„И после светлина“ и „Сиераневада“ за първи път днес на София Филм Фест

„Сиераневада“

Лентата на румънеца Кристи Пую „Сиераневада“ ще бъде излъчена на „София Филм Фест“ за първи път днес, 16 март, от 20:30 ч. в Кино „Люмиер“ (прекръстено до края на фестивала на „Люмиер Лидл“). Северната ни съседка обединява сили с Франция, Босна и Херцеговина, Хърватия и Македония, за да разкаже историята на мъж, който се връща у дома след смъртта на своя баща. Прекарването на съботния ден по неочакван начин с роднините ще го накара да преосмисли миналото и мястото си сред останалите членове на семейството.

Филмът на смятания за основоположник на новата вълна в румънското кино режисьор ще бъде излъчен още веднъж в рамките на фестивала – на 30.03, четвъртък, в Euro Cinema от 20.15 ч.

Друг акцент от днешната програма на СФФ е първата прожекция на участващия в международната конкурсна програма „И после светлина“ (18:30 ч., Дом на киното). Главен герой в него е 16-годишният Павел, който тръгва по следите на своя идол – художника Арно, решен да стане негов асистент. Мечтателният трейлър дава заявка за амбициозен резултат, красиво заснет и засягащ темите за любов, съзряване и изкуство, които съдържат еднакви количества трудности и чар. В ролята на Павел влиза ирландският актьор Бари Кьоеган, когото ще видим и в предстоящия „Дюнкерк“ на Кристофър Нолан, а негова екранна майка тук е успешната българска актриса Маргита Гошева („Урок“, „Слава). Копродукцията между България и Белгия на Константин Божанов може да гледате и на 17.03 от 16 ч. в Дом на киното.

„И после светлина“

Домът на киното днес от 18:30 ч. приютява и българската късометражна лента „Дрехи“. Заедно с останалите в този формат филмът ще се състезава за Награда Jameson. В ролите на двама братя влизат Филип Аврамов и Димитър Николов, впечатлил ни с главната си роля в „Христо“.

На още късометражни продукции от цял свят може да се насладите днес и в Пространство „ДНК“ от 19 ч. В същия начален час ви очаква „Тони Ердман“ в Cine Grand Park Center, както и два филма от селекцията „Съвременни майстори“ – „Прикрита страст“ на Терънс Дейвис (Cinema City Mall of Sofia) и италианско-френския „Лудетини“ (Кино Арена Делукс България Мол).

„Дрехи“

Щатската пордукция „Пеле: Раждането на една легенда“ ще развълнува киноманите в Euro Cinema днес от 18:15 ч., а емоциите ще продължат на същото място, когато от футболния терен зрителите ще бъдат пренесени в Англия през 19 в. с „Лейди Макбет“ от 20:15 ч. Ако сте в настроение за рок и история, Кино „Влайкова“ ви дава последен шанс да гледате документалната лента на Тони Палмър за четворката от Ливърпул „Бийтълс и Втората световна война“.

А ако мрачното време в столицата ви кара да мечтаете за лято, билетът, който ви осигурява най-пряк път до българското Черноморие, е този за комедията „Летовници“ на Ивайло Пенчев. Единствената възможност да го гледате на „София Филм Фест“ е днес от 16 ч. в Кино „Люмиер Лидл“.

Приятно гледане!

Деница Димитрова
е на 23 г., завършила е „Социален мениджмънт“ в родната си Варна, а по настоящем изучава електронни медии в Софийския университет. Отразява онова, което я впечатлява, вдъхновява и кара да се наслаждава на бъркотията живот в блога си Wondermess. Не може да живее без повсевместно търсене на красота, изкуство, пътувания… и кафе, даващо енергия за всичко останало.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to