„КОЙ Е ТУК“ – новият албум на БОЕН КЛУБ

04.09.2016
13902601_569725333230591_8793907385624689141_n
Снимка: Facebook

Чук след чук. Ако някой тропа на вратата ти и погледнеш през шпионката, ще видиш новия албум на „Боен клуб“. Ако след това някой продължи да удря по вратата, то това е съседът, който те моли да намалиш музиката, защото няма как да не си счупиш буфера на това нещо.

Първо правило: Говори за „Боен Клуб“. „Боен Клуб“ е рап формация, която те въвлича в разтроение на личността. Има три гласа в главата ти, а този на Тайлър Дърдън[1] не е фигуриращ тук. CHOSZ, ПРОТАГОНИСТА и M4STAAMIND – три персонажа, стоящи зад една идея. Е, може би не само една.

Второ правило: Говори за „Боен Клуб. Всеки един член на колектива е едно отделно цяло, а ако можем да ги съберем под един знаменател, Боен Клуб се отличават с комплексни римови конструкции, игра на думи, заради която си длъжен да натиснеш “replay” и деливъри, на което трябва да хвърлиш ухо. Готиното е че ако албумът е торта в лицето, то е толкова многопластово, че парчетата засищат всяко претенциозно гърло.

Трето правило: Говори за „Кой е тук“. Две години след недооцененото им присъствие на сцената и пускането на първия им албум „РАЗМНОЖЕНИЕ“, на 25-ти юли, излезе въпросният албум – „Кой е тук“. В него те залагат на доста неща, но залогът със сигурност е печеливш.

От интро, включващо Едуард Нортън[2] , през стандартният ударен стил затвърден с реторичния въпрос, който е и име на албума. От брутален сторителинг, до тяхното „Кредо“. След това на внимание идва „Внимание“, последвано от трак за полицията – е, или поне корумпираната такава.

 

„Презумпция“ е зверски трак, до доказване на противното. Последван е от психиделичен рап, който е именуван „Витраж“ – най-кривото парче от албума помоему. Смекчават нещата с „Чук-чук“, но ако се абстрахираме от розовия инструментал, нещата далеч не са цветни. „Ад в Палермо“ и „Алианс“ са типичните „Боен Клуб“ парчета – за всичко по нещо. „Династия „Дзън“ пък е супер яка песен за цикличните пиянски вечери и е задължителен за след напиване.

След като поизтрезняхме от предните парчета, се насочваме към последните две, които са най-сериозни. Като общ видеоклип бяха пуснати части от тях на рождението на Апостола. Това не е случайно. „Цирк Балкански“ и „Време разделно“ са песни които засягат и описват държавата ни. Едното е критика, а другото позиция. И не, не става дума за псевдопатриотизъм, върху инструментали с гайда. Става въпрос за нещо друго. Целият албум е нещо друго. Гаранция за качество. Нещото от който всеки фен на качествения български рап има нужда.

След краткото резюме, завършвам с няколко подбрани стиха от албума.
По една извадка от тримата:

M4STAAMIND (Витраж):
”Три седмици тираж…
Съзнанието минава през преливащ от палитри витраж.
Не трябва да си пред пълен с бисквити стилаж, за да видиш “Мираж”
Сега си в страната на чудесата, но не при Ники Минаж, biatch!”

CHOSZ (Династия Дзън):
“Всичко е chill, когато Ивчо е пил
а щом реша да избухвам ми викат „чичко Тротил“
Някои хора си пият уискито с лед
Тримата си пием уискито след бирата”

ПРОТАГОНИСТА (Династия Дзън):
”Със сантимент за буре старо в мазета
и най-често го пуцам забулен заедно със шано гъзета
Имам много вина, че в кръвта имам само „Розета““

Албумът, а и тези тримата са нещо голямо за БГ рапа. Налазвай, докато е още топло.
Линк към албума ето тук.

Автор: Елена Фенрир

 

[1] Персонаж от филма „Боен Клуб“

[2] Актьор, участващ във филма „Боен Клуб“

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"„Нова страница“ за Михаела Филева07.06.2018

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование