Литература

Литературни награди „Перото“ 2019

08 Ноември 2019

Перото

Безплатно събитие Карта

Още за събитието:

Националният център за книгата – НДК обявяви окончателната селекция на заглавия, включени в краткия списък с произведения, номинирани за литературни награди „Перото” за 2019 г.

Церемонията по връчването на петото поредно издание на наградите ще се състои на 8 ноември от 18:00 ч.в Литературен клуб „Перото”.

Журито на награди „Перото” през 2019 г. е в състав: доц. д-р Дарин Тенев, Деян Енев, Мирела Иванова, д-р Митко Новков и Сотир Гелев. В него по служебен ред – поради обективна невъзможност за гласуване от страна на други членове на журито и с оглед предотвратяване на конфликт на интереси, се включва Светлозар Желев, ръководител отдел „Съвременна литература” и сектор „Национален център за книгата” в Националния дворец на културата.

След първоначален преглед на междинната селекция от шест предложения в категория,  журито излъчва окончателен кратък списък с по три номинации във всяка от петте категории: „Проза”, „Поезия”, „Детска литература”, „Дебют” и „Превод от български на чужд език”. Селектираните заглавия са публикувани в периода 1 юли 2018 г. – 30 юни 2019 г.

По традиция на церемонията на 8 ноември ще бъде връчена и Награда за цялостен принос към българската литература.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon