Пътешествието Единбург

10.07.2013

edinburgh1Единбург не е като другите градове. Всеки, който живее на това място, или го е посещавал за кратко, може да се съгласи. Столицата на Шотландия притежава едно уникално очарование, скрито на всеки квадратен метър от града. Дали ще е малко магазинче за чай и топъл шоколад, симпатично кафене на някоя главна улица, уханието на свежа зеленина в парка или просто една от множеството туристически дестинации, Единбург има какво да предложи на своите жители и посетители. А градът притежава и дава толкова много.

 Първата ми среща с Единбург беше преди почти 2 години, когато излязох от летището, спрях се, за да вдишам чистия въздух, след което се запътих към такситата, влачейки огромен куфар след себе си. Шофьорът ме поздрави и ми помогна да кача багажа си в колата. След като му казах адреса, той ми съобщи колко време щеше да отнеме пътуването. Беше човек на средна възраст, много любезен и с прословутия трудноразбираем шотландски акцент. Приготвих се за половин час мълчание, защото бях свикнала, че нито пътниците, нито шофьорите изгряха от желание да разговарят.
edinburgh_-_calton_hill_nov_12_0Спомням си изненадата си, когато за този половин час говорихме за университета, специалността ми, Единбург, родната ми държава, която се оказа, че той беше посещавал. Говорихме и за българските вина и това къде можеш да намериш такива в Единбург, макар и доста скъпо. Нещо повече, шофьорът прие ролята и на туристически гид, обяснявайки ми по малко за всяко място, което подминем. Но истинското ми удивление дойде когато той спря брояча, само за да направи една кратка обиколка и да ми покаже още от града, и го пусна едва когато се върнахме на първоначалния маршрут. Какво се случи току-що?!

 Това едва ли е ежедневие за шофьорите на таксита. Може би съм имала късмет, но все пак това беше първата ми среща с местен. Е, как да не се почувствам уютно в този град?
edinburgh-winter С времето опознах Единбург и разбрах, че тук има за всекиго по нещо. Искате да огледате града и да се раздвижите – изкачете Arthur’s Seat, 250-метровия хълм в Holyrood Park, откъдето можете да видите центъра, близките квартали, морето. А защо да не посетите Calton Hill, парк с различни културни паметници, както и обсерватория? И от двете места, гледката спира дъха (особено по залез).

Искате да видите историческата част на града – посетете Замъка на Единбург, най-притегателното място за туристи в Шотландия; разходете се по Royal Mile, улицата, която свързва този замък със замъка на кралицата (на тази улица е също така и внушителната St Giles’ Cathedral); изкачете няколкостотинте стъпала на Sir Walter Scott Monument, огромен паметник, посветен на известния шотландски писател.
1701Искате да пазарувате – няма проблем, Princes Street и George Street са вашето място, с огромния брой магазини по двете централни улици и по-малките улици около тях едва ли ще останете разочаровани.

Обичате музеи – Националният музей на Шотландия е изключително интересно място, безплатен е и лесно можете да изгубите целия си ден там. Същото важи и за Националната галерия и Музея на писателите. Нещо по-нестардартно?  Camera Obscura – светът на оптичните илюзии, и Our Dynamic Earth са добър избор.

Падате си по свръхестественото – организират се доста обиколки на гробища (Единбург е известен като един от най-обитаваните градове в света). Като стана дума за гробища, в едно от тях, Greyfriars Kirkyard, можете да откриете гроба на Tom Riddle (Lord Voldemort), а съвсем наблизо е и кафенето (The Elephant House), в което Роулинг е писала част от книгите си. Последните две места дават достатъчно основание Единбург да бъде считан за магьоснически град от немалко хора. А освен всичко това можете да отидете на някоя разходка из катакомбите, например Edinburgh Dungeons и Auld Reekie правят доста страховити шоута.
reisebericht-schottland-edinburgh-widescreen Искате да видите повече от културния живот – в града има достатъчно театри и кина. Може би най-ценното обаче са фестивалите. Започвайки със световноизвестния Fringe, през International Film Festival и International Book Festival, до Military Tattoo, Beltane Fire Festival, International Science Festival, Art Festival и Hogmanay (Нова година), фестивалите са се превърнали в неразделна част от живота в града. А това са само най-известните.

Хората са приветливи, архитектурата е прекрасна, времето не съвсем. Но ако уцелите благоприятен ден и слънцето се е показало, ще видите зашеметяващата красота на шотландската столица.

Но това е Единбург на туристите. Истината е, че
Единбург е пътешествие.

Ако излезете навън и поемете по която и да е уличка в който и да е квартал, със сигурност ще откриете нещо ново и различно – малко магазинче за интересни неща, уютно кафене или скрита градинка. В това е и красотата на този град – макар и спокоен, той е саможив. Град за пътешественици.

 

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йоанна АнтоваЯж, пътувай и обичай15.07.2019

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика