Боевете на Шипка – военна възстановка през август

Това лято за поредна година епопеята на Шипка ще бъде пресъздадена на прочутия връх. Тържеството ще започне на 25 август от 12:00 в подножието на обелиска, а възстановката е предвидена за 13:30 и ще продължи 30 минути. Общо 250 активисти от цялата страна ще вземат участие в сражението от 23 август 1877 година при отбраната на прохода Шипка.

За пръв път от десетилетия „сцената“ няма да бъде край Орлово гнездо, а на мястото, където е била разположена централната позиция, съобщиха организаторите на националното честване.

Преместването на импровизираната сцена е с цел по-голяма историческа акуратност. Според проф. Петко Петров, преподавател във Великотърновския университет, битките са се водели на връх Шипка, а не там, където се издига днес Паметникът на Свободата и който е носел името Свети Никола.

По традиция на върха се събират хиляди българи от цялата страна. Независимо дали до Шипка ще ви доведат патриотични мотиви или просто сте любители на историческите възстановки, ви обещаваме незабравим ден. А на финала в Габрово ще можете да се насладите на  „О, Шипка“ – спектакъл на национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Тази година честването ще премине под мотото „Да се срещнем на Шипка“. Призивът на инициаторите е: „Бъдете с нас на Шипка! Празнувайте с нас Свободата! (…) Нека помним и почитаме героите, но да знаем, че начинът, по който изживяваме днес Свободата, създава бъдещето за нашите деца! Очакваме Ви на 24 и 25 август 2018 на връх Шипка и в Габрово!” Ние се съгласяваме с тях и на свой ред ви каним на върха.


Автор: Велина Станоева

Стажанти на

За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2018 г. през програмата ще минат 14 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to