Кино

Филмите, които все пак ще гледаме на кино до края на 2020-та

16.10.2020

2020-та отдавна се нареди сред най-омразните години за киноманите и най-вече тези от нас, които обичат да посещават салоните.

След като дългоочаквани заглавия бяха отложени, а и, честно казано, очакваме същото да се случи с още филми през останалите месеци, има достатъчно продукции, за които е ясно, че ще видят голям екран у нас до дни.

За щастие, те не се изчерпват със следния списък, но се надяваме в него всеки от вас да открие нещо по своя вкус.

За почитателите на френското кино

„Кръстницата“

Криминалната комедия на Жан-Пол Саломе по едноименния роман на Анелор Кер не е типичното преживяване, с което свързваме киното от Франция, но това не бива да ви кара да го игнорирате – дори обратното. В „Кръстницата“ проследяваме трансформацията на Пасианс Портофю, преводач от арабски в отдел за наркотрафик. Покрай своя позната тя е въвлечена в света на онези, които обикновено подслушва, превръщайки се в мистериозната Бен Барка. Благодарение на уменията си, осигуряващи ѝ измислена самоличност на наркобос, Пасианс започва да гради собствена престъпна мрежа.

От 18 октомври в програмата на Синелибри

За пътешествениците

„Минамата“

Градът от заглавието дава и име на неврологичното заболяване, причинено от отравяне с живак. През миналия век замърсяването от индустриална дейност предизвиква епидемия в Япония, а за да отрази последиците от нея за списание Life, през 70-те години там пристига фотожурналистът Уилям Юджийн Смит. В неговия образ влиза Джони Деп, който се нарежда и сред продуцентите на филма, основан върху книгата на фотографа и неговата съпруга Айлийн Миоко Смит. Лентата направи своята премиера по време на Берлинския филмов фестивал и получи смесени отзиви, но изпълнението на Деп е определено като най-доброто му от известно време насам.

От 19 октомври в програмата на Синелибри

За тези, които нямат търпение за сезона на наградите

„Бащата“

Ако съдим по мнението на критиците, Антъни Хопкинс и Оливия Колман вече са сред ранните претенденти за „Оскар“ догодина. Освен че обиколи театралните сцени в няколко държави, включително и с постановката на Народен театър „Иван Вазов“, пиесата на Флориан Зелер оживява и на екран под негова режисура. Съкрушителната история за загуба на човешка идентичност и връзка с реалността под независими от нас обстоятелства е разказана с образите на Антон, дъщеря му Ана и останалите герои.

От 19 октомври в програмата на Синелибри

За подкрепящите българското кино

„Пепел върху слънцето“

Премиерата му беше отложена с половин година, а някои вече са успели да видят режисьорския дебют на Богомил Калинов като част от есенното издание на София Филм Фест. В „Пепел върху слънцето“ Юлиан Вергов отново облича лекарските дрехи, като този път ще бъде обвинен в грешка, причинила смъртта на пациент. Като журналист в разследването на случая се впуска Силвия Петкова, но той може да застраши работата ѝ. Лентата официално тръгва по кината от 30 октомври, а сред останалите известни имена в афиша са Павел Поппандов, Стефан Денолюбов, Анастасия Лютова, Ирини Жамбонас и др.

От 30 октомври

За класиците

„Вещиците“

След екранизацията от 1990 г. романът на Роалд Дал оживява отново, този път през погледа на режисьора Робърт Земекис. Историята ни пренася в 60-те години, когато едно 7-годишно момче заживява със своята баба след смъртта на родителите си. Семейството скоро се натъква на група вещици, която мразят деца и се готвят да превърнат всички тях в мишки. В ролята на Върховната вещица се развихря Ан Хатауей, а сред останалите звезди във филма са Октавия Спенсър като бабата, Стенли Тучи в образа на господин Стрингър – управител на хотела, където вещиците отсядат, както и Крис Рок, чийто глас чуваме зад кадър като разказвач.

От 30 октомври

За вечните деца

С новата си продукция студиото на Pixar отново представя сериозни житейски теми по начин, достъпен за детската аудитория. Главен герой в историята е учителят по музика Джо Гарднър (дублиран от Джейми Фокс), с когото се случва инцидент точно преди да сбъдне мечтата си да свири джаз пред публика. Преди отново да потегли към земята, духът му е изпратен в „Семинар за душата“, където се запознава и с други като себе си. С всички тях предстои да се запознаем през ноември по кината у нас, а страните, където платформата Disney + е налична, ще гледат филма у дома за Коледа.

От 20 ноември

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова5 български филма, които очакваме през 2020 година12.01.2020

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование