Естетика на джаза

08.11.2017

Като една комбинация от европейската класическа музика и северноамериканския блус, джазът съчетава в себе си най-важните и интригуващи характеристики на двата стила – експерименталния дух и импровизацията от блуса и сложните конструкции и композиции на западната класика.

Джаз музиката е едно излъчване на свободата и откритието, което се базира не на предварително замислени структури, а предимно на композиране в реално време. Точно затова този стил е един от най-трудните за изпълнение. Джаз музикантите трябва да са много по-креативни и гъвкави и най-вече трябва да могат много добре да комуникират със звука, за да го представят в неговите разнообразни форми. Присъствайки на едно джаз изпълнение, слушателят забелязва един естествен безмълвен диалог между изпълнителите, който протича с подчертана лекота.

   Джазът не се вписва в норми и ограничения, той не е нещо строго определено, а по-скоро една абстрактна картина, в която ние сами да откриваме посланията и да ги тълкуваме през нашия светоглед. Това прави този стил музика толкова интересен, възможността да твори, дори когато създаването на конкретния продукт е приключило.

Основният похват, с който джаз изпълнителите си служат, е импровизацията или способността да композираш в реално време, да си способен много бързо да намериш нови начини, по които да подредиш нотите и да изненадаш слушателя. Методът на импровизацията е един пъзел, който трябва ловко да наредиш на сцената. Друг метод е фалш импровизацията или с други думи, когато композицията е изработена по такъв начин, че публиката да остане с впечатлението за една прясно импровизирана структура, докато в действителност елементите са замислени предварително.

Въпреки своите технически особености, които не винаги успяваме така ярко да разпознаем, джаз музиката си остава едно дълбоко душевно преживяване, един разказ за човешките емоции. Всеки джаз музикант е надарен сякаш с едно шесто сетиво, през което чрез звуците гради един нов свят на музиката. Това, с което се отличава този жанр, е интензитетът на емоции, който можем само да усетим. Защото има неща, които не могат да бъдат  чути, видяни  или докоснати, но могат да бъдат усетени и точно затова са най-хубавите неща.


Гост-автор: Даяна Маринова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваКакво ще има за закуска с „Кус-Кус”- интервю с Цвета Ботева23.09.2016

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино