Хендмейд вълшебства – приказки от глина, кожа и порцелан

Бяхме си поставили за цел чрез тези няколко текста, посветени на хендмейд творците в България, да ви запознаем с най-добрите от тях. След това обаче осъзнахме, че това е една невъзможна задача – непрестанно откриваме все нови и нови прекрасни изделия. Срещнахме ви със създатели на картички, кутийки, бижута от дърво, стъкло и глина, плюшени играчки и какви ли не чудеса. Всеки един от тях носи в себе си магия, талант и въображение и променя света, създавайки красиви и уникални неща.
В тази последна от поредицата статия ще ви запознаем с Бистра Каналиева и Compliment, Ани Бакарди, създателката на HandДжоб и накрая ще надникнем в Ракла(та) на Златина. Нека приключението започне!

Вижте още: Първа част на нашия материал със заглавие “ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА – ТВОРЦИТЕ РАЗКАЗВАТ”

Compliment е страница за прекрасни ръчно изработени бижута от полимерна глина. Бижутата са толкова изпипани, че на пръв поглед глината е неразпознаваема. Всеки детайл е на мястото си, всяко ъгълче, ръбче е съвсем истинско, цветя и книги в умалени размери карат собствениците им да се чувстват сякаш носят цял свят със себе си.

10866651_831898666853265_252734477_n

Творец на тези уникални бижута е  Бистра Каналиева, която разказва, че срещата ѝ с полимерната глина става случайно, „по погрешка“ – „търсех нещо съвсем различно в Google и вместо него отворих едно видео за работа с глина. И ако дотогава съм била скептична към любовта от пръв поглед, вече знам, че съществува!

Нещата се случват бързо – преди около две години и половина, но явно глината също я обича, защото Бистра усеща, че се чувства удобно в ръцете ѝ и я слуша. „След няколко месеца вече имах сериозна колекция от бижута, престраших се да участвам в Коледен хендмейд базар и направих страничката на Compliment. Името не е случайно – исках да поднеса своите комплименти към всички дами, които имат куража да са цветни, различни и оценяват уникалния авторски аксесоар.”

Вижте още: Материал ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА (II) – ИЗНЕНАДИ ОТ ТЕКСТИЛ, ДЪРВО И ХАРТИЯ 

Тази несравнима авторка се радва на бума на крафт изделията в последните години, като веднага добавя, че за нея има разлика между „направи си сам“ и „ръчна изработка“ – „в първото понятие влагам смисъл на нещо симпатично, практично и необходимо, докато второто предполага немалка доза професионализъм.”

10881430_831898663519932_1207238005_n

Бистра разказва, че уважава много клиентите си и затова се стреми към постоянно усъвършенстване на всеки детайл – иска бижуто да е не само красиво, но и удобно за носене и, ако е възможно, да не се разпада на втория ден. =)

Винаги казвам, че това е най-лесната работа, която съм имала, защото обожавам всеки миг от нея, защото е в мислите ми непрекъснато и защото всеки ден, в който не създавам нещо, за мен е загуба на време… Каква по-голяма награда за един автор от това да бъде съпричастен с празниците на много хора, да им дари освен един предмет и частица от своето усещане за красота! Чуствам се благословена и благодарна за тази възможност.

фотограф: Любомир Атанасов  https://www.facebook.com/vampyrworks

фотограф: Любомир Атанасов
https://www.facebook.com/vampyrworks

Трябва да призная, че когато за първи път попаднах на HandДжоб, дори не ми и хрумна, че това са ръчно изработени чанти, още по-малко, че ги прави българка и са съвсем достъпни – само на няколко клика разстояние!  HandДжоб   е дело на Ани Бакарди, която твърди, че винаги се е занимавала с хендмейд дейности „Почти всичко, което може да се направи с ръце, бих опитала да го направя с моите“. Моделите на чантите са семпли и стилни и варират за всякакви поводи – от малки дамски чанти, през магическите чанти, които са по-големи отвътре и събират всичко, което можем да напъхаме в тях, чак до раниците  и по-спортните чанти. Цветовете също са разнообразни – традиционното кафяво и черно или пък по-екстравагантно тюркоазено, всичко е във вашето въображение и в ръцете на Ани.

фотограф: Любомир Атанасов  https://www.facebook.com/vampyrworks

фотограф: Любомир Атанасов
https://www.facebook.com/vampyrworks

Ани е оптимист и смята, че ако човек е достатъчно упорит, никакви трудности не могат да застанат на пътя му. Липсата на красиви неща я е накарала да вземе нешата в свои ръце и да се залови с проекти „направи си сам“, а за нея творческият процес е „една микстура от удобство за употреба, комбинация от цветове и може би най-същественото – приятното усещане от допира на различните кожи“. Ани споделя, че всичко направено от нея носи част от духа ѝ и от намерената от нея красота.

Вижте още: Материал ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА – ХАРТИЕНИЯТ СВЯТ ОТ КАРТИЧКИ, КУТИИ И АЛБУМИ 

Зад Раклата стои едно вече попораснало момиче, наречено Златина, а идеята и вдъхновението, за да създаде своето арт студио идват, както повечето хубави неща, случайно. „Моята баба беше приготвила за печката една стара ракла. Реших да я върна към нов живот и с доста усилия постепенно тя заблестя, започна да ухае на старо дърво, усещах как пулсират жилите ѝ. След това открих още и още ракли, различни предмети и мебели, които или реставрирах изцяло или взимах само част от тях и сменях предназначението им. Често в желанието си да рисувам, рисувах директно върху предметите, лакирах ги, полирах, изпипвах ги до най–малките подробности. С една дума – разкривах красотата и аромата на старата дървена дреха с послевкуса на съвременна романтика. Така започна всичко. Постепенно се роди идеята за името и на моето ателие, което носи сегашното име „Раклата – студио за порцелан и керамика”.

10860312_877260582306520_42062216_o

Порцелановите творения на Златина са изпипани до съвършенство, помислено е и за най-малкия детайл и най-важното – направени са с любов и желание. Порцеланови и керамични чаши, купички, сапунерки и бижута внасят нежност в ежедневието на хората, до които се докоснат. „Има една частичка, която преобладава и изпъква над всичко останало, нарича се Любов. Опитвайки се да достигна до всеки човек, вниквайки в неговите емоции, аз заживявам с него самия и с отправената към мен поръчка. Често си представям, че аз ще бъда дом уютен на новия предмет и затова винаги влагам цялото си сърце и душа. Мисля, че хората го усещат и това ме поръсва с радост. Понякога, след месец и половина работа в ателието, аз съм изчерпана физически. Но съживяването идва от усмивките на хората, от тяхната радост и трепет, с които докосват порцелановите съдове или бижута създадени от мен. Тяхната енергия събужда сетивата ми отново.“

10849458_877261042306474_680522862_o

Може би ви е интересно как се случва магията и какво представлява творческият процес. Нека надникнем в ателието на Златина. „За мен това е магия. Това е състояние, в което тялото, душата и останалия свят сме в пълна хармония. Всеки отделен етап има своето технологично време, но аз го насищам с чувства, взирайки се в далечината, докосвам с поглед топлото слънце, забързаните облаци забавям, оставям се на падащите капки и вдъхвам ароматите на сменящите се сезони. Често случайната подредба на думите обрисува отделните цикли в късчетата порцелан.Вълнува ме формата, релефната декорация и белотата на материала и това са характерните белези в моите работи. Простите и изчистени форми, които не забелязваме, често се опитвам да ги извадя от техния контекст и да ги претворя в порцеланови късчета функционалност. В най-общи линии винаги изделието се изпалва няколко пъти в пещта преди крайния си завършек. Един от основните процеси е нанасянето на глазурата, която заздравява изключително много черапа и повишава физико-механичната якост. За мен детайлът е от изключително значение и когато се докоснете до работите ми, ще го разберете.“

10849389_877260412306537_1688480053_o

Въпреки голямото разнообразие на пазара, Златина е успяла да запази индивидуалността си и „Ракла“ определено изпъква. „Когато човек купува авторско изделие, усеща вибрациите му. Понякога те са толкова силни и наситени, че можеш да се докоснеш до автора без да го познаваш. Често творбата е огледало на душевността на самия автор. Може би това е и една от причините аз да купувам и подарявам ръчно създадени красоти.“

Независимо какво правим – дали ще е просто да сготвим пилешка супа, или да направим поздравителна картичка, когато го правим с любов, това си личи. Създаването разпалва огъня, който ни кара да се чувстваме живи, цели, изпълнени със смисъл. „Бих нарекла живота си Щастие. Щастие, защото го чувствам, щастие, защото целият ми съзнателен път е обвит в творене. Творене на себе си, на осъзнаване. Щастие бих нарекла заобикалящия ме свят, свят, който аз пресъздавам във форми, изящни за мен самата.“

Автори: Пламена Крумова и Емилия Найденова

 

Пламена Крумова
е на 25 и е завършила СУ „Климент Охридски”, специалност Журналистика. Интересува се от фотография, литература, култура, театър, музика.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to