“Една и съща нощ” на Христо Карастоянов в надпреварата за наградата “Балканика”, 2015

“Една и съща нощ” на писателя Христо Карастоянов ще бъде българският роман в надпреварата за наградата “Балканика”, 2015. Тази година ще бъдат наградени книгите за 2015-а и 2016-а, поради обявяването на 2016-а за година без официална церемония и награждаване по уважителни причини.

След заседаване на международното жури към фондация “Балканика” на 3-ти и 4-ти декември, едноименният приз ще бъде връчен на церемония в македонската столица Скопие. Книгата лауреат се отличава за особения си литературен принос към балканските народи.

Номинациите, предшестващи официалното събитие, се определят от национални комисии, а изборът на лауреат се предоставя на общо балканско жури, което всяка година заседава в различна страна от Балканския полуостров. То е съставено от осем души – по един за всяка страна член (от Македония, Сърбия, Албания, България, Гърция, Турция и Румъния), плюс председател от далечен на нашия регион (проф. Андрю Вахтел от Америка, настоящ президент на Американския университет в Бишкек, Киргизия).
Награда “Балканика” не е придружена с финансова премия, но книгата лауреат се превежда във всички държави-членове на фондацията и в някои от големите европейски страни.

За първи път наградата е връчена през 1997 година на сръбския писател Давид Албахари (“Кравата е самотно животно”, Жанет 45), а досега трима български писатели са удостоявани с нея – Антон Дончев, Димитър Шумналиев и Здравка Евтимова.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to