„КОЙ Е ТУК“ – новият албум на БОЕН КЛУБ

04.09.2016
13902601_569725333230591_8793907385624689141_n
Снимка: Facebook

Чук след чук. Ако някой тропа на вратата ти и погледнеш през шпионката, ще видиш новия албум на „Боен клуб“. Ако след това някой продължи да удря по вратата, то това е съседът, който те моли да намалиш музиката, защото няма как да не си счупиш буфера на това нещо.

Първо правило: Говори за „Боен Клуб“. „Боен Клуб“ е рап формация, която те въвлича в разтроение на личността. Има три гласа в главата ти, а този на Тайлър Дърдън[1] не е фигуриращ тук. CHOSZ, ПРОТАГОНИСТА и M4STAAMIND – три персонажа, стоящи зад една идея. Е, може би не само една.

Второ правило: Говори за „Боен Клуб. Всеки един член на колектива е едно отделно цяло, а ако можем да ги съберем под един знаменател, Боен Клуб се отличават с комплексни римови конструкции, игра на думи, заради която си длъжен да натиснеш “replay” и деливъри, на което трябва да хвърлиш ухо. Готиното е че ако албумът е торта в лицето, то е толкова многопластово, че парчетата засищат всяко претенциозно гърло.

Трето правило: Говори за „Кой е тук“. Две години след недооцененото им присъствие на сцената и пускането на първия им албум „РАЗМНОЖЕНИЕ“, на 25-ти юли, излезе въпросният албум – „Кой е тук“. В него те залагат на доста неща, но залогът със сигурност е печеливш.

От интро, включващо Едуард Нортън[2] , през стандартният ударен стил затвърден с реторичния въпрос, който е и име на албума. От брутален сторителинг, до тяхното „Кредо“. След това на внимание идва „Внимание“, последвано от трак за полицията – е, или поне корумпираната такава.

 

„Презумпция“ е зверски трак, до доказване на противното. Последван е от психиделичен рап, който е именуван „Витраж“ – най-кривото парче от албума помоему. Смекчават нещата с „Чук-чук“, но ако се абстрахираме от розовия инструментал, нещата далеч не са цветни. „Ад в Палермо“ и „Алианс“ са типичните „Боен Клуб“ парчета – за всичко по нещо. „Династия „Дзън“ пък е супер яка песен за цикличните пиянски вечери и е задължителен за след напиване.

След като поизтрезняхме от предните парчета, се насочваме към последните две, които са най-сериозни. Като общ видеоклип бяха пуснати части от тях на рождението на Апостола. Това не е случайно. „Цирк Балкански“ и „Време разделно“ са песни които засягат и описват държавата ни. Едното е критика, а другото позиция. И не, не става дума за псевдопатриотизъм, върху инструментали с гайда. Става въпрос за нещо друго. Целият албум е нещо друго. Гаранция за качество. Нещото от който всеки фен на качествения български рап има нужда.

След краткото резюме, завършвам с няколко подбрани стиха от албума.
По една извадка от тримата:

M4STAAMIND (Витраж):
”Три седмици тираж…
Съзнанието минава през преливащ от палитри витраж.
Не трябва да си пред пълен с бисквити стилаж, за да видиш “Мираж”
Сега си в страната на чудесата, но не при Ники Минаж, biatch!”

CHOSZ (Династия Дзън):
“Всичко е chill, когато Ивчо е пил
а щом реша да избухвам ми викат „чичко Тротил“
Някои хора си пият уискито с лед
Тримата си пием уискито след бирата”

ПРОТАГОНИСТА (Династия Дзън):
”Със сантимент за буре старо в мазета
и най-често го пуцам забулен заедно със шано гъзета
Имам много вина, че в кръвта имам само „Розета““

Албумът, а и тези тримата са нещо голямо за БГ рапа. Налазвай, докато е още топло.
Линк към албума ето тук.

Автор: Елена Фенрир

 

[1] Персонаж от филма „Боен Клуб“

[2] Актьор, участващ във филма „Боен Клуб“

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"„Нова страница“ за Михаела Филева07.06.2018

Още от Под Моста

Боян СимеоновАлбумите, с които ще запомня 2020-аМузика