Интервю с „Читанка“ – Робин Худ или крадец на книги?

10.10.2015

Честно казано – първо, че повечето издателства закупуват разпространителски, а не авторски права за три години, т.е – за тези три години книгата и без това няма как да влезе в „Моята библиотека“. А ако те не са си продали бройките за ва време, е невъзможно да обвиняват библиотеката за това нещо. Всъщност издателите трябва да разберат, че хората, които качват книгите, са техните читатели и фенове. Не са някакви престъпница взети от улицата. Никой не ги е карал, а просто са намерили тази платформа и са решили, че ще качат някоя книга. По отношение на другите спекулации, че са си удължили правата с повече време и един вид това им засяга продажбите – не смятаме, че това е релевантно. Един от вариантите е да речем, че има поредица от 3 книги и 2 от тях са качени в библиотеката, а 1 не е. Какво правят хората? Купуват си всички книги. Други пък са прочели дадена книга от библиотеката и толкова им харесва, че решават да си купят, за да си я имат в своята физическа библиотека. Друг вариант – хора, които така или иначе не биха дали пари за книга – те си я взимат от приятел или от обикновена библиотека и отново не плащат. Хората, които и без това не биха дали пари за книги, не ощетяват издателствата. А много са тези, които въпреки че книгата я има безплатна онлайн, биха предпочели да я купят. Има изключително много варианти, но докато не се направи обстойно проучване, може само да се спекулира. И нито едната, нито другата страна може да докаже правотата си. Мога да ти дам много примери, които ще са в полза на библиотеката и други, които няма да са.

4

Дай ми един пример за и един против тогава.

Против мога да дам, че заради свръхлесния достъп до информация човекът, който си е свалил – няма да си я купи в издателството. Но има и другия вариант, в който същият този човек нямаше въобще да е разбрал за съществуването на тази книга, ако не беше я намерил в библиотеката. Тогава тя му харесва и той след това си я купува. Трябва да се направи мащабно изследване, което да включва библиотеки, издателства, хиляди читатели и да се проведе в рамките на няколко години, за да може да се каже дали безплатното разпространение ощетява или не. Според мен големите западни издателства не искат да правят това, за да не се окаже, че всъщност е положително.

Значи ти смяташ, че безплатното разпространение всъщност помага?

Да. И веднага давам пример с Паулу Коелю. Линкове към безплатно сваляне на всички негови книги могат да се намерят безплатно в неговия сайт – независимо, че се продават от огромни издателства. Когато някой качи в торент сайт книгата му и му пише директно – той добавя връзката към торент в официалния си сайт. Това той го прави от няколко години и е установил, че хората направо са луди и си купуват много повече книги, отколкото преди това, когато са били достъпни само от издателството. Хората се чувстват ангажирани заради това, че той споделя с тях мислите си и след това си купуват книгата му. Освен това книгите му стават много по-известни. Той е много близък до хората, независимо че е милионер.

На подобно мнение е и Нийл Геймън. Той си беше направил експеримент и беше пуснал за безплатно разпространение за известен период от време „Американски богове“. След това е имало драстично увеличение на продажбите на книгата. Но това са много големи и известни автори. Важи ли този модел при всички?

Ще ти дам пример и с българските автори Тихомир Димитров и Николай Телалов. И двамата са с отворени разбирания за света. Те казват, че не трябва да има пречка между читателя и автора и това, което авторът може да направи, е пускането на всяка негова книга свободно. Така Тихомир Димитров установява, че книгите му се четат повече и му се даряват повече пари. С такива дарения успява да пътува по света и да пише пътеписи.

Да върнем темата към „Читанка“. Може ли проектът да бъде спрян?

Могат да се опитат. Но това, че сайтът няма да работи, не е никаква гаранция, че ще бъде спрян. Даже напротив – така повече хора ще разберат за него. Това се доказа от акцията на ГДБОП през 2010-а, а после заплахата, че ФБР ще разследва „Моята библиотека“ през 2013-а. Заради тези две акции посещаемостта на „Читанка“ се увеличи не в проценти, а в пъти. Колкото повече се шуми и колкото повече се опитват да противодействат, толкова повече хората научават за нас. Мисля, че може пак да се направи някаква акция, но след известно време всичко ще бъде нормално и още повече хора ще знаят за нас. Можеш да видиш публично къде се намират нашите машини – те сега са в Холандия. Дори обаче да ни спрат, има огледални сайтове, виртуални машини, торенти. Така че „Моята библиотека“ няма как да умре.

Защо според теб се отделят толкова средства и енергия, за да бъдете спрени?

Ти сам знаеш, че това е бизнес. Издателствата не се интересуват от това кой колко чете, а колко пари ще изкарат. Книги не се издават от някаква възвишена цел да се направи четенето и културата популярна. Това си е просто бизнес. Има някои издатели, които са милионери. Важното е не колко книги издаваш, а колко продаваш. Защото някои взимат големите заглавия и продават десетки хиляди копия, а други, които продават много книги, но в малки тиражи, печелят значително по-малко. Самите читатели, разбира се, се радват на безплатни книги. Няма какво да се отрича – има просто консуматори. Но и много хора са колекционери и предпочитат да четат само и единствено хартиени книги. Така че нещата се балансират.

Допълнение:

С теб говорихме преди близо 2 месеца, но от тогава много неща се промениха. Какво се случи сега  и какво е бъдещето на „Читанка“?

Нова атака от страна на „АБК“. По тяхна молба, насочена към нашия хостинг доставчик, библиотеката беше свалена, заради наличие на определени книги, които нарушават правата им. На хостинг доставчика не му се занимаваше да проучва кой прав и кой крив и затова след натиск от страна на „АБК“ решиха да прекратят предоставяните услуги (независимо че изискваните книги бяха свалени от библиотеката). Нямам информация каква е била комуникацията между „АБК“ и доставчика, защото нищо такова не ни е предоставено.

За момента, както обяснява създателят на библиотеката: ще си починем малко от четенето. Умишлено повече време „Моята библиотека“ няма да е достъпна. Това ще даде също време да се обмислят внимателно нещата и същевременно с това да се включат повече хора с помощ. Още не е ясно точно какво ще се направи.

Редакционна бележка: Въпреки че публикуваме интервюто с „Читанка“, в което красноречиво се показва едната гледна точка, „Под Моста“ не заема страна в конфликта между „Моята библиотека“ и Асоциация „Българска книга“. Нашата медия подкрепя плурализма и създаването на диалог. Винаги сме отворени да покажем и другата страна на монетата и да дадем право на отговор. Нещо повече – ние дори сами потърсихме Асоциация „Българска книга“, като им съобщихме, че ще бъде публикувано подобно интервю и предварително им дадохме право на отговор. За съжаление, въпреки първоначалния отговор, от Асоциация „Българска книга“ прекъснаха кореспонденция. Затова и за момента ще се наложи да ви представим само гледната точка на „Читанка“. Въпреки това ние винаги сме готови да покажем и мнението на всички издатели, асоциации, преводачи и писатели, които имат друго мнение по въпросите, дискутирани в това интервю. Знаете как да ни намерите.

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева5 избора за книжен септември09.09.2019

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE