„Дамасцена“ – филмът за българската мечта от 3 ноември по кината

Предстои излизането на българския филм „Дамасцена“. Според авторите му – това е най-мащабната българска продукция за последните 25 години. Филмът разказва за Течо – обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век. Сюжетът проследява пътя и живота на Течо от средата на века до днес. Действието се развива изцяло в Розовата долина и обхваща период от над 50 години. Жанрът на филма е съвременна поетична драма с елементи на мистика.

За потенциалните качества на филма говори и фактът, че той е един от малкото български финансирани изцяло с частни средства, а не чрез фондове и програми. Филмът ще има две премиери. Първата на 29 октомври в Операта на гр. Стара Загора като жест на хората от региона, участвали и подпомогнали продукцията. Втората е в гр. София на 30 октомври в кино Люмиер – Лидл.

Трейлър на филма вижте тук:

Снимачният процес на филма „ Дамaсцена“ продължава почти една година и обхваща 4-те сезона, а в масовите му сцени участват общо над 1300 души. Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Любен Чаталов, Неда Спасова и Симона Халачева (дебют в киното за младата звезда на театър „София“), са основните актьори във филма. В сагата за българската мечта ролите се изпълняват от 56 актьори, сред които са и Троян Гогов, Любомир Фърков, Сашка Братанова, Петя Стилянова, Добринка Гецова, Силвия Предова, Надежда Тержуманова, Тезджан Ахмедова, Христо Пъдев, Симеон Викторов, Красимир Куцупаров, Мариан Маринов и др. 

Филмът е за това човек да следва мечтата си. За духовното извисяване, което един човек може да постигне през много перипетии, стига да се стреми. Филмът е да се бориш да осъществиш мечтата си“, разказва в свое интервю режисьорът на лентата – Тодор Анастасов. 

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to