Коледните празници на една кифла!

27.12.2014

kiflaВесела Коледа на патерица! Половината ваканция мина, а София е толкова социално активна, колкото Google+. Не по-малко от 70% от населението й вече си е у дома (т.е. в провинцията), което увеличава средната възраст на столичното сити до 41 години. Богоизбраният остатък от около 30%, гордо затрупал терасата на апартамента си с елха и/или светещ гирлянд от гланцово блокче, представлява все рожби на космополитния град и претендира единствен да бъде адекватен потомък на прабългарите (или поне на Кубрат Пулев). Ето как протичат коледните празници на Рени – средностатистическа девойка (предимно студент), живееща целогодишно в София, освен през лятото, разбира се, когато е на Слънчака.

16 декември. Последна за годината лекция. Присъстват 4 души – тримата софиянци и зубърът на групата, който ходи на даскало дори в неделя, въпреки че квартирата му е в Красна поляна и му отнема два часа да достигне до учебното заведение. Столичаните му се подиграват колко е спрял, а в края на лекцията взимат за преснимане записките му и му пожелават весели празници на село. На тръгване към къщи Рени, живееща на „Попа“, си прави селфи със своите двама съграждани, старателно избира филтър и към 10:48 сутринта споделя седма снимка в Instagram, старателно допълнена с хаштаговете #morning #modelwithfriends #happyface и #daskalo.

17 декември. В София вече не е останал нито един провинциалист. Просяците пред метростанцията на Софийския университет събират повече пари за деня от всички чалготеки в крайните квартали. Рени, която предната нощ обилно е поляла края на лекциите за 2014 година, става в 4 следобед, снима чашата с кафе за Instagram и пише във Facebook – „Sutrin lqgame , vecher stavame … da idwa veche Koleda beibe … iphone 6 ^_^ ;p“.
kifla518 до 23 декември. Времена на стагнация. За периода Рени е излязла по 2 пъти на кафе с всичките си приятелки, с 11 от обожателите си (двама от които – таксиджии), 37 пъти е обиколила моловете и е украсила терасата и детската си стая с лампички и станиолчета от бонбони „пияна вишна“. На ден си прави по една предколедна фотоселфсия от 75 снимки, избирайки едниствената, на която почти се харесва. Целта е да събере 250 харесвания във фейсбука, които да гарантират нейната вървежност за денонощието и да увеличат шансовете на девойката в обозримо бъдеще да бъде возена в BMW или поне да стане танцьорка в чалготека.

24 декември. Бъдни вечер. „По дяволите, днес май се ядеше постно“, мисли си на глас Рени, докато юрка майка си да приготвя по-бързо тез’ пусти сарми и боб със зеле, защото фейсбукът няма да я чака. За зла участ, приятелката й Нели я е изпреварила и вече има 40 харесвания на своята снимка от празничната трапеза. В своята ярост Рени предприема хитра маркетингова маневра и се снима на софрата с манджите по бельо, с което печели всичкия интернет за вечерта. Изоставането от 40 лайка е преодоляно с лекота, момичето засиява от щастие и се наметва с новото си палтенце от лисичи кожи, което днес си е купило с намаление от мола. Праща снимка по Snapchat от кревата си на оня якия пич от Дружба 2, добавяйки текст „лекич … хиххих!1щ! ;д“.
kifla225 декември. Коледа. Рени знае, че днес се е родил Христос и честити рожден ден на всичките си 19 приятели във фейса, които се казват Ицо (и/или производните – Ицака Ви Цака, Hristoo We и It’s Okay To Be Smart). В ранния следобед следва кратка тричасова фотоселфсия с елхата, на която предимно се вижда зейналото като Искърско дефиле деколте на младата столичанка. Към 4 и нещо Рени хваща от средата „Сам вкъщи“, но след кратко гледане осъзнава, че това всъщност не е порнофилм и сменя на „Планета“. Под елхата седи лъскавата кутия на новия айфон 6, чийто революционен 40-сантиметров дисплей ще я хваща от челото до корема на снимките. Към 18:00 бащата на софиянката се прибира след пазар и оставя продуктите на жена си, на която остават към 2 часа да приготви вечерята. Мъжът е изморен и тегли една майна на измисления Дядо Коледа, което обаче натъжава до скръб горката Рени, за която несъществуването на Добрия старец е по-тежка за преглъщане новина от 300 милилитра семенна течност. За да оправи настроението си, девойката предварително разопакова новия си айфон и отива в кухнята, където си прави селфи с най-прекрасния дъкфейс, на който е способна. За съжаление, суровата все още коледна пуйка става свидетел на още по-суровата действителност и, видимо отчаяна за бъдещето на своя вид, побързва да се напълни с ориз и орехи и да влезе в загрятата на 200 градуса фурна. Благодарение на това, майката на Рени спестява към половин час домакинска работа и вечерята започва по график в 20:00, заедно с коледния концерт на Веселин Маринов по телевизията.

25 срещу 26 декември. Всички спят. Рени сънува, че Фики Стораро е на фитнес и прави крака, което автоматично го поставя в полпозишън сред любимите й покемони и възможни кандидати за ръката й. Доволната столичанка се усмихва в съня си и добре, че е оставила телефона на самоснимачка, докато спи, та да може да се наслади на чудесния кадър на сутринта.
kifla427 до 30 декември. Стагнация отново. Покрай тези скучни дни Рени научава думата „стагнация“ и я повтаря често, защото звучи някак патриотично. На 28 декември все още няма сняг, което кара момичето да мрънка из социалните мрежи, че празниците така са тъпи. Видиш ли, на 29-и вече вали сняг, Рени е щастлива, както когато Кристиано Роналдо си качва снимки по бельо, и веднага пише статус във фейсбук, за да каже на слепите си приятелки и тези без прозорци на апартаментите си, че „Snejko veche e doshal ;3“. Половин час и 20 лайка по-късно вече е тъпо и скучно, че има сняг. Пълен минус! Да идва това тъпо лято, на кого му е притрябвало да има сняг!

31 декември. На Рени й е горе-долу все тая дали е 2014, 2015 или 792 година (когато според нея е създадена България), но е важно да гледа и напише статус за речта на президента. Самото празнично слово е съвършено – Плевнелиев чете легнал от сгънат лист А4 и пожелава много здраве и усвояване на еврофондовете. На 42-инчова плазма, вдясно от леглото на държавния глава, се виждат пейзажи от амазонските джунгли, за които се съобщава, че всъщност са от Варна след наводненията. С настъпването на новата година Рени изпива втора чаша пенливо вино от 3,20 лв. и си обещава през следващите 365 дни да докаже на света, че е над нещата, че е по-яка от преди и че ще си вземе изпита по „Основи на правото“, който влачи от първи курс. Късметите й от празничната баница са „нова кола“ и „нова къща“. Рени им прави снимка и я качва във фейсбук. След малко в коментарите под снимката чете: „Нова кола и нова къща – значи направо каравана!“, написано от нейн колега, провинциален чешит, който редовно я бъзика под публикациите й. Рени се нацупва за момент, но й олеква, когато се сеща, че момчето все пак не е от София, докато тя е. Това го поставя доста под нейното ниво и настроението й се подобрява завчас.
kifla35 януари. Лекциите започват отново. Столичаните в повече са обратно в София и самочувствието на Рени е в небесата, докато е обкръжена от такива подчовеци. По време на занятията си чати с три момчета наведнъж, а двама от зубърите я заглеждат. Това допълнително й помага да се чувства желана завинаги. Престоят в университета минава неусетно в такава приятна компания, а пребиваването на даскало е особено ползотворно днес, тъй като Рени успява и да почисти с мокра кърпичка новите си гумени ботуши. Провинциалният тъпанар я майтапи, че с такива се ходело за риба на селската река, но Рени е надула в слушалките си зимния чалга-хит на Галин и Добрин и подчовеци не я касаят. След това си прави селфи, за да каже на приятелите си във фейсбук, че е свободна до края на деня и очаква предложения. Новият айфон с подносъчен дисплей трупа лайковете много по-бързо, което пропорционално се отразява на добруването на Рени. Ако тати беше от провинцията, сигурно щеше да работи в месокомбинат, а камерата ми да е само 5 мегапиксела – размишлява девойката, видимо доволна (като песен на любимия й Криско) от прекрасната Коледа, която е изкарала.

ДИСКЛАМЕР: Кифлите, тестени или телесни, са съвсем случайно подбрани от сайтове с публично снимково съдържание, подлежащо на свободно ползване.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОтново в цвят – бомбардировките над София09.05.2017

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE