Хендмейд вълшебства – приказки от глина, кожа и порцелан

26.01.2015

Бяхме си поставили за цел чрез тези няколко текста, посветени на хендмейд творците в България, да ви запознаем с най-добрите от тях. След това обаче осъзнахме, че това е една невъзможна задача – непрестанно откриваме все нови и нови прекрасни изделия. Срещнахме ви със създатели на картички, кутийки, бижута от дърво, стъкло и глина, плюшени играчки и какви ли не чудеса. Всеки един от тях носи в себе си магия, талант и въображение и променя света, създавайки красиви и уникални неща.
В тази последна от поредицата статия ще ви запознаем с Бистра Каналиева и Compliment, Ани Бакарди, създателката на HandДжоб и накрая ще надникнем в Ракла(та) на Златина. Нека приключението започне!

Вижте още: Първа част на нашия материал със заглавие „ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА – ТВОРЦИТЕ РАЗКАЗВАТ“

Compliment е страница за прекрасни ръчно изработени бижута от полимерна глина. Бижутата са толкова изпипани, че на пръв поглед глината е неразпознаваема. Всеки детайл е на мястото си, всяко ъгълче, ръбче е съвсем истинско, цветя и книги в умалени размери карат собствениците им да се чувстват сякаш носят цял свят със себе си.

10866651_831898666853265_252734477_n

Творец на тези уникални бижута е  Бистра Каналиева, която разказва, че срещата ѝ с полимерната глина става случайно, „по погрешка“ – „търсех нещо съвсем различно в Google и вместо него отворих едно видео за работа с глина. И ако дотогава съм била скептична към любовта от пръв поглед, вече знам, че съществува!

Нещата се случват бързо – преди около две години и половина, но явно глината също я обича, защото Бистра усеща, че се чувства удобно в ръцете ѝ и я слуша. „След няколко месеца вече имах сериозна колекция от бижута, престраших се да участвам в Коледен хендмейд базар и направих страничката на Compliment. Името не е случайно – исках да поднеса своите комплименти към всички дами, които имат куража да са цветни, различни и оценяват уникалния авторски аксесоар.”

Вижте още: Материал ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА (II) – ИЗНЕНАДИ ОТ ТЕКСТИЛ, ДЪРВО И ХАРТИЯ 

Тази несравнима авторка се радва на бума на крафт изделията в последните години, като веднага добавя, че за нея има разлика между „направи си сам“ и „ръчна изработка“ – „в първото понятие влагам смисъл на нещо симпатично, практично и необходимо, докато второто предполага немалка доза професионализъм.”

10881430_831898663519932_1207238005_n

Бистра разказва, че уважава много клиентите си и затова се стреми към постоянно усъвършенстване на всеки детайл – иска бижуто да е не само красиво, но и удобно за носене и, ако е възможно, да не се разпада на втория ден. =)

Винаги казвам, че това е най-лесната работа, която съм имала, защото обожавам всеки миг от нея, защото е в мислите ми непрекъснато и защото всеки ден, в който не създавам нещо, за мен е загуба на време… Каква по-голяма награда за един автор от това да бъде съпричастен с празниците на много хора, да им дари освен един предмет и частица от своето усещане за красота! Чуствам се благословена и благодарна за тази възможност.

фотограф: Любомир Атанасов https://www.facebook.com/vampyrworks
фотограф: Любомир Атанасов
https://www.facebook.com/vampyrworks

Трябва да призная, че когато за първи път попаднах на HandДжоб, дори не ми и хрумна, че това са ръчно изработени чанти, още по-малко, че ги прави българка и са съвсем достъпни – само на няколко клика разстояние!  HandДжоб   е дело на Ани Бакарди, която твърди, че винаги се е занимавала с хендмейд дейности „Почти всичко, което може да се направи с ръце, бих опитала да го направя с моите“. Моделите на чантите са семпли и стилни и варират за всякакви поводи – от малки дамски чанти, през магическите чанти, които са по-големи отвътре и събират всичко, което можем да напъхаме в тях, чак до раниците  и по-спортните чанти. Цветовете също са разнообразни – традиционното кафяво и черно или пък по-екстравагантно тюркоазено, всичко е във вашето въображение и в ръцете на Ани.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под МостаNasimo, “Вечерята” и изкушенията на човека16.09.2022

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование