Гданск – перлата на Балтийско море

27.09.2018

Варшава и Краков винаги са били най-предпочитаните, а и най-популярните градове в Полша. Далечното Балтийско море изглежда прекалено студено и неприветливо за туристите и така неговата „Венеция“, изпълнена с живот и цветове, остава пренебрегната и забравена.

Гданск – за него могат да се кажат много неща, но нищо не би било достатъчно, за да го опише. Въпреки че губи голяма част от оригиналната си архитектура поради бомбардировките през Втората световна война, градът успява да се възстанови и да възвърне предишния си блясък. Днес Гданск по нищо не отстъпва на по-големите от него Вроцлав и Краков, а старата част на града е уникална с реките Висла и Мотлава, които се срещат в историческия му център и заедно се вливат във величественото Балтийско море.

За Гданск дълго време се водят борби, а част от историята му минава под немско влияние. Той е роден град на известния физик Фаренхайт и на философа Артур Шопенхауер, а това са само част от именитите германски учени, отраснали във владенията на днешна Полша.

Трудно би било човек да опознае Гданск за ден или два, но има неща, които е задължително да се видят. Следва кратък списък на най-любопитните места и най-симпатичните неща, на които можем да се насладим в Гданск и околностите му.

  1. Да опитаме полска храна

Да, това определено е № 1. Все пак Полша е известна с афинитета си към сладките изкушения в живота и невероятния шоколад. И не пропускайте да хапнете от типичните им “pierogi”! Вярно е, подобна храна може да бъде намерена във всяка славянска държава, но полските „пироги“ ще ви изненадат с разновидностите си (от спаначен до боровинков пълнеж).

  1. Разходете се из Стария град на Гданск

Няма нужда от посещение на много музеи и от бързане из улиците на Гданск. Това е град, чиято атмосфера трябва да бъде усетена. Качете са на лодка или туристически кораб и се оставете на момента. А после можете да си изберете кехлибарено бижу от някое от стотиците малки магазинчета.

  1. Два важни музея

Все пак си оставете и ден за музеи, защото в Гданск има два, които определено си струват вниманието – Европейският център за солидарност и Музеят на Втората световна война. Двете сгради са уникални не само с функцията и тематиката си, но и с архитектурата си. Музеят на Втората световна война е гордост за архитектурната гилдия на града, тъй като е проектиран от местно студио.

  1. Балтийско море не е за изпускане

Отидете до морето и се насладете на спокойната атмосфера. Независимо дали ще отидете до пристанището или на някой от плажовете, не пропускайте да видите изгрева и залеза на далечния северен небосклон.

  1. Олива – парк от приказките

Въпреки че не е в централната част на града, Олива е може би най-приказният парк в Гданск. Езерата и фонтаните му придават чар, а разходките сред надвисналите дървета напомнят на „Властелина на пръстените“ и горите на елфите.

  1. Westerpalatte и началото на Втората световна война

Вестерплате е полуостров на брега на Балтийско море, днес част от Гданск. Именно там започва Втората световна война, факт, който отново доказва стратегическото и важно разположение на града. Парка на Вестерплате разказва историята на войната, но също дава възможност за отдих сред природа и плаж за по-смелите, които не се страхуват от студените води на Балтика.

  1. Изоставените индустриални сгради

Характерни за Полша са успешните практики в адаптирането на изоставени пост-индустриални комплекси. Въпреки че тези зони изглеждат силно запуснати и необитаеми, редица от тях могат да се похвалят с нови функции.

В Гданск можете да отидете на кино или на дискотека в сгради, които до преди години са били складове на пристанище. Как да ги откриете? Просто попитайте някой от местните младежи и те ще ви покажат най-екзотичните кътчета на града.

  1. Околностите на Гданск

Още една уникална черта на Гданск – той е част от огромна агломерация, обхващаща няколко селища. Местността е наричана още ‘Trójmiasto‘ (Труймясто) или „Триградие“ и включва Гданск, Сопот и Гдиня.

Гдиня

Всяко от тях ни омагьосва с нещо различно – Гданск е характерен със старинната си архитектура от Средновековие и Ново време; Сопот е курортно селище, а също и студентско градче; Гдиня носи чара на пост-социалистическите градове и интернационалния стил на проектиране от началото на 20 век.

Слупск

След тях можете да продължите към Вейхеровео или Слупск и да прекарате приятен следобед в красив парк или в сладкарницата на някоя тиха улица.

Сопот

Ако искате да опознаете Гданск и околностите му, пълни с паркове, девствени плажове и незабравими гледки, отделете си поне седмица или две. Духът на това северно пристанище ще ви омае бързо и ще пожелаете да останете там завинаги.

Вейхеровео

Ако пък имате само уикенд на разположение, разходете се спокойно из града, насладете се на морския бряг и не съжалявайте, че не сте видели повече – със сигурност ще се завърнете на Балтийско море отново!


Автор: Анна-Мария Попова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Варшава
Калоян ГуглевВаршава – преродена от пепелта14.01.2021

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино