„Физика на тъгата” оживява като анимация под режисурата на Теодор Ушев

22.11.2016
"Сляпата Вайша"
„Сляпата Вайша“, Теодор Ушев

Романът на Георги Господинов „Физика на тъгата” ще оживее в среднометражна анимация под режисурата на Теодор Ушев. Това обяви самият той в личния си профил в една от социалните медии. Проектът е получил финансиране от европейския канал „Арте” и Националния борд на Канада, където Ушев живее от години.

Последният филм на режисьора „Сляпата Вайша” беше номиниран за „Кристална мечка” на Берлинале в късометражната категория Generation 14+ и взе награда за кратка анимация на филмовия фестивал в Чикаго.

„Физика на тъгата” е вторият роман на Георги Господинов. Той пожъна голям успех в страната и  в чужбина и беше номиниран за няколко престижни награди. Последната е Дъблинската, която е най-щедрият приз за единично произведение на литературата на английски език в размер на 100 хиляди евро.

Наградата е учредена от ирландските библиотеки и е подкрепена от град Дъблин, а Георги Господинов е обявен в списък от 147 заглавия наред с имена като Орхан Памук, Джон Бенвил и тазгодишния носител на „Пулицър” Виет Тан Нгуен.

Междувременно романът „Физика на тъгата” заживя и на сцена в словенския град Ново Место. Театър „Антон Подбевшек” постави първата драматизация, дело на режисьорката Тяша Чърнигой.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
глобални библиотеки
Под МостаВижте номинираните на първите Годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”05.11.2017

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика