Литература

Да отпратим януари с литературни заглавия

21.01.2021

Бяхме обещали, че ако селекцията с литетатура на коледна тематика не е била по вкуса ви, ще се опитаме да възвърнем баланса с януарските предложения. Ето обаче, че месецът разсея погледите ни с нови обещания, вихър от минуси в термометрите и умножния на емоциите и празничните поводи. Или както Мария Донева пише:

Януари е подъл. Той изхвърли елхата.

Той изяде дори на врабчето трохата.

Мария Донева –“Тя се наслаждава на дъжда“

Но ако сред поставените цели и стремежи за годината все пак сте си отредили време за повече четене, то нека си спазим думата и… да пазим думите. Януари може да бъде малко по-топъл с тяхна помощ.

„Книга за нас“ от Мария Донева (Издателство „Жанет 45“)

Признавам си, че тая  искрена обич към Мария Донева и нейните думи. За тях има отределено място на рафта с поезия. Били са ми сподвижници в пътуванията и неделима част от свръхбагажа. Често стиховете ѝ прелитат в мислите ми, а после притихват и свиват гнездо точно между душата и мястото, където се образуват усмивките. Годината започва красиво, щом можем да разгърнем „Книга за нас“ и съм сигурна, че тя наистина ще бъде именно такава. Поезията на Мария Донева е свеж повей и уютна прегръдка. Не я четеш, ами сякаш я оставяш да ти говори. Тя дори умеее да те изслуша, да те разбере и подслони под крилото си. Признавам си, че все още не съм разлиствала „Книга за нас“, но се срещнах с нея в една по-различна, домашна премиера, която обаче бе също толкова сърдечна, трогваща и вълнуваща, колкото и тези на живо.

„Авария на края на галактиката“ от  Етгар Керет (Издателство „Жанет 45“)

Открих Етгар Керет преди време с разказите, побрани в сборника „Изведнъж на вратата се чука“. Спомням си с какъв интерес ги поглъщах и колко силно впечатление ми направиха идeите и въображението, които кипяха в тях. Кратки истории, които обаче успяваха да погъделичкат интереса мигновено. После научих, че Етгар Керет освен автор, е и преподавател по творческо писане. Навярно е излишно да казвам, че за известно време бях уверена, че знам с какво искам да се занимавам. Не последвах намерението си, но пък вдъхновението от новите 22 разказа от „Авария на края на галактиката“ биха могли да се окажат със съзидателна сила за някого. Сборникът обещава интелигентен хумор. В него се разказва за изпълнимите и неизпълнимите желания на децата, за приятелства, късмета и метаморфозите. Чудесен начин да оцветим оловното сиво на делника.

„Науката от света на Диска“ от Тери Пратчет, Иън Стюарт и Джак Коен (Издателство „Сиела“)

Напоследък пътуванията и откривателския дух, бълбукащи малко или много във всеки от нас, са осезаемо възпрепятствани. Това обаче в никакъв случай не ограничава волността на странстванията из света на Диска. Сър Тери Пратчет за пореден път ни въвлича в трепетна история, с тънък хумор и магия. В този случай одисеята придобива научен характер, благодарение на помощта, оказана от математика Иън Стюарт и биолога Джак Коен. Реалността се сблъсква с фантазията в „Науката от света на Диска“, която е и първата книга от отделна мини поредица, излязла под перото на Пратчет.

Този път се е случила авария в Крилото за високоенергийна магия на Невидимия унивеститет, която едва не унищожава Света на Диска, но вместо това насред Анкх-Морпорк се ражда цяла нова вселена. Архиканцлер Ридкъли и неговите магьосници веднага се вживяват в ролята на нейни богове – без изобщо да разбират как тя функционира без помощта на костенурки, слонове и без никаква следа от магия в нея. Докато те наблюдават нейното развитие и прелитат през геоложките периоди, ние ставаме свидетели на бурната еволюция на нашата собствена Вселена и на живота от Света на Кълбото, който Ринсуинд с право описва като „продължителна скука, изпъстрена с кратки периоди на смърт“.

„Глътка въздух“ от Джордж Оруел (Издателство „Кръг“)

От 1-ви януари 2021 г. авторските права за произведенията на Джордж Оруел са вече свободни. Това е и причината за преиздаването на емблематичните му произведения. От издателство „Кръг“ обаче залагат на нетолкова утвърдения сред българските читатели роман, какъвто е „Глътка въздух“. Ироничен и ведър, той бива приет като абсолютен шедьовър, след появата си през 1939 г. Литератураната критика е с единодушно мнение, че „Глъка въздух“ стои в основата на успехите, произтекли от романите „1984“ и „Фермата за животните“. Световнопризнатите класики на Оруел, които до ден днешен продължават да се радват на читателските интерес и признание.

Главният герой Джордж Боулинг е четиресет и пет годишен, понатрупал килограми жител на лондонско предградие. Внезапно той решава да се отклони от монотонното си съществуване на застрахователен агент, порядъчен съпруг и баща на две деца. Джордж поема към родното си градче, за да сбъдне най-силния си момчешки блян. В пороя от спомени нахлуват тревожното предчувствие за наближаващата война, бунтът на малкия човек срещу оцеляването на всяка цена и компромисите на еснафското битие. А също така – непримиримият протест срещу социалните различия и безвъзвратното унищожаване на природата.

„На смелите се прощава“ от Крис Клийв (Издателство „ICU“)

„На смелите се прощава“ е роман от Крис Клийв, вдъхновен от дейстителната история, произтекла от неговото лично семейство. Творческият порив за автора идва, когато той попада на редица писма, оформящи кореспонденция между неговите баба и дядо. Те биват отделени един от друг, вследствие на Втората Световна война. Разстоянието между Малта и Лондон обаче бива скъсено посредством обичта. Романът „На смелите се прощава“ е издаден на български от издателство ICU. В него Крис Клийв разказва за смелостта по време на безсилие, за дързостта, мечтите  и крехкостта на живота.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваЛитературен декември в действие - какво да не пропускате?26.11.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование