„От глупав по-глупав: Завръщането“ – идиотщина, олигофрения и глупости на квадрат

15.11.2014

dumb_and_dumberЕдин от филмите, които обичах да гледам като малък, безспорно бе „От глупав по-глупав“. Гледал съм го близо 10 пъти и въпреки че знаех как точно ще протече всяка една сцена, филмът винаги ми беше интересен. Точно както беше при „Маската“ или “Ейс Вентура“. Явно Джим Кери има някакъв талант да ме задържа пред екрана, заради лицевите си изражения и бъзиците, които пуска. А щом към него добавим Джеф Даниълс и колата-куче, то е ясно, че предстои поне час и половина лиготии и простотии.

Вижте още: Ревюто ни за хитовата комедия „Да разлаем съседите“

Именно в дебилния хумор се крие и чарът на поредицата „От глупав по-глупав“. След като началото бе дадено през 1994-та, през 2003-та последва „От глупав по-по-глупав: Когато Хари срещна Лойд“. Ето, че 20 години след началото, братята Боби и Питър Фарели решиха, че е време да продължат поредицата с „От глупав по-глупав: Завръщането“.

Вижте още: Ревюто ни за комедията „Мордекай“ със суперзвездата Джони Деп

Джим Кери отново е в ролята на Лойд Крисмас и въпреки че в началото на филма е с огромна брада и коса, впоследствие придобива легендарния си външен вид – с прическа тип „купичка“ и с доста лесно забележима цепка между зъбите, напомнящ доста на небезизвестния коментатор номер едно на България за 2013-та година сър Алекси Сокачев. Джеф Даниълс пък е останалата част от дуото олигофрени, като героят му Хари Дън си е все същият рус, рошав и приличащ на Козмин Моци добряк, който допълва Лойд във всяко едно отношение по същия перфектен начин, по който Моци допълва Алекси.
ALEXIАко някой има намерението да гледа филма, за да търси някакъв по-дълбок смисъл, отсега мога да му заявя, че ще загуби близо 2 часа от времето си. Филмът не се различава по почти нищо от предходния, с изключение на това, че героите доста са поодъртяли. Хари и Лойд (макар и вече с бръчки по лицата) са си все същите вдетинени възрастни, които продължават да си спретват номера, да играят на дебилни игри или без да искат да се превръщат в супергерои-малоумници, убивайки несъзнателно някой злодей. Всичко започва отново от старата квартира, когато Хари казва на Лойд, че се нуждае от трансплантация на бъбрек и впоследствие разбира, че има дъщеря, която може да му бъде донор. Двамата глупаци се нагърбват със задачата да намерят дъщерята на Хари, като за целта се налага да пообикалят по американските пътища, за да стигат чак до Ел Пасо. Отново има ценна вещ, която тъпаците трябва да пазят, отново двамата се натъкват на множество забавни хора и ситуации, а когато те липсват, Хари и Лойд си ги създават сами. Единствената по-съществена разлика с филма отпреди 20 години, е наличието на доста повече черен хумор.
jimandjeffСред по-важните герои във филма са Фрейда Фелчер (Катлийн Търнър) – майка на дъщерята на Хари – стара жена, на която преди години се е носила славата на местната шафрантия. Рейчъл Мелвин е в ролята на Пени Пинчелоу – дъщерята на Хари, която не му отстъпва сериозно по тъпотия. Стив Том е д-р Пинчелоу – учен и приемен баща на Пени, докато Лори Холден е Адел Пинчелоу – съпруга на д-р Пинчелоу и основен злодей във филма.
Въпреки че някои герои от първата част на комедията като Били – сляпото дете, записват по няколко минути участие във филма, тук идва моментът да разочаровам всички фенове на микробуса-куче, защото култовата кола се появява едва за няколко секунди в целия филм. И дори и без присъствието на превозното средство, хуморът, шегите, малоумните игри и всичко останало от арсенала на Лойд и Хари може да ви накара да изключите мозъка си за час и половина и да се забавлявате с типично американско комедийния хумор на „От глупав по-глупав: Завръщането“.

Автор: Десислав Лафчиев – Деко,
автор и водещ на спортната рубрика „Без душ“ по Радио „Реакция“

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров"В голямата игра" с Джона Хил - spoiler-free ревю19.08.2016

Още от Под Моста

Димитър РахталиевАнимациите, които създадоха едно поколениеКино