Излиза „HHhH – Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих“ на Лоран Бине

08.05.2018

Съвсем скоро по книжарницата ще излезе книгата носител на на награда „Гонкур за първи роман”, 2010 г. и Награда на читателите на пош изданията, 2011 –  „HHhH – Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих“ на Лоран Бине. Книгата се издава от издателство „Парадокс“, а предварителни поръчки можете да направите с отстъпка на сайта на изданието тук.

Himmlers Hirn heißt Heydrich (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих) е прозвище дадено на нациста от СС Райнхард Хайдрих и зад този акроним стоят едни от най-зловещите личности, факти и събития от времето на Третия райх.

Действието на книгата връща читателя към смутните времена на Втората световна война, към Мюнхен, Берлин, Лондон, Париж и Киев. Авторът преминава дори през Средните векове, за да се приземи в Прага през 1942 г., едва ли не буквално заедно с двамата парашутисти Ян Кубиш и Йозеф Габчик, изпратени от Задграничното чехословашко правителство в Лондон на самоубийствена мисия.

Лоран Бине разказва автентичната история на операция „Антропоид”, убийството на нацисткия лидер, „най-опасния човек в Третия райх”, планирал Финалното решение, организирал Айнзацгрупите в Източна Европа, дясна ръка на Химлер в СС и по онова време губернатор на Бохемия и Моравия.

Успехът на тази книга не се дължи на художествената интерпретация на историческите факти. Тя е предизвикателна и впечатляваща именно с маниера си на разказване, а авторът – станал герой в собствената си история – от първата до последната страница си задава въпроса – как трябва да се разказва Историята? Как да се примирят фактите и фикцията, до каква степен поведението на реални личности – някои от които все още живи към момента на издаване на книгата – може да бъде описано в един исторически роман?

Междувременно не пропускайте да се възползвате от страхотната промоция на издателство „Парадокс“, които предлагат 20% отстъпка на специално подбрани военни заглавия в чест на деня на победата 9-ти май. Промоцията можете да намерите тук.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Делиян МариновРайнхард Хайдрих или сенчестото лице на Райха14.05.2018

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE