„Физика на тъгата” оживява като анимация под режисурата на Теодор Ушев

"Сляпата Вайша"

“Сляпата Вайша”, Теодор Ушев

Романът на Георги Господинов „Физика на тъгата” ще оживее в среднометражна анимация под режисурата на Теодор Ушев. Това обяви самият той в личния си профил в една от социалните медии. Проектът е получил финансиране от европейския канал „Арте” и Националния борд на Канада, където Ушев живее от години.

Последният филм на режисьора „Сляпата Вайша” беше номиниран за „Кристална мечка” на Берлинале в късометражната категория Generation 14+ и взе награда за кратка анимация на филмовия фестивал в Чикаго.

„Физика на тъгата” е вторият роман на Георги Господинов. Той пожъна голям успех в страната и  в чужбина и беше номиниран за няколко престижни награди. Последната е Дъблинската, която е най-щедрият приз за единично произведение на литературата на английски език в размер на 100 хиляди евро.

Наградата е учредена от ирландските библиотеки и е подкрепена от град Дъблин, а Георги Господинов е обявен в списък от 147 заглавия наред с имена като Орхан Памук, Джон Бенвил и тазгодишния носител на „Пулицър” Виет Тан Нгуен.

Междувременно романът „Физика на тъгата” заживя и на сцена в словенския град Ново Место. Театър „Антон Подбевшек” постави първата драматизация, дело на режисьорката Тяша Чърнигой.

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to