Образование

Издателство Carrot: между детската любознателност и образованието

01.04.2021

Често бъдещите родители се безпокоят, че ще изгубят „свободата си“ и така ценното време за себе си. Как усявате да постигнете баланса между грижата за децата и изграждането на успешен собствен бизнес?

Истината е, че за нас времето с децата беше приоритет още от създаването на издателството. Няма да крием, че е трудно, случва се често да стоим до късно през нощта, за да довършим започнатото. За сметка на това пък сме имали повече време за споделени преживявания. Понякога се случва едното да е за сметка на другото, но никой не е перфектен 🙂 Свободата – не мисля, че сме я губили. Децата в никакъв случай не са ни карали да се чувстваме ощетени. Може би планираме добре и гледаме на тях като на много, много интересни хора от нашето обкръжение, с които прекарваме страхотно времето си.

Симона и Крум. Снимка: личен архив

А откъде черпите вдъхновението си?

От техните въпроси, от ситуациите около нас. Ето, чувстваме се затворени заради ситуацията в света през последната година. И решихме с последната кутия да изпратим семействата на едно вълнуващо приключение, където няма коронавирус – Космоса. Надяваме се децата да се забавляват много и да се вдъхновят от играта с картите така, както ние се вдъхновихме от създаването им.

Казват, че знанията се трупат цял живот, а родителството е нелека задача, за която никой не може да бъде предварително подготвен. Как да подходим, когато не откриваме отговор на така любимия на всички деца въпрос „защо“?

“Не знам” също е отговор – включете детето в процеса на търсене на информация. Нека те се научат на търпение, това е страхотно умение. И ги питайте, нека си измислят отговора, който работи за тях в този момент.

– От какво е направена Луната?

– Не знам, ти как мислиш?

– Ами от сирене…

– Ахаа…много вкусно звучи! Искаш ли да проверим? Да потърсим информация заедно?

Новата серия карти е предвидена да се появи днес, на 1-ви април. На каква тема е посветена тя?

Кутиите са две – едната е на тема “Земята”, а другата – “Космос”. Наистина нямаме търпение да ги видим в завършен вид. Тук е момента да благодарим на екипа, с който ги създадохме. Невероятни илюстрации за пореден път ни предлага Елена Неделева. Тя е млад художник, с когото работим за пореден път и резултатът е впечатляващ! Вихра Попова, дизайнер, с когото работим от самото начало по визията на кутиите и всичко в издателството. Както и Ваня Станчева, на която благодарим за усърдната работа по редакцията на текстовете.

А по какъв път ви се иска да поеме издателството за в бъдеще?

Надяваме се тази година да успеем да предложим картите на български семейства в други държави, работим и по превод на картите на английски, за да достигнат до все повече семейства в целия свят. Предстои да реализираме още няколко нови проекта, ще издадем и една тайна – готвим страхотна детска книга, която се надяваме съвсем скоро да можем да покажем. 🙂

Като за последно един съвет за всички бащи и майки, които ни четат?

Да не се страхуват от въпросите на децата, от грешките си. И да не забравят, че за малките човеци мама и татко са най-важното нещо в света, другото е играта.

Може да закупите картите ТУК.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаRockSchool създаде наръчник за преподаване на музика на незрящи ученици15.11.2021

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино