„Хобит. Билбо Бегинс или дотам и обратно“ от Дж. Р. Р. Толкин

02.09.2015

Драги ми Билбо- рече той, – какво става с тебе? Ти не си вече същият хобит, който беше преди.

1   Тези думи ще прочетете в края на едно страхотно и затаяващо дъха приключение- пътешествието на Билбо Бегинс. Фентъзи- романът „Хобит“ от Джон Роналд Руел Толкин разказва за един изцяло нов свят, в който ние читателите ще се потопим, за да го заобичаме завинаги. Фентъзи е литературен жанр, името му е заето директно от английски език- fantasy, което буквално означава фантазия. Характерът на този жанр е разнообразен, използват се елементи от митологията, фолклора и приказките. Дж. Р. Р. Толкин е един от най- известните писатели в жанра, смята се за основател на съвременното фентъзи. „Хобит“ се ражда през 1937 г. и представлява прелюдия към историята, която се описва в книгите „Властелинът на пръстените“.

Романът е написан като приказка, която грабва още с първата си страница както малките, така и големите читатели.От приказките всъщност можем да разберем твърде малко за условията на живот, присъщи на обществото, което ние познаваме днес, но те ни учат на много повече неща, които се отнасят до вътрешните проблеми на човешкото същество и тяхното разрешаване, дават ни важни житейски уроци. „Пепеляшка“ например ни учи как да бъдем добри и да имаме кураж, „Спящата красавица“ ни паказва силата на любовта, а Белла от „Красавицата и звярът“ доказва, че външният вид на човека не е от значение.

Главният герой на Толкин- Билбо Бегинс, също притежава много качества и добродетели, за които и сам не подозира. Той заслужено става любимец на децата наред с другите приказки. Билбо е хобит, човекоподобно същество, но много по-дребно, с големи и космати крака. Той води богат и спокоен живот и е уважаван от всички други хобити. Но един ден пред вратата му пристигат неочаквани гости, които променят живота му изцяло. Eднo пoсещение нa вълшебникa Гaндaлф и oтpяд джуджетa изтpъгвa Билбo Бегинс oт уютния и спoкoен живoт в xoбитoвaтa му дупкa в Topбoдън. Внезaпнo тoй се oкaзвa зaмесен в плaн зa oгpaбвaне съкpoвищетo нa Cмoг Великoлепни – гoлям и мнoгo oпaсен дpaкoн. Мaкap дa се включвa кpaйнo неoxoтнo в тoвa пpиключение, Билбo изненaдвa дopи себе си със свoятa изoбpетaтелнoст и с умениятa си нa кpaдец. Той ни показва, че животът крие много рискове, които ние трябва да поемем. Да живеем в страх- не е вариант.

2

Дж. Р. Р. Толкин демонстрира огромно въображение в своята история, в нея той съчетава много митове и легенди, много чудни същества и много важни чувства и емоции. Джуджета, елфи, магьосници, орки, дракони, чудовищни вълци, хобити, хора,самотни планини, тъмни тунели, тайни проходи, тайнствени езера и замъци, съкровища, омагьосани гори, любов, омраза, страх, смелост, приятелство, вярност и още много, много вълшебни неща ще срещнете из тези 315 страници. Невероятна история с изграден до съвършество топос. В книгата Толкин въвежда или споменава герои или места, които играят важна роля в сътворените от него легенди и я базира на елементи от старогерманска легенда. Въпреки че е приказка, романът е сложен и богат. Много от имената и думите в него идват от скандинавската митология, а централни сюжетни елементи могат да се проследят до епоса „Беоулф“ (англосаксонска епическа поема, написана между VIII и XI век). Книгата съдържа англосаксонски руни, информация за календари и за фазите на луната, и подробни географски описания, които съответстват добре на приложените в нея карти.

3

Навярно ще ме разберат само онези, които са прочели книгата на един дъх като мен. Когато я затворих, сякаш нещо много скъпо за мен си бе отишло, исках приключението никога да не свършва, а Билбо никога да не остарява, никога да не се превръща отново в онзи хобит, който беше в началото на своето пътешествие. Пристрастна съм към оценката си, но според мен всеки един мечтател трябва да прочете книгата и да се наслади на гениалността на Дж. Р. Р. Толкин.

Наскоро прочетох един цитат на „Сънди Таймс“, който описва много добре моите чувства към книгата- „Светът се дели на тези, които са чели „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“, и тези, които тепърва ще ги прочетат.“

Е, какво чакате? Хванете Билбо Бегинс за ръка и се втурнете заедно с него в най- невероятното приключение.

Автор: Мария Магдалена Ангелова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста10 класически романа, които всеки трябва да прочете09.02.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование