„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ – вдъхновение от живота

22.11.2017

„Животът сам по себе си е най-прекрасната приказка.“ Ханс Кристиан Андерсен

Докато принцесите от приказките разресват златисти коси, губят стъклените си обувки по баловете и целуват жаби в очакване на принц Чаровни да се пребори с дракони, има жени, които нямат нужда от спасение. Те са тези, които държат юздите на собствения си живот. Те са тези, които сами пишат историята на живота си. Те са тези, които историята ще помни и ще бъдат вдъхновение на редица поколения жени след тях.

Те са момичетата бунтарки.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки: 100 приказки за невероятни жени“ е книга-проект, родена от съавторството на Елена Фавили и Франческа Кавало. Двете италианки се заемат да съберат на едно място по разбираем за децата начин въодушевяващите истории на 100 жени от миналото и настоящето – от лекар и пилот, през астроном и императрица, чак до състезателка по мотокрос и пират. Книгата вече е преведена в 35 държави и се радва на над 1 млн. брой продадени копия.

Това е книга за момиче, което:
Винаги се обличало в розово;
Или пък за такова, което носело каквито си дрехи поиска: ботуши, панталони, вратовръзки и ризи, във време, в което това било крайно неприемливо;
За момиче растящо в черно-белия свят на сегрегацията, но с мечти по-пъстри от цветовете на дъгата;
За едно, на което му е писнало от мълчанието и е извисило глас срещу порочната практика на деца-булки;
И за момичето, което никога не се страхувало да бъде мак насред поле от нарциси.

От Хатшепсут живяла през XVI пр.Хр. до родената през 2007г. Кой Матис тази книга събира на едно място жени като Амелия Еърхарт, Джейн Остин, Малала Юсафзаи, Клеопатра, Мария Кюри, Мишел Обама, Исабел Алиенде, Сестрите Бронте, Коко Шанел, Маргарет Тачър и др. Живели по различно време из всички кътчета на планетата, с различна възраст, език, цвят на кожата и вероизповедание, тях ги обединява едно – не прекланят глава пред трудностите и сами коват съдбата си. Чаровни, безстрашни, умни, предприемчиви и даровити те оставят ярки дири в историята на човечеството.

Благодарение на издателство „Хермес“ можем да се насладим на книгата на българския книжен пазар, такава каквато трябва да е – в твърди корици и с чудесни цветни илюстрации. Самите илюстрации са не по-малко значими и от историите на бунтарките. Те са дело на 60 художнички, които умело са уловили индивидуалността, женствеността и волният дух на всяка една от тези сто изключителни жени. Преводът е дело на Диляна Георгиева.

“Истории за лека нощ за момичета бунтарки: 100 приказки за невероятни жени” е идеалната книга, която да поставите под коледната елха за вашето момиче бунтарка, а защо не и да подарите на себе си.

Историите на тези 100 забележителни жени са най-хубавата приказка, която можем да разкажем на децата си, защото какво по-окриляващо за тяхното въображение от реалния живот. Защото приключението е ценно само по себе си. Момичета от цял свят, вие сте ценни сами по себе си. Не чакайте принца, а победете драконите около и във вас сами! Не ви е нужен магьосник или фея закрилница, а сърце пълно с вяра и мечти!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина Николова„Завръщане“-то на Яа Джаси и „отиването“ на световния читател в Африка11.09.2018

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от юли, които трябва да слушатеМузика