Да се потопиш в море от мъгли – фотоизложба от бразилката Рената Вале

06.08.2018
Снимка: https://photosynthesis.bg

До 10 септември 2018 г. на бул. “Васил Левски” 57 имаме възможност да се докоснем до бразилския бряг, благодарение на фотографката Рената Вале и нейната дебютна изложба. “Морски бриз” е съвкупност от уникално уловени мигове от обектива насред морето. “Фотосинтезис Арт Център”, където са налични и фотографиите, ни пренася на брега по залез слънце, където вълните и хората са преходни.

Докато гледаш снимките, освен съмнението, че това всъщност са рисунки, се появяват и въпроси като “Коя камера и кой фотограф изобщо би успял да изобрази любимото синьо по такъв завладяващ начин?”

Снимка: https://photosynthesis.bg

Рената Вале е родена през 1977 г. във Форталеза, Бразилия. Работи за организация, която подпомага развитието на бразилски млади таланти, живеещи при неблагоприятни условия. Завършила е в Сао Паоло, а дебютът си като арт-фотограф бележи в София с изложбата озаглавена “Морски бриз”.

Разфокусираните образи са нейна запазена марка и техника, която е трудна за разкодиране. Замъгляването цели да отдалечи сетивата от очевидното, споделя фотографката.

“Чрез общуването ми с морето достигнах до общуването с бриза, дал име за това начинание. Морският бриз е мой спътник, предизвикващ усещания като от думите на Шико Буарке в неговата песен: “Морски бриз, изповедник на моето сърце.” добавя тя.

Снимка: https://photosynthesis.bg

Винаги си личи, когато човек влага сърцето и себе си в своето изкуство. Фотографиите ни доказват, че така познатият ни морски пейзаж, погледнат през мъглите на чужд обектив, може и да е съвсем ново преживяване. Заглавията на снимките целят само да насочват, но не и да втълпяват или внушават. С такива фотографии не са ни нужни думи.

Детските разфокусирани образи ни връщат към детството, което сме нямали, но въпреки това изпитваме носталгия по него. Отвеждат ни към вълните, чиято пяна никога пак няма да се разстели толкова бяла по морската повърхност. Показват ни, че всъщност колкото по-неясен е един образ, толкова по-интересно ни е да се вгледаме в неговите сенки. Снимките не се фокусират върху лица и конкретни черти. Те ни карат да дорисуваме образите чрез въображението си и да се превъплъщаваме в тях.

Снимка: https://photosynthesis.bg

Морето ни говори с различни нюанси и емоции – веднъж със замислена носталгия, друг път със скок към залеза и безгрижието. Ето един естетически приятен пример как от дефекта, т.е от липсата на фокус, може да постигнем ефект. Да преживеем морето и хората по друг, но отново наш личен начин. Естествен, без пози или специално осветление.

Тръгваме си от “Фотосинтезис Арт Център” с носталгия по прохладата в кафето-галерия, но и “с усещане за хода на времето, така както усещаме полъха на морския бриз.” както и Рената Вале споделя в своето представяне. Възползвайте се и хвърлете един поглед не само върху българските или гръцките брегове, но и върху бразилските. При това е и съвсем безплатно.

А още сега може да разгледате и други впечатляващи снимки от целия свят на Рената Вале на сайта https://www.flickr.com/photos/renatavale.

 

Автор: Никол Панкова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаПитър Линдберг – красотата идва, когато маските паднат18.02.2020

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино