Един датчанин в търсене на щастието по света – за хюга и люка с Майк Викинг

Малък наръчник по Люка от Майк Викинг

Ако сте фенове на хюга, вероятно очаквате с нетърпение и люка – новият наръчник на Майк Викинг, който се завръща с нова книга след над половин милион продадени екземпляра от „Малък наръчник по хюга“. В „Малък наръчник по люка Викинг разкрива малки тайни за щастието, събирани от всички краища на света.

Уютът на неговите книги се случва на български у нас, благодарение на издателска къща “Хермес”, а тази година по тяхна покана бестселъровият автор пристига в България, за да се срещне с многобройните си почитатели в нашата страна.

„Малък наръчник по люка излиза на 20 март – Международен ден на щастието, а среща разговор с Майк Викинг  ще се състои в София и Пловдив за радост на онези, които умеят да откриват щастието в малките моменти и да се наслаждават на малките радости по датски.

София:

27 март, вторник, 18,30 ч., Книжен център „Гринуич“, бул. „Витоша“ 37

Пловдив:

28 март, сряда, 18,00 ч., Културен център „Тракарт“, подлез „Археологически“

Майк Викинг

Работата ми като изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген се състои в това да измервам,

да формулирам и да създавам щастие.

Майк Викинг е изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген и водещ експерт по въпросите на щастието. В работата си за по-доброто разбиране на щастието, субективното благополучие и качеството на живот, Майк пътува до множество места по цял свят, за да открива и изследва глобалните тенденции на жизнената удовлетвореност. Само човек, напълно отдаден на щастието, би могъл да седи в кафенета в различни точки на света и да брои усмивките на минувачите!

Малък наръчник по люка

Никой не знае повече за щастието – или както датчаните го наричат: lykke (люка) – от Майк Викинг, изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген и автор на световния бестселър „Малък наръчник по хюга“. Макар да вярва, че можем да научим много от датчаните как да се радваме на малките неща, той е убеден, че ключовете към щастието се намират на много места по света.

В този наръчник Майк Викинг ни повежда на пътешествие в търсене на тези ключове. Любопитните идеи и практики от всички краища на планетата – от Япония и Австралия до Холандия и Великобритания, ни предоставят лесноприложими идеи как да намерим повече хармония и смисъл в ежедневието си.

В „Малък наръчник по люка ще намерите интересна информация и полезни съвети: как да се сближите със съседите и вземате дейно участие в местната общност; как да се забавлявате напълно безплатно; как да повишите щастието си в ежедневието; как да помагате на останалите да са щастливи.

Независимо дали ще се включите в благотворителна инициатива, или ще сторите спонтанен акт на добрина, тази книга ще ви подтикне да внесете повече люка не само в своя живот, но и в живота на другите.

***

Приятната топлина на мартенското слънце, греещо над красивите заснежени планински върхове, много се доближава до идеята за щастие.

***

В почти всички култури по света огънят и храната събират хората. А понякога трябва да запалим просто една свещ, за да създадем усещане за сплотеност на масата за вечеря.

***

…богатството не се равнява на размера на банковата сметка, а зависи от силните ни връзки с другите хора, здравето на близките ни и благодарността за това, което имаме.

***

Всички родители по света желаят за децата си едно и също нещо: да са здрави. Когато сме здрави, можем да се забавляваме, да се впускаме в приключения и да търсим щастието.

***

Развита държава не е тази, в която бедните притежават автомобили, а тази, в която богатите използват обществения транспорт.

***

Поемате дълбоко дъх и дробовете ви се изпълват с влажен, свеж въздух. Листата на дърветата имат онзи неповторим цвят от първите седмици на пролетта, а слънчевите лъчи се прокрадват през тях, докато бавно вървите из гората.

***

Четенето на книги като начин да се помогне на хората да разрешават житейските си проблеми, съществува отдавна. Още в Древен Египет и Гърция са вярвали, че книгите притежават лечебна сила, и над вратите на библиотеките имало специални надписи, които информирали посетителите, че пристъпват на място за изцеление на душата… Казано по-просто, четенето е… психотерапия.

***

Хората не могат да бъдат истински щастливи, ако нямат усещането, че сами направляват живота си.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to