Cristian Tarcea: Интервю с музикалния ум зад хитовете по радиото

02.09.2018
Хитове на Cristian Tarcea

Случвало ви се е, нали- да се събудите сутрин и да си тананикате някоя песен? С отварянето на очите си- ,,Нана, нана, наа”- пиете кафе- ,,На, на, на, на,наа”- под душа- ,,На, на, на, на, наа”. И цял ден така. Всичко започва и приключва с ,,На, на, на, на, наа”. И така между другото сте заразили още няколко души да си тананикат същата песен. Е, това лято има голям шанс песента да е на Cristian Tarcea

“Lost in Istanbul”

,,Вечерай, Радо” (4Magic)

”The Violin Song”

…са само част от хитовете на румънския музикален продуцент. И то ако не бяхте чували името му, то със сигурност сте слушали (защо не и на replay) парчетата му. А какво по- голямо признание за музикалния талант от това?

Cristian Tarcea

Cristian Tarcea е роден през 1993г. в Констанца, Румъния. Едва на 7 години решава, че ще се занимава професионално с композиране на музика. А през 2012г. основава продуцентската компания “Thrace Music Company”. Познат е и като Chris Thrace, както и като Monoir, в румънските музикални среди.

Хитовете му оглавяват румънските музикални класации и се въртят по българските радиа. Той продуцира ,,Вечерай, Радо” на 4Magic, “My time” на Дара и ,,Да не спим” на Йоана. 

Момичетата от 4Magic с Chris Thrace

Под Моста: За мен да измисля нова мелодия е като да измисля нов цвят – невъзможно. Любопитно ми е, как се появява идеята при теб, учи ли се с времето?

Cristian Tarcea: Започнах да пея и да композирам, когато бях малък. Всъщност, не знаех, че композирам музика, докато не осъзнах, че си припявам песни, които не съществуват. Бях голям фен на импровизациите. Така че смятам, че съм роден с тази дарба, на първо място.
След време изучавах музика в гимназията, в колежа, а след това и в университета, най- вече китара и ударни инструменти. Но това само ми помогна да изразявам по-добре идеите си и най-вече по-правилно музикално.

П.М: Когато беше малък, тактуваше ли си по предметите около себе си или този твой талант да правиш музика се събуди от някое конкретно събитие?

С.Т: Да! (смее се) Винаги държах две химикалки в ръцете си и тропах по масите с тях, точно заради това, когато бях на 12, започнах да свиря на барабани. Музиката присъства в живота ми от много ранен етап, тъй като съм получил първия си синтезатор, още когато съм бил на една годинка. На 3 вече можех да свиря на него песни, които съм чул по телевизията или радиото. Моето семейство разбра, че имам усет за музика, и така започна всичко.

П.М: Какво беше усещането след първия ти хит? Коя песен определяш като такъв?

С.Т: Мисля, че “The violin song” беше някакси първият ми голям хит, въпреки че преди това моята “Zaynah” с Kate Linn също беше доста популярна.
Усещането да виждаш, че хората слушат и оценяват музиката ти, е страхотно. За мен е постижение да виждам, че музиката ми стига до ушите и сърцата на хората, и… и това е страхотно. Ако мога да сложа усмивка на нечие лице чрез музиката си или да накарам някого да се чувства по-добре, или да танцува, това е страхотно.

Chris Thrace

П.М: Какво усещане искаш да предадеш на хората, когато слушат музиката ти?

С.Т: Искам да им предавам само добри емоции. Най- често обичам да продуцирам и композирам песни в минорни тоналности, което може да звучи доста тъжно. Затова се опитвам да ги комбинирам с весели тонове и други весели елементи, така че да се получи хубав констраст между двете.
Мисля, че чрез музиката си искам да предам усещане за свобода и може би малко меланхолия, за да могат да те побият тръпки.

П.М: Каква е мотивацията ти да правиш музика?

С.Т: Просто обичам да правя музика. Обичам да виждам хората да я слушат. Обичам да танцуват на нея. Но от всичко най- много ме мотивира да виждам хората щастливи, докато слушат парчетата ми.

Кадър от “Lost in Istanbul”

П.М: Ти продуцираш и музикални клипове. Разкажи ни и за това. Същото ли е като с музиката, същата емоция ли предаваш, как би определил стила си?

С.Т: Всъщност, аз не съм професионалист по тази част. Не съм учил нищо в тази сфера, но съм голям geek. Обичам да чета за движещи се образи и да научавам нови неща за тях. И така до  музикалните клипове. Отивам с камерата си и просто снимам, каквото ми е на сърце. Никога не си правя планове какво ще е то. Всичко това, което виждате на клиповете ми, съм почувствал на момента. И тъй като мога да изразявам чувствата си чрез музика, се старая да го правя и с клипа към нея.
Колкото до стила ми, тъй като съм киноман, се старая клиповете ми да изглеждат като част от прожекция на големия екран. Обичам и кадрите от природата и всичко, което не може да се нарежда и нагажда особено.

Chris Thrace

П.М: Какво си мислиш, когато чуеш своя песен по радиото или я видиш по някоя музикална телевизия? Ако бях на твое място, щях да танцувам!

С.Т: Наслаждавам се на момента, това е момент на пълно щастие. Понякога се опитвам да слушам като страничен човек, все едно не съм я композирал аз. Какво ли си мислят другите хора?

П.М: Коя според теб е специалната съставка? Тоест с какво мислиш, че е най- разпознаваема музиката ти?

С.Т: Специалните съставки са чувства и също така много здрава работа. Иначе, парчетата ми винаги са малко меланхолични, така можете да ги познаете. ( усмихва се )

Кадър от “My Time”

П.М: Как би описал работата си с българските артисти? Има ли прилики между българската и румънската музика според теб?

С.Т: Обичам да работя с български творци. Досега винаги съм се срещал с чудесни професионалисти, които излъчват много положителни емоции и енергия. Не съм попадал и на един български изпълнител, който да не е надминал очакванията ми, СТРАХОТНИ СА!
Мисля, че има прилики, да, защото живеем в балкански страни и носим същата емоция, която сме наследили от фолклора си. А това чудесно.

П.М: Във ,,Вечерай, Радо” на 4Magic има елементи от българския фолклор и в музиката, и във видеото към песента. Как успя да уловиш българското и да го пресъздадеш? Може би откриваш сходства с румънския фолклор?

С.Т: Определено намирам сходства между българския и румънския фолклор. Гласовете, звученето, стилът, всички тези елементи от фолклора, които аз обичам, си приличат. Точно те ме вдъхновиха и при вас, направо ме отнесоха в друго измерение. Българската народна песен ,,Вечерай, Радо” ме вдъхнови и след това просто правех това, което чувствах, със съдействието на чудесните момичета от 4Magic.

Кадър от ,,Вечерай, Радо”

П.М: Какво да очакваме от теб в бъдеще?

С.Т: Музика, много музика! Работя здраво върху много песни, така че стъпка по стъпка ще ги пускам, но за всичко си има време, така че ще видим.

П.М: И за финал: коя е любимата ти песен? А българска?

С.Т: Любимата ми песен за всички времена е “Return to Innocence” на Enigma.
Нямам любима българска песен, но харесвам българската музика като цяло.

 

Музиката на Cristian Tarcea можете да слушате на Youtube канала му. Приятно тананикане!

“I’m lost in Istanbul
Ooh, na, na, na, na
Ooh, na, na, na, na
Ooh, na, na, ooh, na, na…”


Автор: Йоанна Антова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваИнтервю със S.A.R.S.01.05.2017

Още от Под Моста

Деница ДимитроваПристрастяващата мистерия на „Отмяната“Кино