И не заживели щастливо или трите най-лоши брака в литературата

16.10.2017
Текстът съдържа спойлери!

„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.“ С тези думи започва една от най-трагичните любовни истории – „Ана Каренина“ – монументалният труд на писателя Лев Толстой. И докато детските приказки завършват с „и заживели щастливо“ то най-великите романи ни показват другата страна на монетата – двойките, чийто брачен съюз е извор на скръб и безутешност.

  1. Рет Бътлър и Скарлет О’Хара

„Отнесени от вихъра“ – Маргарет Мичъл

„Ако кажа, че съм лудо влюбена, значи да излъжа, при това вие веднага ще разберете, че не е истина.“

Това може би е възможно най-неподходящия отговор, който да дадете след като мъж ви се е обяснил в любов и е поискал ръката ви. Но не и за Скарлет О’Хара. Южняшката красавица вече е покорила сърцата на десетки мъже и има две брака зад гърба си, когато чаровният негодник Рет Бътлър решава да ѝ отправи предложение. Той ги определя като чудесна двойка продажни и себични негодници.

Но макар Ред да обича безумно Скарлет, в нейното сърце след двама мъртви съпрузи и две деца има място само за детската ѝ любов – Ашли. Години ѝ трябват да проумее, че щастието е възможно само с Ред, но прозрението идва в момента, в който той вече е решил че, „не е в природата ми да събирам търпеливо отломки, да ги лепя и да убеждавам себе си, че белезите от счупеното не личат. Счупеното си е счупено… и аз предпочитам да запазя спомена за унищожената красота, отколкото да се примирявам до края на дните си с пукнатини.“

Този несполучлив брак потвърждава максимата, че осъзнаваме ценността на това, което имаме, едва когато го загубим.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под Моста118 години от рождението на Стайнбек27.02.2016

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE