Кино

„Доза щастие“: болезнен разказ за цената на щастието, преследващите ни „чудовища“ и вярата

02.12.2019

„Търсенето на щастието е взело повече жертви, отколкото можете да си представите… Пустото щастие, също като Дявола, има много лица. Особено завладяващо е лицето на хероина. За мен той е живо същество отвъд материята… Жълтото чудовище. Моето чудовище. Любовта на живота ми.“ 

С тези думи започва „Падение и спасение“ (2016 г.) –  болезненият и ужасяващо истински роман на Весела Тотева. Той е искрената изповед за живота на хероинова наркоманка, която за секунди пада в капана на онези чудовища с примамливи лица, но с много усилия успява да се спаси, да възкръсне от пепелта на зависимостта и от отломките на предишното си аз да съгради живота си отново. 

Бягството от порочния кръг на наркотичното „щастие“ е трудно, почти винаги невъзможно, но както Весела Тотева казва, тя успява благодарение на трите „в“ – Вяра, Воля и Валя.

А коя е Валя? Валентина Каролева е дъщеря ѝ, която по онова време е само дете – дете, което вижда всичко, което най-скъпият човек преживява, дете, което е свидетел на всичко, на всяко падение. Това малко дете обаче е и единствената сила на Весела и първопричина за нейното спасение. Днес Валя влиза в главната роля на филма „Доза щастие“, застава от другата страна и емоционално и болезнено истински разказва живота такъв, какъвто е, без красиви маски и с цялата му чудовищна реалност.

Три години след публикуването на книгата се появява филмът „Доза щастие“, чийто режисьор и сценарист е Яна Титова. Той следва сюжета на книгата, но за разлика от повечето филми по книги, които откровено казано не струват, този доразказва, визуализира и подсилва внушенията на „Падение и спасение“, превръщайки се не просто в поредния филм, а в кауза.

В интервю Валентина Каролева споделя, че майка ѝ се е опасявала, че филмът може да се превърне в „някакъв тъп български сив филм“. Е, определено той далеч не е това. Освен че застава зад личната кауза на Весела Тотева, освен че служи за превенция (проектът е част от образователните инициативи на „Доза Щастие” и Министерство на образованието и науката, свързани с превенция на зависимостите, като ученици от цялата страна могат да го гледат на преференциални цени, тъй като влезе в образователната програма – гледа се в часа на класа), е и необходимата доза качествено съвременно българско кино. 

„Доза щастие“ разказва за живота без преиграване, без клишета, болезнено искрено, отвращаващо реално, но по креативен начин. Влюбването е представено с кръгов центробежен фарт, промяната – отражение в огледалото, сексът – детайлни кадри на очи. Тоест няма ги онези пошли клише моменти, особено характерни за българското кино. 

Започвайки от маркетинга (рекламните постери най-точно могат да бъдат описани с една дума – изкуство), преминавайки през впечатляващия саундтрак (британската група Placebo подари “Protect me from what I want” на продукцията), силната актьорска игра и стигайки до сценографията – сцените извън статуквото на обичайните филми, различните перспективи и въздействащите кино метафори правят „Доза щастие“ един от шедьоврите на съвременното българско кино. 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова5 български филма, които очакваме през 2020 година12.01.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова6 нови сериала, за които нямаме търпение през 2020Кино