LIFE

Четири причини да посетите третото издание на Outdoor & White Water Fest

28.03.2019

Преди няколко дни настъпи астрономическата пролет, а с това идва и възможността човек да се отдаде на различни спортни занимания на открито. Броени дни остават до третото издание на Outdoor & White Water Fest, откриващ рафтинг и каяк сезона, не къде да е, а в Кресненското дефиле. На 30 март цяла регата от лодки ще потегли символично по Струма. Начална точка е базата на домакина на събитието – център за приключения и рафтинг Адвенчър Нет. Преди това обаче на предния ден организаторите ще вложат усилия в задължителното почистване на Струма, благородна инициатива, чиято мисия е да се минимизира човешкия отпечатък и замърсяването в околността.

Специален гост на откриването в събота ще бъдат представители на община Кресна и Любомир Попйорданов, учредител на Българската асоциация за алтернативен туризъм и основател на Одисея-ин и Зиг Заг Холидейз, двигател на множество каузи за защита на природата и опазване на българското културно наследство. Водещ ще бъде актьорът Тони Стоянов.

Събитието ще бъде заснето от цял рояк дронове, които ще кръжат над Кресненското дефиле в съботния ден. По инициатива на Drone Events ще бъдат заснети първите рафтинг спускания за сезона от два пункта от любителите на динамичните кадри от високо, а на следващия ден ще бъде последвано от лекция по дрон-фотография. В лекционната програма ще се включат и ентусиастите от Български младежки Червен кръст, които ще посветят присъстващите в базовите техники за оказване на първа помощ.

Първа причина да помислите за посещение на това събитие е възможността, която втора поредна година, организаторите съвместно с клуб по парапланеризъм SkyCamp ще предложат за тандемни полети на всички желаещи да се реят като птици над спиращите дъха гледки на пълноводната Струма и невероятния релеф на Кресненския пролом.

Втора причина да посетите фестивала е възможността за впускане в една живописна обиколка с колела между Кресна, с. Влахи и Градешките минерални бани, предоставена от Nomad Team.

Трета причина фестивалът да привлече вниманието ви е възможността разпускане с приятели в огряната от слънце къмпинг зона, където са предвидени шарени хамаци и състезания по слаклайн от Айляк Хамак, както и предизвикателства от магазини Стената за най-бързо разпъване на палатка и палене на огън с препятствия, разбира се, със страхотни награди от магазина за спортна екипировка. Йога класове за най-спокойните натури пък ще провежда Ваня Панамска, преподавател по Айенгар йога и Хормон терапевтична практика за жени. Най-малките ще могат да опитат късмета си в състезание по катерене на стената в кемпа, което ще се ръководи от училище за планински водачи „Черни Осъм“.

Четвърта причина да посетите това събитие е наличието на уъркшоп за оснoвни техники по оцеляване в бързи води, дихателни практики и стречинг от Машини холидейз, а професионалните гидове както всяка година традиционно ще опитат късмета си в играта Flip и Reflip за обръщане на лодката.

Специално внимание ще бъде отделено на местната кулинарна продукция – с особено вълнение се очаква за фестивала да пристигне прочутата със специалитетите си Дешка Кротева от с. Горно Драглище, а Центърът за опазване на редки български породи Семпервива ще представят своя проект, както и първокласно кисело овче и козе мляко. Сред лъчите на пролетното слънце няма да липсват и разхладителните напитки – бира Айляк и ароматните ракиени предложения от Винпром Троян ще поддържат настроението целодневно.

Празничното настроение ще достигне кулминацията си в събота вечерта с парти миксовете на DJ Ванката the Turntablist и рок група Faces. Всички, които желаят да прекарат вечерта на открито, са добре дошли – места за палатки има достатъчно, а барът  е на разположение.

Пълната програма на безплатното събитие, което ще се проведе на 30 и 31 март, търсете на facebook.com/whitewaterfest.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаБързо бягство към „Юг“11.02.2016

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование