Излезе „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей” на Майкъл Шейбон

22.12.2017

От днес (22.12) можете да намерите по книжарниците книгата „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей” на Майкъл Шейбон. Романът е носител на наградата „Пулицър“ и е определян от критици и читатели като един от най-знаковите романи в американската литература през този век.

Мащабният роман „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей”, носител на наградата „Пулицър”, избран за една от 10-те най-добри книги на десетилетието от списание „Ентертейнмънт Уийкли” и  за един от 12-те най-добри романа на XXI-ви век от BBC, излиза за първи път на български език с логото на издателство „Еднорог”.

Джо Кавалиър, млад евреин със силно сценично присъствие, обучен в класическото магическо изкуство на безсмъртния Хари Худини, току-що е успял да избяга от окупираната от нацисти Прага и е пристигнал в Ню Йорк. Джо има само едно желание – да води докрай своята война със силите на злото, само една мечта – да види близките си спасени.  Неговият братовчед Сами Клей си търси партньор в измислянето на герои, истории и илюстрации за новата хитова вълна в Америка – комиксите. Така започва историята на едно незабравимо партньорство и приятелство.

От болката, мечтите и загубите си  Джо и Сами съумяват да изплетат истории, вълнуващи сърцата на всички, които мечтаят  за приключения. Но най-незабравимо си остава приключението на Кавалиър и Клей, започнало сред вълшебството на стара Прага, в сянката на легендите за Голема, преминало през ужаса на Втората световна война, през  артистичния свят на предвоенен Ню Йорк до безмилостните ледове на Антарктика. Пътят на двамата приятели  ги отвежда дълбоко в сърцето на Манхатън и на набиращата все по-голяма скорост рекламна индустрия, тласкана неизменно напред от добрата стара американска амбиция – през  любовни мъки, разочарования и напразни копнежи. Изкачвайки се от улиците на Бруклин до върховете на Емпайър Стейт Билдинг, Джо и Сами извайват своите кариери щрих след щрих, толкова ярко, сякаш ги рисуват пред очите ни.

Обхващайки различни континенти и епохи, „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей” се превръща в една от творбите, дефиниращи модерната американска литература.

Известният американски писател Майкъл Шейбон е роден на 24 май 1963 г в град Вашингтон. Той е автор на над десет книги в разнообразни жанрове, носител е на наградите „Пулицър”, „Хюго” и „Небюла”. Освен в литературните среди, е познат и в киното като един от сценаристите на блокбъстърите „Спайдърмен 2” и „Джон Картър”.

Майкъл Шейбон израства в Колумбия, Мериленд и от малък е страстен читател на комикси и жанрова литература. Той завършва английска литература в Питсбъргския университет и притежава магистърска степен по Творческо писане от Калифорнийския университет. Дебютният му роман The Mysteries of Pittsburgh оглавява класацията на бестселърите на „Ню Йорк Таймс”. През 1995 г излиза вторият му роман Wonder Boys, който се превръща и в успешен филм със същото заглавие, в което участват звездите Майкъл Дъглас, Тоби Макгуайър, Робърт Дауни Джуниър и Кейти Холмс.

Третият роман на Майкъл Шейбон „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей” (издателство „Еднорог”) излиза през 2000 г и представлява грандиозен разказ за златната ера на американските комикси, зараждането на модерната рекламна индустрия на „Медисън Авеню” (атмосфера, позната ни от сериала „Момчетата от „Медисън Авеню” (Mad Men), Втората световна война и дългата сянка, която тя хвърля дори над артистичния свят на предвоенен Ню Йорк. Романът е отличен с най-престижната литературна награда „Пулицър”.

През 2007 г следващият му роман The Yiddish Policemen’s Union печели едновременно наградите „Хюго” и „Небюла”. Майкъл Шейбон твори в разнообразни жанрове като Young Adult, фентъзи, алтернативна история, комикси и дори детски книжки с картинки. Писал е за популярните издания „Ню Йоркър“, „Харпърс Базар“, „Ескуайър“ и GQ. През 2011 г е приет за член на престижната Америкнска академия за изкуство и литература. Женен е за писателката Айлет Уолдман и има четири деца.

 

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Александър КълбовАмериканските комикси по време на война29.01.2018

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика