Литература

„Чучело“ на Александър Байтошев – дисекция на осакатения живот

12.02.2019

На 05 февруари 2019г. в клуб „Алкохол“ (литературния клуб към „Столична библиотека“) се проведе премиерата на новата стихосбирка на Александър Байтошев – „Чучело“ (ИК „Жанет 45“, 2018). Редактор на книгата е Марин Бодаков, а художественото оформление е дело на самия автор, който е изкуствовед по образование. За книгата говориха Иво Рафаилов и Огнян Касабов, чиито мнения са част от предстоящия текст.

Няма да прекратиш насилието.

Остави ги,

нека се нахранят с теб.

„Чучело“ е книга, която завърших трудно и трудно бих препрочела отново в скоро време. Защото предпочитам да си затварям очите за грозните лица на реалността. Предпочитам да не виждам страдащите, бездомните, отритнатите. По-лесно е да не признавам съществуването на провала, насилието, болката и унижението. Александър Байтошев обаче е по-смел от повечето от нас и решава да пише именно за осакатения живот и неговите вътрешности. За страшното и грозното, което ние, обикновените хора, отбягваме по подразбиране.

Интересът към тъмните страни на човека и обществото е сравнително често проявяван от поети и писатели през вековете в световен мащаб. Селинджър, Кафка и много други. Самият Байтошев споменава в свои интервюта автори като Самюъл Бекет, Харолд Пинтър, Кутси и Пол Остър. Той разказва за голямото влияние, което са му указали Криницки, Филип Левин и Тадеуш Ружевич. На премиерата Байтошев не пропусна да говори за „Пещерни птици“ и търсенията и откритията на Тед Хюс. Общото между всички тези талантливи автори е именно изследването им на различни аспекти на тъмнината у човека. Макар подобни теми да са тежки и трудни за преглъщане, те са изключително важни за болното ни общество и отделния човек.

Чакащите

Самотата е преминаващ влак.

Пътниците са заели местата си,

чакат последната спирка.

Нямат багаж,

пренасят само мълчанието си.

Не дишат.

Пристигат до своя дом,

подранили.

Относно корицата Александър Байтошев споделя, че е нарисувал собствената си ръка. Стана дума и за Радослав Чичев, който прави препратка към „Червената дясна ръка“ на Ник Кейв. Макар ръката на корицата да е лява, Байтошев споделя, че действително е слушал Ник Кейв при писането на стихосбирката. Важна част от рисунката е не само протегнатата за помощ ръка на удавник, но и черният квадрат. Методите за преподаване в „Баухаус“ и изкуството на късната модерност са сред темите на дисертационния му труд, а черният квадрат далеч не е случайно композиционно решение.

Но нека се върнем на „Чучело“ и тъмнината. Огнян Касабов много точно синтезира темите в книгата, а именно ефектите на тежкия физически труд (мулето е „чучело на труда“), провала и отритването. Всички тези образи са реални. В книгата няма оправдания, излишно драматизиране или окраски, а просто се изговарят и показват осакатените. Самият факт, че се говори с гласа на отритнатите и бездомните, на езика на безгласните и за стопаджиите на човешкия късмет е достатъчен. Нещо може да бъде осакатено само ако е живо. Тази книга не е изцяло помирение с осакатения живот, тя просто го описва такъв, какъвто е.

На премиерата Иво Рафаилов обърна разговора и към друга важна ниша – връзката между „Чучело“ и „Кучета“ (предишната стихосбирка на А. Байтошев). „Всичко, което е външен свят в „Кучета“, тук влиза вътре в човека. Опитвам се да избегна думата душа, защото не я обичам, но става дума именно за нещо такова.“ Байтошев потвърди, че последните стихотворения в книгите му са препратки към следващи книги и разкри, че в момента изучава връзката между човека и природата чрез творбите на древнокитайските поети и майсторите на хайку. В този смисъл последното стихотворение от настоящата книга „Естество“ ни насочва към следваща стихосбирка, която ще е за съзерцанието, природата и евентуалното спасение, което можем да намерим в тях.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Александър Кълбов„Избрани стихотворения“ на Т. С. Елиът или кратка разходка сред модернизма18.03.2016

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование