„Хамлет“, „Роджър Уотърс – Стената“ и българско кино в Париж са акцентите на „Киномания 2015“

31.08.2015

IMG_5788Перлата на лондонския Шекспиров театър „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач и „Роджър Уотърс – Стената“ са двете заглавия, които организаторите на Киномания 2015 представят като акцент в програма на 29-тото издание на филмовия фестивал.

„Хамлет“ безспорно е събитието на годината в Лондон, където билетите бяха разпродадени година преди премиерата. А сега можем да го видим и на „Киномания„“, коментира Хермина Азарян като част от екипа зад тазгодишното издание на фестивала. Публиката в България ще може да гледа постановката благодарение на специално издание на програмата National Theatre Live за излъчване на най-доброто от британския театър в кина по целия свят. Премиерата в Зала 1 на НДК е на 20 ноември от 18:30 часа.

„Супрепродукцията“, както наричат „Роджър Уотърс – Стената” е филм за най-голямото световно турне в историята „Стената на живо“, режисиран от самия Роджър Уолтърс с помощта на Шон Евънс. Лентата е определяна като симбиоза между концертното преживяване, което представя един от най-емблематичните албуми на Пинк Флойд, като лична изповед и равносметка на Уотърс, както и като манифест срещу войната в настоящите времена на конфликти. Премиерата на филма ще се състои на 21 ноември от 20:30 часа в Зала 1 на НДК, като по време на фестивала ще има общо 9 прожекции – 7 в София и по една в Пловдив и Варна.

IMG_5784

Важно събитие в рамките на форума ще бъдат и Дните на българското кино в Париж – съвместна инициатива на Национален дворец на културата (НДК), българското посолство в Париж и Националния филмов център. Те ще поставят началото си на 12 ноември, заедно с първата прожекция от фестивала – българският филм „Каръци“ на режисьора Ивайло Христов. Лентата ще бъде излъчена едновременно тук и във френската столица чрез видеовръзка, чрез която ще се прожектира българско кино на голям екран до Триумфалната арка.

IMG_5781

Заглавията от международната програма все още се пазят в тайна, но организаторите все пак издадоха едно от тях – „Франкофони“ на руския кинорежисьор и носител на престижното отличие „Златен лъв“ Александър Сокуров.

„Киномания 2015“ започва на 12 ноември и ще продължи до 29-ти. Билетите за прожекциите се пускат в продажба от 1 септември.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваНашите 7 на Киномания този уикенд (17-19.11)17.11.2017

Още от Под Моста

Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни наукиLIFE