И не заживели щастливо или трите най-лоши брака в литературата

16.10.2017
Текстът съдържа спойлери!

„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.“ С тези думи започва една от най-трагичните любовни истории – „Ана Каренина“ – монументалният труд на писателя Лев Толстой. И докато детските приказки завършват с „и заживели щастливо“ то най-великите романи ни показват другата страна на монетата – двойките, чийто брачен съюз е извор на скръб и безутешност.

  1. Рет Бътлър и Скарлет О’Хара

„Отнесени от вихъра“ – Маргарет Мичъл

„Ако кажа, че съм лудо влюбена, значи да излъжа, при това вие веднага ще разберете, че не е истина.“

Това може би е възможно най-неподходящия отговор, който да дадете след като мъж ви се е обяснил в любов и е поискал ръката ви. Но не и за Скарлет О’Хара. Южняшката красавица вече е покорила сърцата на десетки мъже и има две брака зад гърба си, когато чаровният негодник Рет Бътлър решава да ѝ отправи предложение. Той ги определя като чудесна двойка продажни и себични негодници.

Но макар Ред да обича безумно Скарлет, в нейното сърце след двама мъртви съпрузи и две деца има място само за детската ѝ любов – Ашли. Години ѝ трябват да проумее, че щастието е възможно само с Ред, но прозрението идва в момента, в който той вече е решил че, „не е в природата ми да събирам търпеливо отломки, да ги лепя и да убеждавам себе си, че белезите от счупеното не личат. Счупеното си е счупено… и аз предпочитам да запазя спомена за унищожената красота, отколкото да се примирявам до края на дните си с пукнатини.“

Този несполучлив брак потвърждава максимата, че осъзнаваме ценността на това, което имаме, едва когато го загубим.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под Моста118 години от рождението на Стайнбек27.02.2016

Още от Под Моста

Стажанти на "Под Моста"Назад във времето на рокендрола, 80-те и денят, в който музиката промени светаМузика