„Чамкория“ на Милен Русков излиза от печат

28.04.2017

На 4 май 2017 от Издателство „Жанет 45“ излиза от печат новият роман на Милен Русков „Чамкория“ в два тома.


Снимка: ИК „Жанет 45“

Сюжет на „Чамкория“: Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга.

Нашият герой не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките.

Милен Русков е съвременен български писател и преводач. Роден е през 1966 година в Бургас. Завършва българска фиология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Романите му са еталон за качествена литература.

Автор е на книгата „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004, „Жанет 45“), спечелила наградата „Южна пролет“ за дебют през 2005;

на романа „Захвърлен в природата“ (2008, „Жанет 45“), удостоен с награда „ВИК” за Роман на годината (2009), преведен на английски и издаден в САЩ от Open Letter Books (Thrown into Nature, 2011);

на романа Възвишение (2011, „Жанет 45“). Това произведение е отличено с награда „Златен век“ на Министерството на културата и с Националната награда за литература „Христо Г. Данов“.

Авторът има широки познания по българска и световна история и пречупва човешките съдби и проблеми през призмата на минала действителност. Личи си задълбоченото проучване и разбирането на отминалите порядки, както и на мисленето на хората в различна от сегашната действителност. Той успешно успява да пренесе читателите в други векове чрез автентични описания и диалози. А общочовешките проблеми, засегнати във всичките му романи, са всъщност актуални и днес, защото хората си остават хора, независимо от годината, в която живеят.

Автор: Ивана Хиткова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Смисълът
Под МостаНационалната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова25.01.2018

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика