Един датчанин в търсене на щастието по света – за хюга и люка с Майк Викинг

13.03.2018

Малък наръчник по Люка от Майк Викинг

Ако сте фенове на хюга, вероятно очаквате с нетърпение и люка – новият наръчник на Майк Викинг, който се завръща с нова книга след над половин милион продадени екземпляра от „Малък наръчник по хюга“. В „Малък наръчник по люка Викинг разкрива малки тайни за щастието, събирани от всички краища на света.

Уютът на неговите книги се случва на български у нас, благодарение на издателска къща „Хермес“, а тази година по тяхна покана бестселъровият автор пристига в България, за да се срещне с многобройните си почитатели в нашата страна.

„Малък наръчник по люка излиза на 20 март – Международен ден на щастието, а среща разговор с Майк Викинг  ще се състои в София и Пловдив за радост на онези, които умеят да откриват щастието в малките моменти и да се наслаждават на малките радости по датски.

София:

27 март, вторник, 18,30 ч., Книжен център „Гринуич“, бул. „Витоша“ 37

Пловдив:

28 март, сряда, 18,00 ч., Културен център „Тракарт“, подлез „Археологически“

Майк Викинг

Работата ми като изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген се състои в това да измервам,

да формулирам и да създавам щастие.

Майк Викинг е изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген и водещ експерт по въпросите на щастието. В работата си за по-доброто разбиране на щастието, субективното благополучие и качеството на живот, Майк пътува до множество места по цял свят, за да открива и изследва глобалните тенденции на жизнената удовлетвореност. Само човек, напълно отдаден на щастието, би могъл да седи в кафенета в различни точки на света и да брои усмивките на минувачите!

Малък наръчник по люка

Никой не знае повече за щастието – или както датчаните го наричат: lykke (люка) – от Майк Викинг, изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген и автор на световния бестселър „Малък наръчник по хюга“. Макар да вярва, че можем да научим много от датчаните как да се радваме на малките неща, той е убеден, че ключовете към щастието се намират на много места по света.

В този наръчник Майк Викинг ни повежда на пътешествие в търсене на тези ключове. Любопитните идеи и практики от всички краища на планетата – от Япония и Австралия до Холандия и Великобритания, ни предоставят лесноприложими идеи как да намерим повече хармония и смисъл в ежедневието си.

В „Малък наръчник по люка ще намерите интересна информация и полезни съвети: как да се сближите със съседите и вземате дейно участие в местната общност; как да се забавлявате напълно безплатно; как да повишите щастието си в ежедневието; как да помагате на останалите да са щастливи.

Независимо дали ще се включите в благотворителна инициатива, или ще сторите спонтанен акт на добрина, тази книга ще ви подтикне да внесете повече люка не само в своя живот, но и в живота на другите.

***

Приятната топлина на мартенското слънце, греещо над красивите заснежени планински върхове, много се доближава до идеята за щастие.

***

В почти всички култури по света огънят и храната събират хората. А понякога трябва да запалим просто една свещ, за да създадем усещане за сплотеност на масата за вечеря.

***

…богатството не се равнява на размера на банковата сметка, а зависи от силните ни връзки с другите хора, здравето на близките ни и благодарността за това, което имаме.

***

Всички родители по света желаят за децата си едно и също нещо: да са здрави. Когато сме здрави, можем да се забавляваме, да се впускаме в приключения и да търсим щастието.

***

Развита държава не е тази, в която бедните притежават автомобили, а тази, в която богатите използват обществения транспорт.

***

Поемате дълбоко дъх и дробовете ви се изпълват с влажен, свеж въздух. Листата на дърветата имат онзи неповторим цвят от първите седмици на пролетта, а слънчевите лъчи се прокрадват през тях, докато бавно вървите из гората.

***

Четенето на книги като начин да се помогне на хората да разрешават житейските си проблеми, съществува отдавна. Още в Древен Египет и Гърция са вярвали, че книгите притежават лечебна сила, и над вратите на библиотеките имало специални надписи, които информирали посетителите, че пристъпват на място за изцеление на душата… Казано по-просто, четенето е… психотерапия.

***

Хората не могат да бъдат истински щастливи, ако нямат усещането, че сами направляват живота си.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Първата скреч книга като протест срещу високия ДДС на книгите28.05.2018

Още от Под Моста

Боян СимеоновКак отидох в Исландия с палатка, но спах в колатаLIFE