6 събития през януари

Коледната летаргия с очарователна си магия и подаръчна еуфория неусетно остана зад гърба ни. Загърбихме и старата 2017-а година, за да си обещаем, че ще бъдем нещо по́, през новата 2018 г. И ето, че януари отново е тук. Този любим януари, с лошата си репутация на месец, в който и парите и настроението тотално липсват, за сметка на обикновено сковаващия улиците студ, сметките за парно и все така приятни неща. И за да не останем само с трепета, че все пак някога ще откъснем с облекчение януари  от календара, ще си получим заплатата, или ако сме студенти – ще минем сесията без фатални ситуации, сме ви подготвили 6 събития, с които да ви разсеем подобаващо. За много години и…. за много култура.

Фотографска изложба ‘Simplicity’

Каква по-добра възможност да се вгледаш в света и да разбереш хората в него, без дори да напускаш пределите на страната,  да се замислиш и да оцениш ежедневието си. Изложбата ‘Simplicity’ е посветена на обикновените моменти от живота на хората в страните от Третия свят и зоните на конфликти. Автори на фото проекта: Motif Media / Фани Бъчварова и Николай Стойков, които са си поставили за цел да ни дадат отговори на някои въпроси като: Какви са мечтите в Палестина, на какво играят децата в Мароко. Какво ги кара да се усмихват, какво поражда любопитство, как живеят и за какво мечтаят. Те ни припомнят, че не ни е необходимо толкова много, за да напълним душата и сърцето си със смисъл. Ако сте пропуснали да посетите експозицията, чието откриване беше на 12 декември, имате възможността да го направите до 1-ви февруари в Salted Cafe, ул. Братя Миладинови 38.  Входът е свободен!

Шоукейс Стендъп Комедия в Комеди Клуб София

Комеди клуб София предоставят страхотна възможност на всички именници, а и като цяло на любителите на хумора, да посветят първата събота на месеца – 6 януари, на шоукейса*. Смешната вечер ще бъде подсигурена от 11-те най-добри стендъп комедианти в България. Може да изберете дали да посетите събитието в 19:00 ч., или в 21:30 ч.

Повече информация за билети, резервации и други комедийни моменти, може да откриете тук: https://www.facebook.com/comedyclubsofia/ )

*Шоукейсът е форма на стендъп комедията, при която голям брой комедианти излизат един след друг и показват любими свои шеги между 5 и 10 минути.

OSTAVA с акустичен концерт

Сряда вечер звучи като подходящ ден да отпразнуваш, че някак си си успял да преживееш началото на седмица, а 17-ти януари, че си избутал половината от тягостните мъки на януари. И в случай, че ви се иска да се отърсите от ежедневието, столичният клуб  KICK’s ще се погрижи за това с  акустичен концерт на Остава. Денят едва ли вече е изненада – 17 януари, а часът – 21:00 ч. Остава ви единствено грижата да сдобиете с билети, които са на цена от 12 лв. и можете да откриете в билетната мрежа на Eventim.

Изложба на Шоколада

След Остава няма начин да не стане дума за шоколад. Случайно или не, ден след акустичния им концерт, е ред на изложба на Шоколада. Тя ще бъде открита за посетители на 18 януари в Bulgaria Mall, ниво партер. Експозицията ще включва копия на класически произведения на изкуството, сътворени изцяло от шоколад от майстори-сладкари. Всеки желаещ ще има възможността да се снима с тях за спомен. На предварително подготвени платна, невръстните любители на шоколад ще могат да напишат или нарисуват нещо със специални маркери с какаово “мастило” от бял, млечен или натурален шоколад.  Изложбата може да бъде видяна до 24 януари.

Входът е свободен!

Поетични вечери, спомен за българските писатели

И през новата година, Литературен клуб „Перото“ продължава с традиционните си поетични вечери. На 20 януари се честват 140 години от раждането на поета Пейо Яворов. Ако сте зажаднели за нежни думи, може да се потопите в поезия в януарската съботна вечер от 18:00 ч. Входът е на цена от 8 лв., а за студенти и пенсионери – 5 лв.

Кукерски фестивал в Перник – СУРВА 2018

От 26-ти до 28-ми януари се чества 26-тото издание в 50-годишната история на кукeрския фестивал в Перник – Сурва. В последния уикенд на месеца, ще имате възможността да се гмурнете в фестивалното шествие, в което ще се включат около 6000 кукери от над 100 маскарадни групи. Участниците в него са от всички етнографски райони на България, а сред тях ще присъстват и международни представители от Европа, Африка и Азия. Емоция, веселие и традиции звучат като добра идея за подобаващо изпращане на първия месец от годината.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to