‘Cigarettes after sex’ – саундтрак за всички пеперуди в корема, които още ни лежат на сърцето

12742545_1035802103125314_8557710176441068236_n

Това е една от онези вечери, в които въздухът навън е натежал от лято. Тежкият и омаен аромат на нощта влиза през отворения ми прозорец, а нощната ми лампа хвърля отблясъци по стената. Това е лятна вечер като много други. Същата като онази вчера. Същата като тази утре. Може би ще я запомня само с това, че пиша тази статия и ми е някак меланхолично, но не и самотно. Вечерта си има саундтрак.

Открих ги в една случайна вечер. Учудих се на името – ‘Cigarettes after sex’. „Тези ще да са някои хипстъри“, казах си и за малко да ги подмина, но една песен вече се беше заредила автоматично. ‘Nothing’s gonna hurt you, baby’ („Нищо няма да те нарани, скъпа“). Не думай, пич. Пак бях готова да спра трака, но чух  вокалиста и нещо ме накара да се заслушам. Гласът му беше спокоен, мек и някак вял. Все едно пееше песен за лека нощ:

When we dance in my living room

To that silly ’90s R&B  ()

When we’re laughing in the microphone and singing

With our sunglasses on to our favorite songs

Nothing’s gonna hurt you baby

 

*Когата танцуваме във всекидневната

 на онова глупаво R&B от 90-те ()

Когато се смеем в микрофона и пеем

любимите си песни със слънчеви очила на очите

Нищо няма да те нарани, скъпа…“

За какво се сетих ли? Мисля, че е ясно. За това да си падаш по някого ужасно много. За онези, миговете на неудобство, непохватност, безпричинен смях, боричкания и закачания, които се намират във вакуум на щастието някъде в сърцата ни. Странно и нереално чувство. Каквато беше и мелодията на онази песен. Все едно се рееш някъде много високо и нищо няма значение. Все едно щастието е опиат и просто си вдишал малко повече. Малко повече, но достатъчно, за да не може нищо да те нарани. Повярвах му. На вокалиста, де. Всичко беше наред… или поне през петте минути, през които течеше песента… След това я чух още десет пъти и заспах. Имах чувството, че ме обвиват две ръце, които някога бяха оставили отпечатък в един забравен вакуум на щастието.

След като групата явно ме спечели, се разрових в интернет за малко информация. ‘Cigarettes after sex’ е основана през 2008 в Тексас от Грег Гонзалес, който е и вокалистът на бандата. През 2012 година се появява диск-сингълът ‘I’ („Аз“) с четири парчета на групата, а Гонзалес определя цялия проект по-скоро като „инцидент или нещо като експеримент“.  През 2015 е издаден сингалът ‘Affection’, заедно с кавъра на песента ‘Keep on loving you’ на REO Speedwagon. Може би именно той привлича вниманието на музикалната критика и благодарение на добрите ѝ отзиви групата събира милиони гледания в youtube. Този успех е причината за организирането на концерти на живо, които отвеждат музикантите дори в Европа. От основаването на групата нейните членове често се сменят, но Гонзалес остава задължителна част от екипа със своя специфичен, меланхоличен глас. За осем години обаче групата има скромната дискография от пет песни и един кавър. Ето и няколко думи за тях:

720x405-Cigarettes-After-Sex

Starry eyes’ и ‘Dreaming of you’ са песни за еуфорията на влюбването. Желанието да видиш някого. Невероятната способност да се излагаш неконтролируемо. Нескопосаните шеги. Нервният смях. Буцата, която ти засяда на гърлото, когато трябва да измислиш най-тривиалния поздрав. Всеки един от нас поне веднъж си е мечтал за някого, за когото дори не е имал представа, че съществува. Очите на всеки от нас поне веднъж са светвали като лампички само при мисълта за друго човешко същество. Мъждукането понякога остава като бегъл проблясък, дълго след отдавна изчезналия чуден пламък.

I am a firefighter’ разказва за пламъците на едни чувства, които могат да ти изгорят къщата… или всичките вътрешности. Не очаквайте обаче огън и жупел. Типично в стила на групата песента е като приспивна песен за паднали ангели, за пеперудите в стомаха и копнежа, който остава, след като от пеперудите са останали само молци.

Любимата ми песен е ‘Affection’. Текстът ѝ е за онези хора, които казват едно, а мислят друго. За онези, които по-лесно ще те нагрубят, отколкото да признаят, че им пука. Това е и песен за същите тези хора, които се надяват, че един ден отсрещният ще разбере, че всяка дума, казана накриво, е таен код, който трябва да бъде разгадан. Че грубостта е отчаяно поднесена нежност и че някои циници са романтици под прикритие, които тайно се надяват, че един ден някой ще ги спаси от собствения им цинизъм.

12004000_977816085590583_357522344844502956_nНе знам защо написах статия именно за ‘Cigarettes after sex’. Групата не е толкова популярна, има точно шест песни и, както вече споменах, пет собствени. Може би дори ще ви накърти на сладникава сантименталност, но има нещо в гласа на Гонзалес или в атмосферата, която песните на бандата създават. Те докарват меланхолия, копнеж и спомени. Не са за всяка вечер, признавам. Те са за вечерите, в които няма да има парти, но все пак ще е лято. Тогава, когато ще се върнеш изморен вкъщи, ще отвориш прозореца, а навън като далечни диаманти ще блестят звездите. За моментите, в които въздухът ще е натежал от аромат на липи и ще чуеш своя смях и нечий чужд като в един стар вакуум на щастието, в който блажените часове са били като секунди прашинки, изтичащи между пръстите. Тогава ще се върне може би една забравена нежност, ще почука на вратата ти и ще събуди стар копнеж. Или пък ще ти припомни, че къщата ти е изгоряла, заедно с целия ти гръден кош, а навън, в кадифения мрак мъждукат изгубени светлинки.

Отвори вратата.

Нищо няма да те нарани.

Обещавам.

 

Автор: Карина Ивелинова Николова

Берлин, 2016

Карина Николова
е на 24 и изучава магистърска степен по "Медии и политическа комуникация" в Берлин. Чете книги и пише разказии, статии и кратки истории от дете. В германската столица намира най-голямото си вдъхновение - различните хора и култури от цял свят

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to