Единствената детска книжка от Мери Шели излиза на пазара

14.03.2017

Имамe удоволствието да Ви представим най-новата книга на издателство „Лист“ – „Морис, или къщичката на рибаря“ от Мери Шели. Това е единственото й произведение за деца. Написано е през 1820 г., но е публикувано за първи път чак през 1998 г. Ръкописът е бил изгубен и открит през 1997 г. в едно старо имение в Тоскана.

Мери Шели

Две години след излизането на „Франкенщайн” майсторката на хоръра пише светла история за деца. Мери Шели с детска книжка? Невероятно, но факт!

Историята „Морис, или къщичката на рибаря” вече е в книжарниците с емблемата на издателство „Лист”. В света на литературата това произведение е определяно като сензация. Написано е през 1820-а – две години след излизането на „Франкенщайн, или новият Прометей”, но вижда бял свят чак през 1998-а. Ръкописът е открит случайно година по-рано в старо имение в Тоскана. В една кутия сред други документи собственичката на аристократичния дом намира две тънки тетрадки. Страниците им са гъсто изписани с вълнуваща история за изгубено дете, а най-отгоре на първата се вижда посвещение от авторката: „На Лорет от нейната приятелка госпожа Шели”.

Мери Шели

С публикуването на „Морис, или къщичката на рибаря” за първи път в България, издателство „Лист” отбелязва 220-годишнината от рождението на основоположничката на хорър жанра. Единствената, позната засега детска история в творчеството й, е пропита с малко тъга и много надежда. Тя е разказ за красиво и чувствително момче. Докато търси своя дом между страниците на творбата, то намира убежище във всяко читателско сърце.

„Морис, или къщичката на рибаря” е второто заглавие от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” след „Котаракът и Дяволът” от Джеймс Джойс. Преводът е на Боряна Даракчиева, а илюстрациите – на Мила Янева-Табакова.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Никол Панкова“Франкенщайн” - когато липсата на любов ни прави чудовища10.02.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование