LIFE

Фентъзи, илюстрация, приказка – изложба и дискусии

29.09.2022

Потапяме се в морето на фентъзито, приказките и техните рисувани светове за две седмици във Варна – 30 септември – 14 октомври.

Представя артистите: Цветина Цолова – писател, Мира Мирославова – илюстратор, Петя Димитрова – Leupep – илюстратор, Моника Янева – илюстратор.

Фентъзито дава пълна свобода на въображението и разширява хоризонтите на познатото. Този жанр е особено важен за младите хора и неслучайно е толкова популярен. Той им позволява да се изразяват и да откриват нови смисли във вече познати елементи на света.

Феновете на фентъзито и прохождащите творци в жанра ще се запознаят с утвърдени млади артисти в областта на литературата и илюстрацията. За специална среща-разговор във Варна гостуват писателката Цветина Цолова, автор на фентъзи романа „Да спасиш сън“ и сборника с фантастични разкази „Нулева година“, и Моника Янева, илюстратор на детската книга „Истории от космоса“, за да споделят своя процес на работа и да вдъхновят бъдещите творци. Модератор на срещата е писателят Кристиян Недялков, автор на фентъзи романа „Хрониките на селянина“.

Изложба с три знакови имена на младата българска илюстрация ще представи избрани творби на Мира Мирославова, визуален артист от екипа на The CAT agency, агенция за илюстратори, базирана в Ню Йорк, САЩ, Петя Димитрова – Leupep, илюстратор и графичен дизайнер, и творческия домакин в изложбата – илюстратора Моника Янева, базирана във Варна. Обединяваща тема на изложбата е приемствеността между приказката и фентъзито, ясно отличима в творческата работа на илюстраторите на книги в тези два жанра. Специално място в изложбата е отредено за илюстрации от серията повести „Приключенията на Лиско“ на Борис Априлов, които дават съвременен прочит на класически приказни мотиви. Дискусията ще коментира как двата представени жанра придават нов смисъл и функция на вече съществуващи образи и явления или създават напълно нови светове.

Удоволствието да се срещнат в училище с фентъзи писателката Цветина Цолова, пристигаща от София специално за събитието, ще имат ученици от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна и Международен френски лицей „Шарл Перо“ – Варна, официални партньори на Аморфа Академия за създатели на културен живот.

ОСНОВНА ПРОГРАМА

30 септември – 14 октомври | вход свободен

Варна | Адвокатската градинка + Аморфа Академия

ул. „Драган Цанков“ №10 + ул. „Шейново“ №24

30 септември, петък

18:00 – 22:00 ч. ОТКРИВАНЕ на Изложба илюстрации „Да спасиш Лиско“ – подвигът на образите в приказките и фентъзито с участието на илюстраторите Мира Мирославова, Петя Димитрова – Leupep и Моника Янева. Продължителност на изложбата: 30 септември – 14 октомври.

20:00 – 21:00 Прожекция на филма „Те отлитат“, документален филм с реж. Симеон Цончев, продуцентско студио „Моно Колектив“, 2013 г. Прожекцията е част от Европейска нощ на учените 2022.

1 октомври, събота

16:00 – 18:00 ч. „Фентъзи среща: как се създават светове“ с писателката Цветина Цолова и илюстраторката Моника Янева.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

30 септември, петък

10:10 – 10:50 ч. Среща с фентъзи писателката Цветина Цолова и писателката Преслава Виденова, специален гост на Нощ на литературата 2022 във Варна, в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна, преподавател Росица Тодорова

11:30 – 12:20 ч. Среща с фентъзи писателката Цветина Цолова и писателката Преслава Виденова, специален гост на Нощ на литературата 2022 във Варна, в Международен френски лицей „Шарл Перо“ – Варна, преподавател Виктория Монева

. . .

„Фентъзи, илюстрация, приказка – изложба и дискусии“ е финалното културно събитие на арт-кадетите от модул „Литература” на „Аморфа Академия за създатели на културен живот“ към Младежка фондация „Аморфа“. Партньори на събитието са Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, издателствата „Ракета“, „Ясна книга“, „Колибри“, „Мармот“, книжарница „Пи Букс“ – Варна, Фондация „Детски книги“ и Национална награда „Бисерче вълшебно“, продуцентско филмово студио „Моно Колектив“, АртАкция (медиен партньор). Събитието се включва към Европейска нощ на учените 2022.

Екипът на модул „Литература“ са Кристиян Недялков, Анна-Мария Попова, Севен Емин, Никол Гатева, Вилияна Василева с ментори Биляна Тодорова, писател и сценарист, и Преслава Виденова, писател. Лектори на модула са Иван Димитров, писател и журналист, Теа Денолюбова, писател и културен мениджър, основател на АртАкция. Експерти – Самуил Петков, рекламен директор, Кирил Хаджиев – TINO, музикант. Обучители – Теодора Младенова, културен мениджър, Мария Баджакова, ръководител на академията. Инициативата „Аморфа Академия за създатели на културен живот“ се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

. . .

Мира Мирославова (1996) е визуален артист с над 5 години опит в илюстрирането на детски книги. Завършва дизайн на текстил в Манчестър, Англия, но избира да се върне в България, откъдето започва и интересът ѝ в илюстрацията. Сред издателствата, с които е работила, са Рибка, Колибри и Сиела. От 2020 г. е част от екипа на CAT agency, агенция за илюстратори, базирана в Ню Йорк, САЩ. Някои от международните ѝ клиенти са HarperCollins, Magic Cat Publishing, Starry Forest books и други. Сред заглавията, излезли с нейни илюстрации, са „Принцесешки истории“ на Катя Антонова, „Нявгабъде“ и „Включи нощта“ на Рей Бредбъри, „Приключенията на Лиско по море“, „Лиско в гората“ и „Лиско при квадратните същества“ на Борис Априлов, „Приказка за долната земя“ на Ирена Първанова, „Дракончето Ринти“ на Доника Ризова, „Приказки от Братя Грим“.

Моника Янева открива любовта си към рисуването в детската градина. Завършва изящни изкуства в Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна, а след това Илюстрация в Уестминстърския университет в Лондон. Работи като илюстратор за малки и големи. Сред проектите ѝ са илюстрирана карта „Хижите на България“, визуална идентичност за „Улицата на готвачите“, стикер пакети и картички за Viber, както и илюстрации за опаковки, продукти и заведения. „Истории от космоса“ е първата детска книга, която илюстрира. Обича приключения, големи чаши чай и мокри кучешки нослета.

Петя Димитрова – Leupep е артист, дизайнер и илюстратор, работещ в различни сфери на изкуството и дизайна. Завършва Национална художествена академия – София и се дипломира с магистърска степен в специалност „Книга, илюстрация, печатна графика“. По време на образованието си учи един семестър и в академията за Изящни изкуства в Париж. Работи в сферата на илюстрацията и дизайна. Илюстрира електронни книги като част от екипа на WikiEye по проект Zoomikonpress/ MagicTouchBooks. Партнира си с няколко български издателства. Намира място сред 40-те знакови български художнички, поканени да илюстрират книгата „Аз съм българка. 40 истории, 40 портрета“ на Петя Александрова. Илюстрира книгите „Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки“ на Деси Нико, „Приключенията на Лиско: Не пипай куфара. Чими. Часовникът“ и „Приключенията на Лиско. Червената шапчица. Дупката. Питонът“ от Борис Априлов.

Цветина Цолова (1995) още от дете е запленена от магията на книгите и писането. В гимназията учи японски език, а след това следва Кино и телевизия и Психология в Нов български университет. От 2015 г. поддържа писателски блог, където историите ѝ за пръв път достигат своите читатели. През 2019 г. излиза дебютният ѝ сборник с разкази „Нулева година“, последван от първия ѝ роман „Да спасиш Сън“ през 2021 г. Цветина също така пише статии за онлайн списанието ShadowDance, работи като редактор и преподава японски.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаМъжка мода: какво трябва да има модерният мъж в гардероба си?27.05.2022

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE