Фестивалът на различните цветове “Colours of Ostrava” стартира този месец!

02.07.2018
Заедно в час

“Colours of Ostrava” е фестивал, избродиран от всички музикални (и не само) цветове. Резултатът е микс от жива музика, танци, светлини и всякакви арт занимания, които правят лятото още по-свежо, с вкус на комбинирано смути! В микса са използвани всички музикални плодове – рок, джаз, електро, поп, денс, блус, соул, а освещаващият вкус ще се поддържа от най-добрите диджеи. Специфичната подправка са другите арт занимания, които фестивалът предлага – театър, филми, уъркшопи, арт и дизайн изложби, както и други подобни. Датите са 18,19,20 и 21-ви юли, а все още имате време да вземете билет!

Музикални изпълнители

Много са, но пък са и много добри!
Рок: Тук са N.E.R.D., Kaleo, Beth Ditto, Calexico, Ruthie Foster, Algiers, Jeremy Loops, Kengsington, Marlon Williams, Alice Merton, Declan McKenna, Morgane Ji, Black Pistol Fire, John Parish, Banditos. Там ще бъде и Kygo – норвежки продуцент, DJ и композитор, който е същинско музикално чудо … Има още прекалено много, с които може да се запознаете на главния сайт на фестивала. Сцените са 21 –  на открито, но и в закрити помещения.

Дискусии с едни от най-влиятелните личности

Посетителите ще могат да влязат в пряки дискусии с известни личности. Една от тях е Петър Дворк, който полага основите на телевизионната журналистика. Той ще предостави чудесната възможност да опиташ работата на репортера на свой гръб! Други професионалисти в областта на журналистиката са и двама видни членове на чуждестранната информационна агенция ČT. На фестивала човек ще може да си поговори и с  известни знаменитости от театралната сцена – певицата и музиканта Ленка Дусилова, джаз пианистката Беата Хлевенкова и певицата  Дорота Барова. Ще бъде обсъден техният настоящ проект, който ще бъде отпразнуван в Гонг.

Там ще е и писателят Ярослав Рудиш, автор на романите “Небе под Берлин”, “Грандхотел”, “Потичу” и “Край на пънка в Хелзинки”. С Jaromir 99 основават и групата  Kafka, а после издават албума Das Schloss. Благодарение на тях романът на Кафка се сдоби и с музикална форма. Не само този проект, чиято премиера е в  Гонг, ще бъде коментиран от популярен писател и другите членове на проекта.

Ще присъстват всякакви хора от различни сфери, които ще споделят опита си и ще са отворени за въпроси! Накратко – всякакви хора, всякакви интереси, свобода на въпросите и мненията и то чрез игри!

Филмова сцена

Добри новини за киноманите – те ще имат възможността първи да се насладят на нови филми, излъчвани по различно време всеки ден на огромната филмова площадка. Там ще са всички продуценти и режисьори, които ще могат да отговарят на въпроси по филмите. Издаваме ви имената на някои от тях – “ Tom of Finland”, “Rock’n’roll”, “Na konci sveta”, “Nico 1988”, “Hora”, “Stud”, “Eric Clapton” и всякакви други! Помечтайте с героите, пренесете се в друга реалност, но вместо с пуканки в ръка пред екрана – на съвсем ново място, със съвсем нови хора…и ако искате на открито!

Workshop-и с различни ноти

Не всеки фестивал предлага вече така модерните workshop-и, но тук…просто има всичко!

Почваме с bicí + basa, които ще ви помогнат да се запознаете с  барабаните и баса. Решили са да споделят интересни неща за музиката и ролята на ритъма в нея.

Там ще е и бразлецът Bboy Neguin – танцьор, акробат и лектор, който е един от най-талантливите мъже в света !Канен е редом до звезди като Мадона или Дженифър Лопес. В момента е член на отбора Red Bull BC One Allstar.

След толкова забавления човек се изморява…затова тук е и Erik Iversen, който е международен професионалист и учител по медитация, но методът му е  необикновен. Ще сподели с вас магията на спокойствието, но чрез..танц в 5 ритми. Движението може и да има и успокояващо въздействие. А даже не сме изброили всички…

История на “цветовете”

Цветове на Острава е мулти-жанров международен музикален фестивал, организиран ежегодно от 2002 г. насам в Острава. От 2012 г. той се провежда в спиращата дъха обстановка на Dolní Vítkovice – място, което преди се е използвало за железни и стоманени мини и железария. Сегашното 16-то издание предлага над 350 програмни спирки на 21 открити и закрити сцени – концерти, дискусии, театри, филми, семинари и художествени занимания.


Автор: Анина Сантова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Първата скреч книга като протест срещу високия ДДС на книгите28.05.2018

Още от Под Моста

Емилия НайденоваИнтервю с Ейлиш ни Гуивна, автор на „Литературен обяд и други разкази“Литература