Градът се ражда в “Гранта” №7

23.05.2016

granta

На 28 май (събота) в 19:00 ч. Литературен клуб “Перото” ще се превърне в миниатюрна строителна площадка, на която редактори и автори ще построят града в новия брой на списанието за литература “Гранта”. Всяка “Гранта” е посветена на различна физиономия на връзката между света и човека – до сега сме се срещали с болестта, с емиГранта, със секса, дори с “Гранта” без тема, а от събота имаме възможността да се запознаем с града. В новия брой на изданието за нова литература ще намерим Кайро, Делхи, Ню Йорк, Рио, София и много други, както и фотоесета от Никола Михов и Антони Георгиев.

grantaenglishВ България, изданието се публикува от 2012г., но истинското начало на световната “Гранта” е преди близо 150 години в Кеймбридж. С повече от 50 000 абонати списанието заема мястото на най-влиятелната литературна медия в началото на 21 век. Какво различава Гранта от останалите списания по рафтовете наоколо? Постоянството, изненадата, самоувереността, оригиналността и, за щастие, пълната липса на диалог за прозата в проза. Но отвъд всичко това: “Гранта почти винаги е вълнуващо и възнаграждаващо, и осветляващо четиво. И отвъд това: нашият свят би бил много по-беден без нея, казва за изданието Саймън Гарфийлд от “Гардиън”

Ако се нуждаете от още една причина да се влюбите в “Гранта”, ето малък откъс от разказа на българско-германския писател Илия Троянов  за първата му среща със списанието: „Гранта – измърмори грубоватата виенска госпожа, която работеше в магазина, – какво е това? Някаква марка цигари, а? Името би подхождало за цигари.“ „Да – отговорих аз, опипвайки скъпоценния пакет, – кой не би изпушил една „Гранта“! Ако ви се пуши градът, направете го в събота.

Радина Иванова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Една среща на различно ниво- „Читатели, блогъри, критици – срещата продължава”03.06.2017

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика