Музика

Домът на музиката – разговор с Красимир Делийски от Vinyl Home – Varna

29.07.2019

Преди време открих това прекрасно и вдъхновяващо място. Намира се на ул. Княз Борис I 28 на територията на град Варна. Още с влизането улавяш звука от музикална плоча. Мястото е червено магазинче, с невероятна атмосфера, изобилие от музикални плочи. Успях на дълго и на широко да си поговоря с основателя на това място Краси Делийски или Краската, както го знаят повечето варненци от варненската пънк банда „Аборт“. Говорихме за музиката, за вдъхновението, за уважението към музикалните носители и за любовта към онова, с което се занимаваш.

Как се роди идеята за отварянето на музикален магазин и то за плочи?

Идеята се роди спонтанно, беше едно логично продължение на това, с което се занимавах в последните две-три години, а и ми е било интерес повече от 30 години.

При положение, че плочите са по-специфичен продукт, няма как да бъдат излагани на слънчева светлина, вятър, дъжд, защото атмосферните условия им влияят много. Просто идеята възникна спонтанно, имах подходящо помещение, което се оказа притегателна точка не само за меломаните във Варна, но и за много културни събития.

Защо избра точно плочите? Хората колекционират и се занимават с продажбата на компактдискове в днешно време.

В интерес на истината и дисковете, и касетите никога не са отживявали така колкото плочите. Може би в последните 10-15 години, но от 4-5 години се забелязва един сериозен интерес отново, едно възраждане към плочите. Преди 30 години, с група приятели сериозно събирахме и колекционирахме западни издания и наши, разбира се, но много трудно се намираха, имаше редица предпоставки, които ограничаваха контакта. Но след смяната на системата, границите се отвориха. Нямаше интернет, телефони нямахме. Беше трудно.

Как се запали? От къде тръгна любовта към музиката и към плочите?

Аз така или иначе съм музикант. Не е задължително като си музикант да се интересуваш от някои музикални носители. Просто е страст. Колекционерска, ако искаш я наречи. Просто, ако се замислиш, в момента не можеш да си вземеш автограф върху електронен носител, ама върху плоча можеш. Да не говорим пък за качеството на звука, както сама си убедена, аналоговият звук наистина няма аналог. Дали ще е на магнетофонна ролка, на касетка или грамофонна плоча това е просто най-добрият звук, който може да бъде извлечен.

Коя е първата плоча, с която се сдоби – подарена или купена?

Веднага ми изплува в съзнанието – сигурно съм бил 5-ти или 6-ти клас. По някакъв незнаен повод трябваше всички да си разменяме листчета с имена. В зависимост от това кого изтеглиш, трябваше да подариш нещо на този, който ти се е паднал и съответно да получиш подарък. На мен едно момиче ми подари плоча на Ronnie James Dio. Издание от Балкантон. Беше голяма радост. Баба ми имаше един стар грамофон. Бяха големи въртенета на плочата. Голямо слушане, а грамофонът си беше ретро. Вероятно от там някъде се е запалила искрицата.

Имаш ли някое ценно издание, което си пазиш? Нещо, което се открива изключително рядко и го притежаваш?

Да, случайно открих такава много рядка джаз плоча, която, за съжаление, вече не е моя, защото в момента на нея се радва колекционер в Италия. Няма да споменаваме цифри, но е наистина много рядко издание от 1970г. – шведско издание на джаз плоча. Пожелавам му дълго да я слуша.  

Кои музиканти са изиграли основна роля при изграждането на музикалния ти вкус?

Течението, което ме води е пънк музиката и хард кор-а, но слушам, също така фънк и джаз. Има много добри музиканти. Трудно ми е да ги изброявам, много са. Качествената музика от добри музиканти е изиграла роля във формирането на музикалния ми вкус и характер.

А през годините забелязал ли си каква музика слушат хората във Варна?

Като цяло в тези среди Варна винаги е била известна като по-свободолюбив град, а пънкът и анархията винаги са били свързвани със свободата. Винаги сме се славили с добри изпълнители в тази сфера и добри групи. В последно време са забележими чалга теченията, но ги отминаваме с усмивка. Винаги сме били пънк и рок ориентирани като град, съдейки по това, което виждам като интерес от посетителите и клиентите в магазина.

Търсят ли се все още плочи? Има ли интерес?

Абсолютно. Тук всеки може да поръча нещо трудно за намиране. Няма невъзможни неща, но всичко е свързано пак, разбира се, с цените. Знаете, че всяка плоча е различна. Няма как всяка една плоча да има еднаква стойност. Има по-ценни издания – първи преси, които са издадени в годината на издаването на конкретния албум, както и преиздадените издания. Но колекционерите си държат на първите преси.

Има ли музиканти, които са се разписвали на твои плочи?

О, да, разбира се. Имам автографи. Това е предимството на собственика на музикален магазин, че плочите му идват готови-разписани. Имам автографи от Акага, Иван Шопов, Васко Кръпката и т.н. Много са, които, за радост, издават и на винили.

Какъв съвет би дал, ако искаме в момента правилно да използваме грамофон и да слушаме на него хубави музикални плочи?

Първо, хубаво е да имаш хубав и качествен грамофон. От там нататък е препоръчително, да не кажа задължително, е наличието на карбонова четка, която обира праха, микрофибърната кърпичка също е задължителна, както и специални спирали за почистване на иглата, които имам и тук и ги предлагам също.

В домашни условия плочите е хубаво да се почистват има конкретни препарати, най-достъпният е този за стъкла. Аз предлагам и вакуумно почистване на плочите. Най-добрият вариант е да ми ги донесете, а аз да се погрижа за тях и ще излязат от тук във вида, който трябва да бъдат.

За финал – кажи ми какво за теб е музиката?

Музиката за мен е всичко! 25 години съм се занимавал с недвижими имоти и може би точно в този период – 1994 -2017г. отсъствах и от музикалната сцена. Бях се отдал на кариера, но старата любов ражда не хваща.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновМузиката на Али29.01.2021

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE