Фотография

Фотофестивалът Биенале „Фодар“ с юбилейно издание в София

15.04.2019

Десетото юбилейно издание на Международния фотофестивал Биенале „Фодар” под мотото „Факт – фикция – истина” ще се проведе от 18 април до 30 юни. Откриването на фотофестивала и експозицията, включваща наградените творби, ще се състои на 18 април от 18:30 във фоайето на Централна гара – София.

Изложбата ще може да се разгледа до 20 май 2019, а на 20 април от 11:00 ще се проведе теоретичен семинар на тема „Факт – фикция – истина” в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”. В него ще вземат участие експерти в областта на хуманитарните науки и визуалните изкуства от Софийския университет, НБУ и други университети, както и от галерии и НПО с предмет на дейност – визуални изкуства. Изложба, включваща творби на млади автори и такива, ориентирани към настоящето на страните от Източна Европа, ще бъде открита на 24 април в Музея на социалистическото изкуство (ул. „Лъчезар Станчев” №7) от 18:00 и ще може да бъде посетена до 30 юни.

Създаден през 1999 в Плевен от фотографа Антоан Божинов, фотофестивалът се разраства с всяко следващо издание, като участниците са не само от България, а от цял свят. През април 2017 трябваше да се проведе 10-тото юбилейно издание на „Фодар“, което обаче не се осъществи – Консултативният съвет по култура отказа да финансира фестивала, тъй като липсват ползи за града. Със закъснение десетото юбилейно издание на фестивала ще се състои в София с подкрепата и финансирането на Столична програма „Култура”.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Професионалната дисциплина и произвола на въображението в „0 за черно, 1 за бяло“15.06.2018

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE