Театър

Премиера – „Копенхаген“ от Майкъл Фрейн

19 Ноември 2019

City Mark Art Center

Още за събитието:

„КОПЕНХАГЕН“ представя чрез голямото майсторство на автора си в оригинална форма версия за историческа среща между двама от най-големите ядрени физици на ХХ век в момент, когато съдбата на Европа, а може би и на целия свят, е била в ръцете им и когато техните приятелство и морал са поставени на изпитание от двете страни на барикадата.

„КОПЕНХАГЕН“ е написана през 1998 година, поставена е в много театри и получава награди във Великобритания, както и френската „Молиер“ и американската „Тони“ за най-добра драматургия.

„КОПЕНХАГЕН“ се представя сега за първи път в България. Премиерата на спектакъла е на 18 и 19 ноември и 1 и 2 декември. Ще се състоят всичко на всичко 10 очаквани представления в Сити Марк Арт Център в София.

„КОПЕНХАГЕН“ ви приканва, за да се запознаете с един интересен текст в една вълнуваща постановка!

„КОПЕНХАГЕН“ при нас се играе по превода на Вера Джамбазова, а ролите се изпълняват от трима от най-известните столични актьори, носители на национални и международни филмови и театрални награди: Руси Чанев (Нилс Бор), Стефка Янорова (Маргрете, неговата жена) и Валентин Ганев (Хайзенберг, техният приятел, почти син)

МАЙКЪЛ ФРЕЙН е роден в Лондон през 1933 г. и започва кариерата си като журналист в „Гардиън“ и „Обзървър“.
Написал е дузина романи, най-известни от които са „ Към края на сутринта“ , „Стремглаво“, „ Шпиони“ и „Скиос“. Романът „Стремглаво“ неотдавна излезе на български език. На премиерата й в София Майкъл Фрейн каза:
„Когато възникне една идея, та е като настинка. Отначало при настинката усещаме някакво гъделичкане в гърлото и след известно време си казваме: знаете ли, че съм се простудил. Същото е с идеята за една пиеса или една книга.“

МАЙКЪЛ ФРЕЙН е автор на текста за девет филма.
Изявен преводач е на драматургията на Чехов.
Неговите седемнайсет театрални пиеси варират от „Шум зад кулисите“, избрана наскоро за една от трите любими пиеси във Великобритания, до многократно награждаваната „Копенхаген“.
Комедията му „Noises off “ (под заглавие „Шум зад кулисите“) е представяна в Младежкия театър в София, а в постановка на Иржи Менцел (под заглавие „Още веднъж отзад“) се играе с години на сцената на Сатиричния театър.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon