Британските хумористични сериали

14.08.2013

BritishHumor
Британски хумор. Тези две думи някак си пасват заедно в едно устойчиво словосъчетание, по подобие на руска водка и мазна баничка. Пробвайте да кажете, да речем, „немски хумор“. Не се лее така по езика, нали?

Виж още: НАЙ-ДОБРИТЕ ДЕБИЛНИ ФИЛМИ ЗА ГЛЕДАНЕ В КОМПАНИЯ!

За да сме съвсем честни, това говори по-малко за качеството на британския хумор, отколкото за липсата на такова в немския, но дори и при моята слаба аргументация, едно нещо остава неоспоримо: британският хумор е институция. Той определя националната им идентичност, светогледа и манталитета им. Той е гордост и обеца на ухото. Той е национално богатство и извор на самоненавист. Звучи ви противоречащо си? Ами да, такова е.

Защото британците са страшно противоречива нация. Велика демокрация и един от последните бастиони на монархията. Бившата най-голяма империя в човешката история, сега един средно голям остров + четвъртинка от един по-малък + шепа съвсем малки островчета. Жертва на редица исторически и спортни разочарования, британците са издигнали песимизмът и скромността като защитен механизъм – балон, който си позволяват да спукат само при знаци отвъд всякакво съмнение, че ще имат повод за национална гордост.

Техният хумор се основава не върху чуждото, а върху собственото нещастие. Една леко мазохистична практика, която обаче напук на логиката ги крепи като нация. Както гласи култова реплика от един стар български филм – животът става по-поносим ако леко му се надсмиваме. А британците го правят с много живец. И класа. Най-вече класа.

Pic1
Но не чак колкото тази акула с лула и монокъл

Телевизията:
Може би най-големият продуцент на британски хумор е малкият екран. От началните дни на BBC до кабеларки като Channel 4 и iTV, телевизионните предавания винаги са били най-широкото поле за изява на комедиен материал. Най-общо казано, комедийните телевизионни предавания биват три вида:

Ситуационна комедия (ситком)
Това е класическият формат, с който вероятно всеки от вас се е сблъсквал. Набор от главни и второстепенни герои, които споделят нещо общо – един дом, работно място, социален кръг – и си взаимодействат в контекста на мини истории (един-два епизода) или цялостния наратив (пълен сезон или целия сериал). В случай, че лошите ми обяснения не ви помагат, ще ви насоча към най-известния пример за такова предаване – Приятели. Там шестимата познайници епизодично се забъркват в смешни истории, докато същевременно сюжетът се движи в по-голямата картина, в която те се женят, разделят, карат, сдобряват и т.н.

pic2

Ситкомите са страшно обичан формат от британците и варират от най-елементарна комедия тип „А каза нещо глупаво, Б го удари и А падна по смешен начин“ до интелигентни социални наблюдения за модерното общество, в които комичното разчита повече на контекста и диалога, отколкото на визуалната част. Известни представители на жанра са ‘Allo ‘Allo!, Fawlty Towers, Blackadder. Класически примери в жанра, те се върят повече около визуални шеги, игри с думите и забавни недоразумения.

Моите лични фаворити в жанра са Peep Show и The Smoking Room. Съчетаващи по малко и от двата горепосочени подхода, сериалите забавляват с героите-неудачници, абсурдни социални ситуации и хитър диалог.

 Виж още„ТЪРГОВЕЦЪТ НА ОРЪЖИЕ“ НА ХЮ ЛОРИ – КОГАТО ПАРОДИЯТА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПОКАЗНО

Скеч шоу:

Представете си за момент, колкото и да е трудно, ако нашенското предаване Аламинут беше забавно. Осъзнавам, че тази концепция е страшно трудна за възприемане, така че просто ще ви дам един пример:

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Деница Димитрова6 нови сериала, за които нямаме търпение през 202019.03.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино