Образование

Игровият елемент в обучението – примери за образователни игри за малки и големи

28.09.2018

Ето нещо, любимо на всички ученици във всички времена – играта! Включването на игри в обучението е не само забавно и развиващо социални умения, но днес може да бъде интерактивно и наистина чудесен инструмент за учене. Една важна част от смисленото обучение е именно намирането на интерактивни дейности за класната стая, които са свързани с ежедневието.

Изискванията към учителите винаги са били и продължават да бъдат наистина много – те трябва да отговорят на определен стандарт и да се движат по определена учебна програма. Затова често играта се възприема повече като разсейване, отколкото като образователен инструмент.

От друга страна играта в класната стая ангажира повече учениците към по-скучните, но необходими задачи, с които често се сблъскват, изучавайки математика и физика например. Добавянето на елемент на състезание ги мотивира и им носи истинско въодушевление. И нека не забравяме, че още от най-ранна детска възраст именно чрез играта опознаваме света около нас.

Всички игри, за които ще ви разкажем днес, могат да бъдат играни както от ученици в по-ниските класове така и от по-големи ученици с различна степен на трудност. Основната разлика е в предмета и материалите, които се използват за съответните ученици. Дигиталните образователни игри не биха могли да заместят добрите стари игри като „Дама“ или „Прескочи кобила“, но изследванията показват, че комбинирането както на аналогови, така и на дигитални образователни игри улесняват и правят образованието най-ефективно.

Има хиляди безплатни онлайн игри за деца за обучение, които подобряват паметта или друга форма на когнитивно развитие, така че откъде да започнете? Ето някои от най-добрите онлайн образователни игри за деца.

 

Образователно бинго – началото

Съществуват буквално безброй начини да се използва играта Бинго за обучение. Редица сайтове, приложения и образователни платформи предоставят безплатно възможност за включване на играта в клас. Всички сме я играли като деца в най-лесния ѝ вариант – с кръгчета и хиксчета, които правят Бинго, когато са подредени по диагонал, едно под друго или едно до друго!

Но например в час по история квадратните блокчета могат да крият исторически факти и свързаните с тях личностил. В час по математика блокчетата могат да са свързани със задачи и числа, в които се състои техният отговор. Бинго може да се използва и за изучаване на лексика, правопис и фонетични звуци.

Една специална и особено важна част от играта „Бинго“ е, че може да бъде персонализирана – както за всеки клас, така и за всяко дете според неговите нужди.

Забавно бинго за най-малките можете да откриете тук: http://www.abcya.com/math_bingo.htm , като може да бъде избрано ниво, брой на клетките, действие, което се извършва. Задачата се намира над клетката с цифри, в които се крие отговорът. При три поредни верни отговора, които са разположени по диагонал, един под друг или един до друг, имаме бинго! Играта е цветна и забавна, и освен това – безплатна!

 

Целият свят в класната стая

Помните ли онези списания National geographic kids, които събирахме с ентусиазъм и с които опознавахме света? Е, децата днес рядко събират списания, но затова пък всичко наше любимо могат да открият онлайн.

Страхотна идея за включване на образователни игри в класната стая е да се използва предоставеният ресурс от National geographic. В секцията за игри в официалния уебсайт на световноизвестното научнопопулярно детско списание могат да бъдат открити десетки игри. Куизове, пъзели, игри за ума и развитие на паметта на тема животни, география и биология радват както най-малките ученици, така и големите. Е, дори и ние си признаваме, че прекарахме известно време в опознаване на тези игри. ????

Единственият минус, който може да се превърне и в най-големия плюс, е, че засега уебсайтът няма българска версия. С малко помощ от приятел обаче всички игри са достъпни. И ако им дадете шанс както у дома, така и в класната стая ще помогнете на децата и за подобряване на езиковите им умения в един език, който днес е толкова необходим, че вече дори не се смята за чужд.

 

Образование от космоса, което е забавно

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, НАСА има специална секция в своя уебсайт, посветена на образователни игри, които се основават на тяхната мисия и астрономическата информация. Игрите са предназначени да позволят на децата да изследват слънчевата система и пространството. Част от игрите са JunoQuest, Roving on Mars и Jumbled Jets. Има и забавни игри, които позволяват на децата да нарисуват ракети и да научат повече за Международната космическа станция и нейния екипаж.

Използването на тези игри е чудесна идея за часовете по физика и астрономия, а защо не и още в началното училище в часовете по Човекът и природата.

 

А кои са вашите любими игри, за които си спомняте с умиление? И какво обичате да играете с децата си днес? Споделете с нас в коментарите. ????

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваЦентър за творческо обучение, моделът 1:1 и гъвкавостта на облачната платформа31.03.2021

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино