Guns N’ Roses и истинската история зад тяхното завръщане

07.04.2016

Аксел Роуз все още живее в къщата, разположена над Малибу, където Латиго Каньон Роуд се разтяга и стеснява, точно на една крачка от пътя, по който преминават превозните средства. Вратата за имението е скрита, камери са позиционирани навсякъде и цял отряд бодигарди пази покоя в рамките на четирите акра имение. Именно тук, на вратата на тази южнокалифорнийска перла, през октомври 2005г. в 5:00 сутринта без предупреждение се появава Слаш и започва да прави пренебрежителни забележки за своите колеги от Velvet Revolver – Дъф Маккагън, Мат Соръм и Скот Уейланд.

Всичко това е абсолютен шок за Роуз, имайки предвид, че „най-опасната банда в света“ от край време комуникира само чрез своите адвокати. Мечтаното събиране на групата е невъзможно. През 2009 г. Аксел нарича Слаш „тумор“ в интервю и добавя, че един от двамата ще трябва да умре преди събирането на оригиналния състав.

Скачаме направо в 2014 г., когато Слаш и Аксел Роуз тайно подписват споразумение, според което вече могат да изпълняват в своите групи песни, които са създали заедно. През февруари 2015 г. Слаш честити рождения ден на Аксел в Туитър, което предполага, че рок версията на студената вълна става с няколко градуса по-топла. Няколко месеца по-късно той споделя, че голяма част от напрежението и черните облаци са се разсеяли толкова години по-късно. През август Слаш споделя пред шведска телевизия, че двамата с Аксел са се срещнали и помирили. „Това вероятно е доста закъсняло, но е страхотно, че все пак се случва в този момент“, споделя китаристът. С естествения край на ерата „Chinese Democracy” и затоплянето на отношенията и с Дъф Маккаган, завръщането на оригиналния Guns N’ Roses започва да изглежда все по-актуална тема.

5 януари 2016 г. Новината е официално потвърдена: „Поддържайки три десетилетия традиция на разтърсваща музика, създавайки тенденции, завинаги променяйки лицето на рока, Guns N’ Roses анонсират най-великото събитие на века. Основателят Аксел Роуз и бившите членове на бандата Слаш и Дъф Маккаган ще се съберат, за да бъдат хедлайнери на „Coachella“. За първи път от 1993 г. те отново ще делят сцена.“

Звучи лесно и гладко, нали? Почти изпято от поета с китара.

Е… почти.

Завръщането на Guns N’ Roses бе най-лошо пазената тайна в музикалната индустрия. Всички горепосочени събития успяха да поразтопят айсберга, но събирането на групата придоби по-ясна форма през декември 2014 г., когато Слаш обяви развода със съпругата си Перла Хъдсън – една не особено харесвана фигура в средите на Guns N’ Roses.

Не е тайна, че Перла Хъдсън е една от основните причини за разрушаването на отношенията между Слаш и Аксел, а вокалистът неведнъж е разказвал за презрението, коети изпитва към нея. А всеки знае колко повлиян може да бъде един мъж (да, дори и Слаш) от жената до себе си. След развода всичко започва да се случва ускорено.

През годините са правени няколко неуспешни опита за повторното събиране на бандата. Няколко артисти, които работят през годините с Аксел и Guns N’ Roses, споделят за носталгията, с която вокалът всъщност говори за времената с оригиналния състав и определената му склонност към сдобряване. Разбира се, в нито едно свое интервю Роуз не говори по подобен начин.

Много хора от стария мениджмънт и от хората около Guns N’ Roses си задаваха въпроса защо групата не изчака още една година, за да станат точно 30 години от издаването на ‘Appetite, което би било страхотен удар и за промоутърите. Отговорът е все още спекулативен, но по всяка вероятност той се намира във фактора „Coachellaфестивалът, който миналата година генерира 80млн. долара печалба. Когато имаш да харчиш такава сума пари и знаеш, че билетите за фестивала ти ще са разпродадени без значение дали хедлайнери ще са ти Guns N’ Roses, или не. Те могат да си позволяват да направят едно от „най-невъзможните“ неща в музиката и могат да настояват да е година преди всички останали промоутъри да го искат. От друга страна, „Coachella ще е перфектното събитие, с което Guns да си подсигурят нещо повече от няколко разпродадени стадиона из Америка и участия в Лас Вегас – ‚multiple nights everywhere‘. Новите публики, отзвука, buzz ефектът на „Coachellaвсико това директно ще върне Guns N’ Roses директно там, откъдето приключиха.

Тук не става дума за пари. Става дума за жаждата отново да разпродаваш стадиони и всеки да се блъска да е най-отпред.

Сумата, която излезе в медиите като хонорар за фестивала, е 7 млн. По неофициална информация Аксел взима 50% от хонорара, а Слаш и Дъф – по 25%.

Guns N’ Roses се обединява, навлизайки в индустрия, която вече има нови мерила. Преди успехът се измерваше в брой продадени албуми. Днес се измерва в брой продадени билети.  И цифрите за промоутърите са смазващи – „Coachella“ очаква над 14 млн. приход само около изявата на Guns; предварителното шоу в Лас Вегас в 20 000-ната „T-Mobile Arena“, където билетите започнаха от $79.50 и стигнаха до невероятните  $2,500 за “VIP experience” пакет. Наскоро бяха обявени и над 20 дати за стадиони из САЩ и турне наречено „Not in this lifetime…”. Промоутъри ще бъдат пазарните гиганти „AEG“ и „Live Nation“. Очакваните приходи за групата са най-малко 3 млн. долара на участие.

Умението в това да разпродаваш билети до голяма степен се базира на по-ранните представяния. Guns N’ Roses са странен случай, защото не са нова група, имат своята огромна фен база, но въпреки това те трябва да покажат, че все още има синергия между основните единици в състава. И отново „Coachella е идеалното място да покажат това.

Guns N’ Roses са били менажирани през годините от хора като Алън Нивън, Род Смолууд, Ървинг Азоф и Док Макги – професионалисти с огромен опит в индустрията и с количество мултиплатинени артисти и албуми. Аксел Роуз не остава с нито един от тях. За сметка на това, той установява трайни отношения с Бета Лебейз и нейния син Фернандо. Отношения, които се позиционират някъде между стандартен мениджмънт и семейна подкрепа.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Деница ДимитроваHAIM: Три сестри между три музикални десетилетия25.07.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър