Днес е Международният ден на Земята

22.04.2015

nationalworlddayАко вместо пред компютъра, прекарваш деня си на зелено, слушаш някое поточе или си накалян до ушите, но щастливо катериш някой връх,  то най-вероятно не четеш това, а и не ти е нужно, защото празнуваш в единство с природата, а за това не са нужни големи думи.

А и ние от Под моста не вярваме, че през останалите 364 дни забравяш да цениш благата на Земята, защото знаем, че  всеки ден е неин празник, щом благодарение на всички ресурси, които ни дава, водим мъничкия си човешки живот, но днес официално честваме този „зелен“ празник, така че – честит Международен ден на Земята!

За първи път празникът се отбелязва официално на 22 април, 1970 г. в САЩ и Канада , а  България се включва в отбелязването му през 1993 г.  На 22 април 1992 г. тогавашният президент на  България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хил. български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята.
Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.
Всяка година регионалните структури на Министерство на околната среда и водите организират различни инициативи – изложби, открити уроци, презентации и публични лекции на екологични теми, почистване на зелени площи, залесявания и озеленявания.

По случай Деня на Земята от Google  пък пуснаха викторина с различни забавни въпроси, които да определят какво животно си. Така нареченият Doodle води към забавен въпросник, който показва картинки, от които посетители в сайта избират най-подходящата за тях.

Ако все пак няма как да мръднеш днес от офиса, пий една студена вода, мислейки за поточето, от което извира, порадвай се на току-що завалелия дъжд и отбележи деня по своя начин!

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаФилмът "Всички знаят" ще има извънредна прожекция на тазгодишната "Киномания"16.11.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино