„Говори“ на Лори Андерсен срещу мълчанието

29.11.2017

Един купон през лятната ваканция из основи променя живота на петнайсетгодишната Мелинда. Тя се превръща в аутсайдер, който е тормозен и презрян от повечето ученици в гимназия „Мериуедър“, заради това че е звъннала на ченгетата в разгара на купона. Но на това парти се е случило нещо повече от това няколко пияни тийнейджъри да бъдат арестувани. Мелинда е била изнасилена, но не е посмяла да разкаже на никого от страх, че няма да ѝ повярват. А по-късно е избрала да изгради стена между себе си и всички останали, които са я отхвърлили, защото е извикала полиция.

„Говори“ на Лори Андерсен е изключително важен роман, който би трябвало да бъде прочетен от всеки един тийнейджър, учител, психолог и родител, за да бъдат наясно, че най-лошото е нещо напълно възможно. Прямо и точно тази книга ни разкрива публичните тайни двуликото лице на образованието. Че не е задължително училището да е сигурно място, учителите да са справедливи и добри, а учениците толерантни и благородни.

Мелинда не е представена като напълно безпомощна жертва. Тя е пострадала и избира да се опълчи на насилието с мълчанието си. Мълчание в училището, което далеч не е безопасно място за учениците, мълчание у дома, защото за родителите си тя е просто сянка.

Мелинда спира да говори с другите, но вътре в себе си нейните монолози крещят от гняв, страх и унижение. Читателят преминава ръка за ръка през морето от болка и депресия, в което момичето съществува. Единственият ѝ отдушник са часовете по изобразително изкуство, когато може да твори и изразява себе си.

„Говори“ ни показва, че всяка едно момиче може да е Мелинда – съседката през три врати, онова момиче, което винаги седи само в часовете, бившата ти най-добра приятелка, ти …

Говори, защото твоят глас е важен. Говори, защото насилието трябва да бъде изобличено. Говори, защото училището не е безопасна територия. Говори, за да престанат родители и учители да извръщат очи от истината. Говори, за да те чуят. Говори, за да ти олекне. Говори, защото ти не си виновна.

Книгата печели множество награди, но въпреки това парадоксално е в топ 100 на най-забраняваните и цензурирани заглавия в периода 2001-2009. Преводът е дело на Таня Сербезова-Леви.

ПЪРВИТЕ ДЕСЕТ ЛЪЖИ, КОИТО НАУЧАВАШ В ГИМНАЗИЯТА
1. Ние сме тук, за да ви помагаме.
2. Ще разполагате с достатъчно време, за да стигнете до класната стая, преди да е бил звънецът.
3. Дрескодът ще бъде задължителен.
4. Пушенето в района на училището е забранено.
5. Нашият футболен отбор ще спечели шампионата тази година.
6. Очакванията ни към вас са големи.
7. Училищните психолози винаги са готови да ви изслушат.
8. Графикът на учебните занятия е изготвен съобразно потребностите ви.
9. Шифърът на гардеробчетата ви е известен единствено на вас.
10. Ще си спомняте с умиление за тези години.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева„Тъгата на ангелите“ или животът през исландски очи14.11.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър