Четвърто издание на международния кинофестивал „Карантината“ във Варна

06.07.2018

Международният кинофестивал „Карантината“ ще се проведе за четвърти път от 10 до 14 юли на плажа пред едноименното рибарско селище Карантината в кв. Аспарухово във Варна. Откриването на фестивала е на 10 юли (вторник) от 21:00 с документалния филм „The Last Fisherman” от Великобритания. И тази година ще се спази традицията събитието да се открие с филм на екологична тема, разглеждаща проблеми, сходни с тези на рибарско селище.

Общо 67 късометражни филма ще бъдат прожектирани в петте фестивални вечери. Селекцията е направена сред повече от 3500 филма от 118 страни, а избраните ленти ще бъдат в следните жанрове: игрален, документален, анимация, експериментално кино. Фестивалът дава поле за изява на млади кинотворци от цял свят, а голяма част от тях ще направят своя дебют именно в морската столица. Предвидените прожекции са от Малта, Сингапур, Мексико, Южна Корея, Иран, Малайзия, Бразилия, Исландия, Испания, Франция и Италия, като в програмата присъстват и две български заглавия – „Последните 2 дни” на режисьора Димитрис Георгиев, като в главните роли ще видите Маргита Гошева и Велислав Павлов, и „Моята истина” на Стефани Райчева.

Международният кинофестивал „Карантината” е част от интернационалната фестивална общност “Europe for Festivals, Festivals for Europe” и е носител на EFFE Label 2017-2018, който се присъжда на фестивали, придържащи се към високо художествено качество и имат значително влияние на местно, национално и международно ниво. Сред интригуващите заглавия, които ще можете да видите, са два френски филма: “Delectable You”, в който ще видим легендата на световното кино Катрин Деньов и “I Wanted to Tell You” в главна роля Сами Насери – актьор, популярен у нас от филмите на Люк Бесон „Такси”. Ще бъде прожектиран и най-новият филм на популярния италианския режисьор и актьор Аделмо Толиани , който пристига у нас специално, за да го представи пред варненската публика.

В програмата ще видим и арт проекта “WOW: We Are One World”. 92 филма с по-експериментален характер ще бъдат разделени на 4 прожекционни блока, представящи концепциите на 7 международни куратора. Сред отличията за лауреатите на „Карантината“ 2018 е безплатен абонамент за IPitch tv – една от най-новите онлайн платформи във филмовата и телевизионната индустрия. Това дава директна връзка между създателите и купувачите на оригинални филмови проекти. Платформата работи с някои от най-големите компании в света на киното като “Discovery Studios”, “Sony Pictures Entertainment Television”, “New Line Cinema”, “Warner Brothers”. Младите творци ще имат възможност да представят своите нови проекти директно пред тях.

Дневните прожекции започват на 13 юли от 15:30 и 14 юли от 14:30 в Школа „Дедал“, като по традиция ще бъде осигурен безплатен транспорт до сцената на фестивала и обратно след прожекциите. Всички филми са с български субтитри с вход свободен, а самото тръгване от Варна ще става от сградата на стоматологията на бул. ,,Съборни 24“ всеки фестивален ден от 19:00 до 20:00. Връщането от рибарско селище „Карантината“ ще бъде от 23:00 до 00:00.


Автор: Деница Събева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
киномания 2017
Под МостаФилм за Buena Vista Social Club сред бижутата на Киномания 201712.11.2017

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование