Образование

Издателство Carrot: между детската любознателност и образованието

01.04.2021

Често бъдещите родители се безпокоят, че ще изгубят „свободата си“ и така ценното време за себе си. Как усявате да постигнете баланса между грижата за децата и изграждането на успешен собствен бизнес?

Истината е, че за нас времето с децата беше приоритет още от създаването на издателството. Няма да крием, че е трудно, случва се често да стоим до късно през нощта, за да довършим започнатото. За сметка на това пък сме имали повече време за споделени преживявания. Понякога се случва едното да е за сметка на другото, но никой не е перфектен 🙂 Свободата – не мисля, че сме я губили. Децата в никакъв случай не са ни карали да се чувстваме ощетени. Може би планираме добре и гледаме на тях като на много, много интересни хора от нашето обкръжение, с които прекарваме страхотно времето си.

Симона и Крум. Снимка: личен архив

А откъде черпите вдъхновението си?

От техните въпроси, от ситуациите около нас. Ето, чувстваме се затворени заради ситуацията в света през последната година. И решихме с последната кутия да изпратим семействата на едно вълнуващо приключение, където няма коронавирус – Космоса. Надяваме се децата да се забавляват много и да се вдъхновят от играта с картите така, както ние се вдъхновихме от създаването им.

Казват, че знанията се трупат цял живот, а родителството е нелека задача, за която никой не може да бъде предварително подготвен. Как да подходим, когато не откриваме отговор на така любимия на всички деца въпрос „защо“?

“Не знам” също е отговор – включете детето в процеса на търсене на информация. Нека те се научат на търпение, това е страхотно умение. И ги питайте, нека си измислят отговора, който работи за тях в този момент.

– От какво е направена Луната?

– Не знам, ти как мислиш?

– Ами от сирене…

– Ахаа…много вкусно звучи! Искаш ли да проверим? Да потърсим информация заедно?

Новата серия карти е предвидена да се появи днес, на 1-ви април. На каква тема е посветена тя?

Кутиите са две – едната е на тема “Земята”, а другата – “Космос”. Наистина нямаме търпение да ги видим в завършен вид. Тук е момента да благодарим на екипа, с който ги създадохме. Невероятни илюстрации за пореден път ни предлага Елена Неделева. Тя е млад художник, с когото работим за пореден път и резултатът е впечатляващ! Вихра Попова, дизайнер, с когото работим от самото начало по визията на кутиите и всичко в издателството. Както и Ваня Станчева, на която благодарим за усърдната работа по редакцията на текстовете.

А по какъв път ви се иска да поеме издателството за в бъдеще?

Надяваме се тази година да успеем да предложим картите на български семейства в други държави, работим и по превод на картите на английски, за да достигнат до все повече семейства в целия свят. Предстои да реализираме още няколко нови проекта, ще издадем и една тайна – готвим страхотна детска книга, която се надяваме съвсем скоро да можем да покажем. 🙂

Като за последно един съвет за всички бащи и майки, които ни четат?

Да не се страхуват от въпросите на децата, от грешките си. И да не забравят, че за малките човеци мама и татко са най-важното нещо в света, другото е играта.

Може да закупите картите ТУК.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаWe Matter: Където учениците говорят – интервю с Елвира Димитрова23.03.2021

Още от Под Моста

Боян СимеоновКИНО С ДУМИ: Киносалоните vs. Стрийминг платформите (А къде е телевизията?)Кино