Кино

„Бохемска рапсодия“ и „Зелената книга“ триумфираха на наградите „Златен глобус“

07.01.2019

Тазгодишното 76-то издание на наградите „Златен глобус“ затвърди репутацията си на церемонията с най-много изненади пред сезона на наградите.

Въпреки разочарованието на критиците биографичният филм за групата Queen – „Бохемска рапсодия“, спечели 2 от най-престижните отличия – Най-добър филм в категорията за драма и Най-добър драматичен актьор за Рами Малек като Фреди Меркюри.

Другият голям победител на вечерта се оказа филмът „Зелената книга“. Лентата, която разказва за неочакваното приятелство преди сегрегацията между афроамериканския джаз пианист Дон Шърли и охранителя му от италиано-американски произход, грабна 3 статуетки. Филмът беше определен за най-добър в категорията за мюзикъл или комедия и спечели още отличие Най-добър сценарий и Най-добър актьор в поддържаща роля за Махершала Али.

Соченият за фаворит „Роди се звезда“ победи само в една от 5-те категории, в които беше номиниран. Филмът, който е режисьорски дебют за Брадли Купър, получи наградата за Най-добра оригинална песен от филм за “Shallow”, изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър.

След две награди „Златен глобус“ за телевизионни роли Глен Клоуз спечели първата си такава статуетка за участие в пълнометражен филм. 71-годишната актриса беше отличена за ролята си във филма „Съпругата“.

Колежката ѝ Оливия Колман взе отличието за Най-добра актриса в комедия или мюзикъл за ролята си на кралица Анна във филма „Фаворитката“, а в същата категория при мъжете спечели Крисчън Бейл като вицепрезидента Дик Чейни „Вице“.

При телевизионните продукции се отличи „Американска криминална история: Убийството на Джани Версаче“, който отбеляза две победи със „Златен глобус“ за най-добър лимитиран сериал и статуетка за Дарън Крис като най-добър актьор за ролята си на убиеца на модния гений.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаПреди „Бохемска рапсодия“ Бог създаде “The Doors”...11.12.2018

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от май, които трябва да слушатеМузика