„Чамкория“ на Милен Русков излиза от печат

28.04.2017

На 4 май 2017 от Издателство „Жанет 45“ излиза от печат новият роман на Милен Русков „Чамкория“ в два тома.


Снимка: ИК „Жанет 45“

Сюжет на „Чамкория“: Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга.

Нашият герой не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките.

Милен Русков е съвременен български писател и преводач. Роден е през 1966 година в Бургас. Завършва българска фиология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Романите му са еталон за качествена литература.

Автор е на книгата „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004, „Жанет 45“), спечелила наградата „Южна пролет“ за дебют през 2005;

на романа „Захвърлен в природата“ (2008, „Жанет 45“), удостоен с награда „ВИК” за Роман на годината (2009), преведен на английски и издаден в САЩ от Open Letter Books (Thrown into Nature, 2011);

на романа Възвишение (2011, „Жанет 45“). Това произведение е отличено с награда „Златен век“ на Министерството на културата и с Националната награда за литература „Христо Г. Данов“.

Авторът има широки познания по българска и световна история и пречупва човешките съдби и проблеми през призмата на минала действителност. Личи си задълбоченото проучване и разбирането на отминалите порядки, както и на мисленето на хората в различна от сегашната действителност. Той успешно успява да пренесе читателите в други векове чрез автентични описания и диалози. А общочовешките проблеми, засегнати във всичките му романи, са всъщност актуални и днес, защото хората си остават хора, независимо от годината, в която живеят.

Автор: Ивана Хиткова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Смисълът
Под МостаНационалната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова25.01.2018

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование