Кино

„Доза щастие“: болезнен разказ за цената на щастието, преследващите ни „чудовища“ и вярата

02.12.2019

„Търсенето на щастието е взело повече жертви, отколкото можете да си представите… Пустото щастие, също като Дявола, има много лица. Особено завладяващо е лицето на хероина. За мен той е живо същество отвъд материята… Жълтото чудовище. Моето чудовище. Любовта на живота ми.“ 

С тези думи започва „Падение и спасение“ (2016 г.) –  болезненият и ужасяващо истински роман на Весела Тотева. Той е искрената изповед за живота на хероинова наркоманка, която за секунди пада в капана на онези чудовища с примамливи лица, но с много усилия успява да се спаси, да възкръсне от пепелта на зависимостта и от отломките на предишното си аз да съгради живота си отново. 

Бягството от порочния кръг на наркотичното „щастие“ е трудно, почти винаги невъзможно, но както Весела Тотева казва, тя успява благодарение на трите „в“ – Вяра, Воля и Валя.

А коя е Валя? Валентина Каролева е дъщеря ѝ, която по онова време е само дете – дете, което вижда всичко, което най-скъпият човек преживява, дете, което е свидетел на всичко, на всяко падение. Това малко дете обаче е и единствената сила на Весела и първопричина за нейното спасение. Днес Валя влиза в главната роля на филма „Доза щастие“, застава от другата страна и емоционално и болезнено истински разказва живота такъв, какъвто е, без красиви маски и с цялата му чудовищна реалност.

Три години след публикуването на книгата се появява филмът „Доза щастие“, чийто режисьор и сценарист е Яна Титова. Той следва сюжета на книгата, но за разлика от повечето филми по книги, които откровено казано не струват, този доразказва, визуализира и подсилва внушенията на „Падение и спасение“, превръщайки се не просто в поредния филм, а в кауза.

В интервю Валентина Каролева споделя, че майка ѝ се е опасявала, че филмът може да се превърне в „някакъв тъп български сив филм“. Е, определено той далеч не е това. Освен че застава зад личната кауза на Весела Тотева, освен че служи за превенция (проектът е част от образователните инициативи на „Доза Щастие” и Министерство на образованието и науката, свързани с превенция на зависимостите, като ученици от цялата страна могат да го гледат на преференциални цени, тъй като влезе в образователната програма – гледа се в часа на класа), е и необходимата доза качествено съвременно българско кино. 

„Доза щастие“ разказва за живота без преиграване, без клишета, болезнено искрено, отвращаващо реално, но по креативен начин. Влюбването е представено с кръгов центробежен фарт, промяната – отражение в огледалото, сексът – детайлни кадри на очи. Тоест няма ги онези пошли клише моменти, особено характерни за българското кино. 

Започвайки от маркетинга (рекламните постери най-точно могат да бъдат описани с една дума – изкуство), преминавайки през впечатляващия саундтрак (британската група Placebo подари “Protect me from what I want” на продукцията), силната актьорска игра и стигайки до сценографията – сцените извън статуквото на обичайните филми, различните перспективи и въздействащите кино метафори правят „Доза щастие“ един от шедьоврите на съвременното българско кино. 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКИНО С ДУМИ: Изкуството на филмовия монтаж16.04.2021

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика