LIFE

Harizani.com: Променяме нещата първо в нас и около нас и се надяваме резултатът да е все по-обхватен

22.05.2019

Срещаме се с делото на млади хора, решили да посветят свободното си време в подкрепа на българските храмове. До края на разказа ни, няма да разберем техните личности по тяхно желание. Те са млади градски хора, чието ежедневие е потопено в динамиката на столицата. Успяват да спрат и да погледнат отвъд това, правейки едно малко известно добро,

защото храмовете, ще останат след всички нас, а помагайки да ги съхраним, помагаме първо на себе си.

Когато започвах материала, зададох на младите хора няколко въпроса, за да мога да подготвя статията. Отговорите им са толкова светли, чисти, добри и мъдри, че статията се превърна в интервю. А докато го пишех, единият от тях ме попита кога ще се публикува, за да стигне до повече хора, че да се намери помощ за един храм за тази събота… Има нужда да се оправи покрива на камбанарията, има работа и по двора, който трябва да се окоси. Мястото е село Баница. Събота мина и добри хора помогнаха. Вижте и другите предстоящи събития в подкрепа на българските църкви: https://www.facebook.com/groups/252751492093907/

И ако тяхната платформа помага на храмовете, нека нашата помогне за разпространението сред хората на тази чудодейна идея.

Харизаните са хора, които даряват труда си в помощ на православните храмове в България. Манастирите и църквите, пръснати из цялата ни  родина се нуждаят от здрави ръце, помощ във всекидневни задачи и дългосрочно планувани дейности, които запазват съхранението им. Сайтът Harizani.com е създаден с харизан труд и дарен с цел по-добрата организация на харизаните из България и разпространението наново на харизанството из православните християни.

Вие сте млади хора, защо решихте да посветите времето си в подкрепа на българските храмове?

Ако трябва да отговаря с една дума, тя ще е “благодарност”. Това е моят начин на този етап да изразя благодарност за всичко, през което съм преминал,  което съм получил в този живот и за самия живот. Надявам се усилията, които полагаме да бъдат в поне малка полза на църквата и духовниците.

Ако трябва да е по глобално малко повече думи. Ситуацията в страната е сложна и нужда от помощ има навсякъде, във всеки сектор. За да се променят нещата, обаче трябва да започне всеки един да работи в посока за подобряване. Така докато чакате промяната да дойде отгоре, с малки действия ще сте променили много от нещата около вас. Променяме нещата първо в нас и  около нас и се надяваме резултатът да е все по-обхватен. Смяна на посоката от “горе към мен” с “от мен за горе”. Смяна от режим на мислене и мрънкане с режим на действие. Промяна от егоцентричното мислене и “искане” с “мисъл за другия и даване”. Кой колкото може и му позволяват силите.

От колко време функционира платформата Harizani.com?

Идеята на сайта се зароди още преди две години, като основната цел е да се превърне в един инструмент, който да е в помощ на харизаните. Да знаят къде и кога има нужда от помощ, да знаят какво да очакват, какво да носят, как да се държат дори. Известно време очаквахме да получим благословия за този проект и, слава богу, вече е на лице и имаме няколко организирани събития. Все още процесът има нужда от изчистване, за да стане максимално лесно създаването и организирането на събития.

Колко храма е подпомогнала инициативата?

Държа да отбележа, че инициативата съществува от доста време и има много осъществени проекти до момента. Има хора, които регулярно помагат в един или повече храмове.

През сайта имаме организирани 3 събития за миналия месец и са запланувани още за предстоящите. Но в същото време има хора, които помагат и на други места. Надяваме се скоро да се обръщат и към нас и заедно да работим за вбъдеще.

Също така нещо, което сме коментирали е, че не искаме да се ограничаваме само до църковните храмове. Имаме идея да организираме събития, с които да си помагаме един на друг или на хора, които не могат да свършат нещо, което за нас би било дребно усилие.

Не говорим за построяване на къща (въпреки, че това би било супер), но и за дребни неща. Да  помогнеш на някого да се пренесе в нова квартира или да си сглоби гардероба или да приберем дървата на възрастни хора от улицата в двора и т.н.  

Би било прекрасно, ако се създаде една общност от хора, които си помагат

Имате ли подкрепата от църквата? Всеки ли може да се включи като доброволец?

Създателят на платформата посети Зографския манастир, Атон, за да поиска благословия за сайта и тя му бе дадена.

Никой доброволец няма да бъде върнат, стига помощта да не се прави за гордост. Свещеници ни помолиха дори да не качваме снимки от свършената работа във фейсбук или по други платформи, защото тук важно е смирение чрез труд и тиха помощ, защото награда ще получим от нашия Бог Отец. Това е причината в сайта да качваме само снимка, час, място и дата на събитието, а конкретно уговаряне да се случва във фейсбук страницата, за да се организираме по коли.

Включи се и ти като доброволец!

Автор: Надежда Коцева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновРубик - човекът, който създаде най-популярното кубче05.10.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър