‘Cigarettes after sex’ – саундтрак за всички пеперуди в корема, които още ни лежат на сърцето

21.06.2016

12742545_1035802103125314_8557710176441068236_n

Това е една от онези вечери, в които въздухът навън е натежал от лято. Тежкият и омаен аромат на нощта влиза през отворения ми прозорец, а нощната ми лампа хвърля отблясъци по стената. Това е лятна вечер като много други. Същата като онази вчера. Същата като тази утре. Може би ще я запомня само с това, че пиша тази статия и ми е някак меланхолично, но не и самотно. Вечерта си има саундтрак.

Открих ги в една случайна вечер. Учудих се на името – ‘Cigarettes after sex’. „Тези ще да са някои хипстъри“, казах си и за малко да ги подмина, но една песен вече се беше заредила автоматично. ‘Nothing’s gonna hurt you, baby’ („Нищо няма да те нарани, скъпа“). Не думай, пич. Пак бях готова да спра трака, но чух  вокалиста и нещо ме накара да се заслушам. Гласът му беше спокоен, мек и някак вял. Все едно пееше песен за лека нощ:

When we dance in my living room

To that silly ’90s R&B  ()

When we’re laughing in the microphone and singing

With our sunglasses on to our favorite songs

Nothing’s gonna hurt you baby

 

*Когата танцуваме във всекидневната

 на онова глупаво R&B от 90-те ()

Когато се смеем в микрофона и пеем

любимите си песни със слънчеви очила на очите

Нищо няма да те нарани, скъпа…“

За какво се сетих ли? Мисля, че е ясно. За това да си падаш по някого ужасно много. За онези, миговете на неудобство, непохватност, безпричинен смях, боричкания и закачания, които се намират във вакуум на щастието някъде в сърцата ни. Странно и нереално чувство. Каквато беше и мелодията на онази песен. Все едно се рееш някъде много високо и нищо няма значение. Все едно щастието е опиат и просто си вдишал малко повече. Малко повече, но достатъчно, за да не може нищо да те нарани. Повярвах му. На вокалиста, де. Всичко беше наред… или поне през петте минути, през които течеше песента… След това я чух още десет пъти и заспах. Имах чувството, че ме обвиват две ръце, които някога бяха оставили отпечатък в един забравен вакуум на щастието.

След като групата явно ме спечели, се разрових в интернет за малко информация. ‘Cigarettes after sex’ е основана през 2008 в Тексас от Грег Гонзалес, който е и вокалистът на бандата. През 2012 година се появява диск-сингълът ‘I’ („Аз“) с четири парчета на групата, а Гонзалес определя цялия проект по-скоро като „инцидент или нещо като експеримент“.  През 2015 е издаден сингалът ‘Affection’, заедно с кавъра на песента ‘Keep on loving you’ на REO Speedwagon. Може би именно той привлича вниманието на музикалната критика и благодарение на добрите ѝ отзиви групата събира милиони гледания в youtube. Този успех е причината за организирането на концерти на живо, които отвеждат музикантите дори в Европа. От основаването на групата нейните членове често се сменят, но Гонзалес остава задължителна част от екипа със своя специфичен, меланхоличен глас. За осем години обаче групата има скромната дискография от пет песни и един кавър. Ето и няколко думи за тях:

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Илияна МаринковаЛили Гелева за вдъхновението на живота01.10.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър