Buena Vista Social Club – духът на латино ритмите в лицата на Куба

20.04.2017

За какво пее Куба?

Кадър от филма на Вим Вендерс ‘Buena Vista Social Club’

Затваряме очи, за да намерим Куба. Къде може да я открием? Тя не е на картата, нито отвъд океана. Крие се. Може би някъде в гъстия задушлив дим на запалената пура, която мигновено изниква в асоциативния ни вътрешен свят. И макар на пръв поглед да ни звучи някак банално и изтъркано, тя е именно там. Как иначе бихме си обяснили 85 години стаж в пушенето, и то в живота на Максимо Тейес – човек, отдал живота си на музиката?

Максимо е един от ярките образи, изграждащи облика на Buena Vista Social Club, макар познат като Компай Сегундо* поради обичайната си роля на втори глас. Чрез неговия разказ вдишваме ароматът на Куба и откриваме тютюневата магия, с която той влиза в досег на крехката 5-годишна възраст.

Суха кашлица раздира гласните ни струни и замъглява разума ни. Навярно не димът е провокатор на тази наша остра реакция, а причината за този противоестествен сблъсък между детето и дима, в чиито основи стоят честите молби на баба му да ѝ запали пурата. И ако не като оправдание, то поне като обяснение остава възгледът, че макар символът на Хавана да е обвързан с общоприетата представа за пурата като гибелна практика, в Куба тя съхраня една национална гордост, превърнала се в знакова традиция.

Но духът на Куба води номадски начин на живот. Понякога се спотайва другаде, като ни подтиква да затаим дъх, за да се срещнем на дъното на чаша силен ароматен ром. Постепенно вкусваме опиянението, а кръвта ни започва да повишава градус. Дали заради палещите лъчи на слънцето, дали алкохолът казва тежката си дума, или просто Куба е гореща? Гореща с ритми, гореща дори с платена любов в ‘barrio de prostitución’ (в квартaла на… е, вие знаете какво) в Сантяго де Куба. През 1958 г. именно в този квартал, Елиадес Очоа Бустаманте, едва 12-годишен, изкарва своята прехрана, въоръжен с шапка, китара и призива: „Помогнете на кубинските музиканти“.

Снимка: Александър Атанасов
Източник: news.bg

Освен по улиците, срещаме музиката на Куба да търси топлина и подслон в домовете. Неусетно тя се превръща в онази щипка любов, която подчертава усещането за уют и семейната идилия, а виден пример за това е друг член на Buena Vista Social Club – Омара Портуондо. В документалния филм на режисьора Вим Вендерс, посветен на групата, певицата споделя, че в знойните следобедни часове, родителите ѝ обичали да си почиват, пеейки песни в дует. По този начин те пренесли любовта към музиката в сърцето на малката Омара.

И така, независимо дали музиката и обичта са проводници на улични емоции или спойка на семейството, отдадеността пренебрегва обичайните житейски трудности. Това ни кара да погледнем бедността през очите на Ибрахим Ферер Планас, наричан още кубинският Нат Кинг Кол. През взора му, тя придобива други очерания. Вече не може да бъде равнопоставена на мизерия, а дори напротив – явява се причината кубицинците да бъдат такива, каквито са. А именно – жизнерадостни, пренебрегващи материалното в света, за да оцелеят, научени да се противопоставят на злото и да приемат доброто, но най-вече да са благодарни на онзи El Señor, който ги гледа отгоре.

Дори да не успеем да отворим за момент очи и да се абстрахираме от зараждащия се в нас огнен темперамент, светът изглежда някак съвсем логичен. А в този свят, една формация, събрала най-пъстрите лица на традиционната кубинска музика, дава мелодия на пламенния душевен трепет. Слухът ни поглъща песните, посветени на любовта, цветята, танца и живота, защото все пак щастието зависи от очите, с които го търсим.

Кадър от филма на Вим Вендерс

И ако все пак за въображението ни не е способно да съживи символите, олицетворяващи Куба, може да провокираме сетивата си с предстоящия прощален концерт на Омара Поруондо на 28 април, в Зала 1 на НДК. За да почувстваме Перлата на юга със сърцето, а ритъмът ѝ да бъде ехото на нашия вътрешен глас за живот.

* Segundo – втори

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаАра Маликян на живо – магията на ексцентричния цигулар28.01.2020

Още от Под Моста

Кино "Искра" Велико Търново
Калоян ГуглевНа кино в малкия градКино