Кино

Филмите, които все пак ще гледаме на кино до края на 2020-та

16.10.2020

2020-та отдавна се нареди сред най-омразните години за киноманите и най-вече тези от нас, които обичат да посещават салоните.

След като дългоочаквани заглавия бяха отложени, а и, честно казано, очакваме същото да се случи с още филми през останалите месеци, има достатъчно продукции, за които е ясно, че ще видят голям екран у нас до дни.

За щастие, те не се изчерпват със следния списък, но се надяваме в него всеки от вас да открие нещо по своя вкус.

За почитателите на френското кино

„Кръстницата“

Криминалната комедия на Жан-Пол Саломе по едноименния роман на Анелор Кер не е типичното преживяване, с което свързваме киното от Франция, но това не бива да ви кара да го игнорирате – дори обратното. В „Кръстницата“ проследяваме трансформацията на Пасианс Портофю, преводач от арабски в отдел за наркотрафик. Покрай своя позната тя е въвлечена в света на онези, които обикновено подслушва, превръщайки се в мистериозната Бен Барка. Благодарение на уменията си, осигуряващи ѝ измислена самоличност на наркобос, Пасианс започва да гради собствена престъпна мрежа.

От 18 октомври в програмата на Синелибри

За пътешествениците

„Минамата“

Градът от заглавието дава и име на неврологичното заболяване, причинено от отравяне с живак. През миналия век замърсяването от индустриална дейност предизвиква епидемия в Япония, а за да отрази последиците от нея за списание Life, през 70-те години там пристига фотожурналистът Уилям Юджийн Смит. В неговия образ влиза Джони Деп, който се нарежда и сред продуцентите на филма, основан върху книгата на фотографа и неговата съпруга Айлийн Миоко Смит. Лентата направи своята премиера по време на Берлинския филмов фестивал и получи смесени отзиви, но изпълнението на Деп е определено като най-доброто му от известно време насам.

От 19 октомври в програмата на Синелибри

За тези, които нямат търпение за сезона на наградите

„Бащата“

Ако съдим по мнението на критиците, Антъни Хопкинс и Оливия Колман вече са сред ранните претенденти за „Оскар“ догодина. Освен че обиколи театралните сцени в няколко държави, включително и с постановката на Народен театър „Иван Вазов“, пиесата на Флориан Зелер оживява и на екран под негова режисура. Съкрушителната история за загуба на човешка идентичност и връзка с реалността под независими от нас обстоятелства е разказана с образите на Антон, дъщеря му Ана и останалите герои.

От 19 октомври в програмата на Синелибри

За подкрепящите българското кино

„Пепел върху слънцето“

Премиерата му беше отложена с половин година, а някои вече са успели да видят режисьорския дебют на Богомил Калинов като част от есенното издание на София Филм Фест. В „Пепел върху слънцето“ Юлиан Вергов отново облича лекарските дрехи, като този път ще бъде обвинен в грешка, причинила смъртта на пациент. Като журналист в разследването на случая се впуска Силвия Петкова, но той може да застраши работата ѝ. Лентата официално тръгва по кината от 30 октомври, а сред останалите известни имена в афиша са Павел Поппандов, Стефан Денолюбов, Анастасия Лютова, Ирини Жамбонас и др.

От 30 октомври

За класиците

„Вещиците“

След екранизацията от 1990 г. романът на Роалд Дал оживява отново, този път през погледа на режисьора Робърт Земекис. Историята ни пренася в 60-те години, когато едно 7-годишно момче заживява със своята баба след смъртта на родителите си. Семейството скоро се натъква на група вещици, която мразят деца и се готвят да превърнат всички тях в мишки. В ролята на Върховната вещица се развихря Ан Хатауей, а сред останалите звезди във филма са Октавия Спенсър като бабата, Стенли Тучи в образа на господин Стрингър – управител на хотела, където вещиците отсядат, както и Крис Рок, чийто глас чуваме зад кадър като разказвач.

От 30 октомври

За вечните деца

С новата си продукция студиото на Pixar отново представя сериозни житейски теми по начин, достъпен за детската аудитория. Главен герой в историята е учителят по музика Джо Гарднър (дублиран от Джейми Фокс), с когото се случва инцидент точно преди да сбъдне мечтата си да свири джаз пред публика. Преди отново да потегли към земята, духът му е изпратен в „Семинар за душата“, където се запознава и с други като себе си. С всички тях предстои да се запознаем през ноември по кината у нас, а страните, където платформата Disney + е налична, ще гледат филма у дома за Коледа.

От 20 ноември

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова5 български филма, които очакваме през 2020 година12.01.2020

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаРей Бредбъри – вълшебникът с магическо пероЛитература