Guns N’ Roses и истинската история зад тяхното завръщане

guns-n-roses

Аксел Роуз все още живее в къщата, разположена над Малибу, където Латиго Каньон Роуд се разтяга и стеснява, точно на една крачка от пътя, по който преминават превозните средства. Вратата за имението е скрита, камери са позиционирани навсякъде и цял отряд бодигарди пази покоя в рамките на четирите акра имение. Именно тук, на вратата на тази южнокалифорнийска перла, през октомври 2005г. в 5:00 сутринта без предупреждение се появава Слаш и започва да прави пренебрежителни забележки за своите колеги от Velvet Revolver – Дъф Маккагън, Мат Соръм и Скот Уейланд.

Всичко това е абсолютен шок за Роуз, имайки предвид, че „най-опасната банда в света“ от край време комуникира само чрез своите адвокати. Мечтаното събиране на групата е невъзможно. През 2009 г. Аксел нарича Слаш „тумор“ в интервю и добавя, че един от двамата ще трябва да умре преди събирането на оригиналния състав.

Скачаме направо в 2014 г., когато Слаш и Аксел Роуз тайно подписват споразумение, според което вече могат да изпълняват в своите групи песни, които са създали заедно. През февруари 2015 г. Слаш честити рождения ден на Аксел в Туитър, което предполага, че рок версията на студената вълна става с няколко градуса по-топла. Няколко месеца по-късно той споделя, че голяма част от напрежението и черните облаци са се разсеяли толкова години по-късно. През август Слаш споделя пред шведска телевизия, че двамата с Аксел са се срещнали и помирили. „Това вероятно е доста закъсняло, но е страхотно, че все пак се случва в този момент“, споделя китаристът. С естествения край на ерата „Chinese Democracy” и затоплянето на отношенията и с Дъф Маккаган, завръщането на оригиналния Guns N’ Roses започва да изглежда все по-актуална тема.

208e7a50-659c-4512-a7ff-b0475ed1fe495 януари 2016 г. Новината е официално потвърдена: „Поддържайки три десетилетия традиция на разтърсваща музика, създавайки тенденции, завинаги променяйки лицето на рока, Guns N’ Roses анонсират най-великото събитие на века. Основателят Аксел Роуз и бившите членове на бандата Слаш и Дъф Маккаган ще се съберат, за да бъдат хедлайнери на „Coachella“. За първи път от 1993 г. те отново ще делят сцена.“

Звучи лесно и гладко, нали? Почти изпято от поета с китара.

Е… почти.

Завръщането на Guns N’ Roses бе най-лошо пазената тайна в музикалната индустрия. Всички горепосочени събития успяха да поразтопят айсберга, но събирането на групата придоби по-ясна форма през декември 2014 г., когато Слаш обяви развода със съпругата си Перла Хъдсън – една не особено харесвана фигура в средите на Guns N’ Roses.

Не е тайна, че Перла Хъдсън е една от основните причини за разрушаването на отношенията между Слаш и Аксел, а вокалистът неведнъж е разказвал за презрението, коети изпитва към нея. А всеки знае колко повлиян може да бъде един мъж (да, дори и Слаш) от жената до себе си. След развода всичко започва да се случва ускорено.

През годините са правени няколко неуспешни опита за повторното събиране на бандата. Няколко артисти, които работят през годините с Аксел и Guns N’ Roses, споделят за носталгията, с която вокалът всъщност говори за времената с оригиналния състав и определената му склонност към сдобряване. Разбира се, в нито едно свое интервю Роуз не говори по подобен начин.

biography.com

Много хора от стария мениджмънт и от хората около Guns N’ Roses си задаваха въпроса защо групата не изчака още една година, за да станат точно 30 години от издаването на ‘Appetite, което би било страхотен удар и за промоутърите. Отговорът е все още спекулативен, но по всяка вероятност той се намира във фактора „Coachellaфестивалът, който миналата година генерира 80млн. долара печалба. Когато имаш да харчиш такава сума пари и знаеш, че билетите за фестивала ти ще са разпродадени без значение дали хедлайнери ще са ти Guns N’ Roses, или не. Те могат да си позволяват да направят едно от „най-невъзможните“ неща в музиката и могат да настояват да е година преди всички останали промоутъри да го искат. От друга страна, „Coachella ще е перфектното събитие, с което Guns да си подсигурят нещо повече от няколко разпродадени стадиона из Америка и участия в Лас Вегас – ‚multiple nights everywhere‘. Новите публики, отзвука, buzz ефектът на „Coachellaвсико това директно ще върне Guns N’ Roses директно там, откъдето приключиха.

Тук не става дума за пари. Става дума за жаждата отново да разпродаваш стадиони и всеки да се блъска да е най-отпред.

Сумата, която излезе в медиите като хонорар за фестивала, е 7 млн. По неофициална информация Аксел взима 50% от хонорара, а Слаш и Дъф – по 25%.

960-possible-guns-n-roses-reunion-on-cards

Guns N’ Roses се обединява, навлизайки в индустрия, която вече има нови мерила. Преди успехът се измерваше в брой продадени албуми. Днес се измерва в брой продадени билети.  И цифрите за промоутърите са смазващи – „Coachella“ очаква над 14 млн. приход само около изявата на Guns; предварителното шоу в Лас Вегас в 20 000-ната „T-Mobile Arena“, където билетите започнаха от $79.50 и стигнаха до невероятните  $2,500 за “VIP experience” пакет. Наскоро бяха обявени и над 20 дати за стадиони из САЩ и турне наречено „Not in this lifetime…”. Промоутъри ще бъдат пазарните гиганти „AEG“ и „Live Nation“. Очакваните приходи за групата са най-малко 3 млн. долара на участие.

Умението в това да разпродаваш билети до голяма степен се базира на по-ранните представяния. Guns N’ Roses са странен случай, защото не са нова група, имат своята огромна фен база, но въпреки това те трябва да покажат, че все още има синергия между основните единици в състава. И отново „Coachella е идеалното място да покажат това.

Guns N’ Roses са били менажирани през годините от хора като Алън Нивън, Род Смолууд, Ървинг Азоф и Док Макги – професионалисти с огромен опит в индустрията и с количество мултиплатинени артисти и албуми. Аксел Роуз не остава с нито един от тях. За сметка на това, той установява трайни отношения с Бета Лебейз и нейния син Фернандо. Отношения, които се позиционират някъде между стандартен мениджмънт и семейна подкрепа.

Малко се знае за тях двамата и мистерията около тях и отношенията им в Guns N’ Roses, но интересен факт е, че те живеят в резиденцията на Аксел. Историята ѝ с групата започва преди много години, когато тя е работила като домакиня за Стефани Сиймор малко преди връзката на моделката с Аксел Роуз. След тяхната раздяла, тя остава с изпълнителя, който също дава работа на сина и брат ѝ.

10514697_10152509028958069_1558072573589645302_nПрез 2011 г. Аксел обявява, че Бета и нейните деца го менажират и това ще е за постоянно, тъй като всички предишни мениджъри се опитвали да съберат оригиналния състав.

Има множество спекулации за отношенията между Аксел и Бета Лебейз, но повечето от тях са по-скоро жълта хроника. Факт е, че тя е типът образ, от който Аксел има нужда. Когато някой като него започне да ходи по тънката линия между гения и лудостта е нужно някой като нея, за да фасилитира този процес. Много велики музиканти като Джими Пейдж, Стивън Тейлър, Брайън Уилсън са имали този тип интересен персонаж в своите животи.

Веднага след новината за повторно събиране на състава започнаха спекулациите и въпросите за това кой ще бъде включен. Аксел, Слаш и Дъф са ясни, но остават няколко незаети позиции и не малко кандидати от хората минали през различните ери на групата.

Основните залози за втори китарист падат върху Дейвид Къшнър, който имаше същата роля и във Velvet Revolver, и Ричард Фортъс, който беше част от последното събиране на групата и наскоро напусна последната си банда The Dead Daisies. По всичко личи, че Дизи Рийд ще застане зад клавирите.

Критиката върху „Обединяването“ е насочена предимно към факта, че едва трима от титулярите са в състава. Оригиналният барабанист, Стивън Адлър, изяви желанието си да се завърне, но здравословните му проблеми и ужасни отношения с Аксел правят това твърде трудно. Неговивят наследник в състава, Мат Соръм, се самоизключи, тъй като той също имал проблеми с вокалиста, за които не се знае причината.

И стигаме до Изи Страдлин – човекът, който носи оригиналния дух на Guns N’ Roses. Балансът между Аксел и Слаш. Една от основите на онова типично звучене на групата. Китаристът първи напуска групата през ноември 1991 г. Той се връща понякога към групата като гост-музикант през 1993, 2006 и 2012 г. Има слухове, че той вече е получил конкретна оферта за завръщането, а повечето хора около групата са почти сигурни, че дори да се завърне като постоянен член, то той със сигурност ще се появи на някоя от предстоящите сцени.

Slash-and-Axl-Rose-1991-billboard-650

Една от причините за пропастта между Аксел и останалите в групата бе трезвеността. През годините на оригиналния Guns N’ Roses вокалистът остава напълно трезвен, за да пази гласа си за участия, докато останалите членове на групата не спират купона – пиене и наркотици непрекъснато. Съответно той остава изолиран от техните изпълнения, шеги и това образува увеличаваща се бездна в отношенията. Това турне със сигурност ще е по-особено, тъй като всички от оригиналния състав са минали през клиники, лечения и имат строга забрана да употребяват отново. А и се предполага някаква зрялост години по-късно.

Може би най-голям въпрос около събирането на групата е дали ще има нов албум. Един от приближените до групата журналисти споделя, че според него със сигурност се случва нещо в тази насока, защото групата прекарва много време в студиото. Аксел не е там, но Слаш и останалите не пропускат и ден. Дъф и Изи Страдлин дори са били забелязани преди Коледа. Такова завръщане е твърде вероятно да отпуши потоци креативност.

В крайна сметка, най-важното е, че нещо, което много хора бяха отписала ще се случи. Guns N’ Roses се обединява… дали за едно финално турне, един последен албум или цяла нова ера – вероятно и те не знаят. Факт е, че отново ще можем да чуем една от най-вълнуващите рок банди да свири заедно на сцената.

Боян Симеонов
работи в RockSchool и Drooble. Един от създателите на Urban Tapes acoustic sessions. Организатор на TEDxVarna.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to