„Говори“ на Лори Андерсен срещу мълчанието

29.11.2017

Един купон през лятната ваканция из основи променя живота на петнайсетгодишната Мелинда. Тя се превръща в аутсайдер, който е тормозен и презрян от повечето ученици в гимназия „Мериуедър“, заради това че е звъннала на ченгетата в разгара на купона. Но на това парти се е случило нещо повече от това няколко пияни тийнейджъри да бъдат арестувани. Мелинда е била изнасилена, но не е посмяла да разкаже на никого от страх, че няма да ѝ повярват. А по-късно е избрала да изгради стена между себе си и всички останали, които са я отхвърлили, защото е извикала полиция.

„Говори“ на Лори Андерсен е изключително важен роман, който би трябвало да бъде прочетен от всеки един тийнейджър, учител, психолог и родител, за да бъдат наясно, че най-лошото е нещо напълно възможно. Прямо и точно тази книга ни разкрива публичните тайни двуликото лице на образованието. Че не е задължително училището да е сигурно място, учителите да са справедливи и добри, а учениците толерантни и благородни.

Мелинда не е представена като напълно безпомощна жертва. Тя е пострадала и избира да се опълчи на насилието с мълчанието си. Мълчание в училището, което далеч не е безопасно място за учениците, мълчание у дома, защото за родителите си тя е просто сянка.

Мелинда спира да говори с другите, но вътре в себе си нейните монолози крещят от гняв, страх и унижение. Читателят преминава ръка за ръка през морето от болка и депресия, в което момичето съществува. Единственият ѝ отдушник са часовете по изобразително изкуство, когато може да твори и изразява себе си.

„Говори“ ни показва, че всяка едно момиче може да е Мелинда – съседката през три врати, онова момиче, което винаги седи само в часовете, бившата ти най-добра приятелка, ти …

Говори, защото твоят глас е важен. Говори, защото насилието трябва да бъде изобличено. Говори, защото училището не е безопасна територия. Говори, за да престанат родители и учители да извръщат очи от истината. Говори, за да те чуят. Говори, за да ти олекне. Говори, защото ти не си виновна.

Книгата печели множество награди, но въпреки това парадоксално е в топ 100 на най-забраняваните и цензурирани заглавия в периода 2001-2009. Преводът е дело на Таня Сербезова-Леви.

ПЪРВИТЕ ДЕСЕТ ЛЪЖИ, КОИТО НАУЧАВАШ В ГИМНАЗИЯТА
1. Ние сме тук, за да ви помагаме.
2. Ще разполагате с достатъчно време, за да стигнете до класната стая, преди да е бил звънецът.
3. Дрескодът ще бъде задължителен.
4. Пушенето в района на училището е забранено.
5. Нашият футболен отбор ще спечели шампионата тази година.
6. Очакванията ни към вас са големи.
7. Училищните психолози винаги са готови да ви изслушат.
8. Графикът на учебните занятия е изготвен съобразно потребностите ви.
9. Шифърът на гардеробчетата ви е известен единствено на вас.
10. Ще си спомняте с умиление за тези години.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева„Тъгата на ангелите“ или животът през исландски очи14.11.2017

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE