Боевете на Шипка – военна възстановка през август

19.08.2018

Това лято за поредна година епопеята на Шипка ще бъде пресъздадена на прочутия връх. Тържеството ще започне на 25 август от 12:00 в подножието на обелиска, а възстановката е предвидена за 13:30 и ще продължи 30 минути. Общо 250 активисти от цялата страна ще вземат участие в сражението от 23 август 1877 година при отбраната на прохода Шипка.

За пръв път от десетилетия „сцената“ няма да бъде край Орлово гнездо, а на мястото, където е била разположена централната позиция, съобщиха организаторите на националното честване.

Преместването на импровизираната сцена е с цел по-голяма историческа акуратност. Според проф. Петко Петров, преподавател във Великотърновския университет, битките са се водели на връх Шипка, а не там, където се издига днес Паметникът на Свободата и който е носел името Свети Никола.

По традиция на върха се събират хиляди българи от цялата страна. Независимо дали до Шипка ще ви доведат патриотични мотиви или просто сте любители на историческите възстановки, ви обещаваме незабравим ден. А на финала в Габрово ще можете да се насладите на  „О, Шипка“ – спектакъл на национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Тази година честването ще премине под мотото „Да се срещнем на Шипка“. Призивът на инициаторите е: „Бъдете с нас на Шипка! Празнувайте с нас Свободата! (…) Нека помним и почитаме героите, но да знаем, че начинът, по който изживяваме днес Свободата, създава бъдещето за нашите деца! Очакваме Ви на 24 и 25 август 2018 на връх Шипка и в Габрово!” Ние се съгласяваме с тях и на свой ред ви каним на върха.


Автор: Велина Станоева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Таня ПанайотоваКъде ще бъдеш, когато магията изчезне – представяне на „Аурелион: Вечният баланс – Храмът“16.05.2016

Още от Под Моста

Мирослав Петров, главен директор Продажби VIVACOM
Боян СимеоновVivacom представи Viva Smart – нова платформа за цялостни IoT услуги и решенияОбразование