Изложба на емблематичния фотограф Стив МакКъри пристига в София

20.04.2016

29313d0f-9cfa-44a8-ac28-5b43abd162c6Изключителни фотографии и документални кадри на Стив МакКъри ще бъдат изложени в столичната галерия „VIVACOM Art Hall“ (ул. Гурко 4). Едни от най-емблематичните творби на популярния фотограф ще могат да бъдат разгледани от 25 май до 17 юни.

Чрез снимки с уникална интензивност и красота Стив МакКъри отразява огромните промени в света, в който живеем. Американецът вижда себе си като хроникьор, който със своя свят от образи разказва истории за изчезващи култури и последствията от глобализацията.

МакКъри създава незабравими снимки, вдъхновени от пътуванията му на шест континента и множество различни държави. Неговата работа обхваща всичко – от конфликти, изчезващи култури, древни традиции до съвременни култури, но винаги запазвайки човешкия елемент, което е в сърцето на една от най-успешните му и пленителни снимки – Афганистанското момиче. Въпреки, че МакКъри започва да прави своите снимки като поредица, той все пак успява да кондензира сцените в отделните картини до такава степен, че те разказват цели истории.

МакКъри описва себе си като фотограф, който живее на „ръба на конфликтите.“ Той придобива международна слава през 1979 г., когато преоблечен като Муджахидин изнася контрабандно първите снимки от окупиран Афганистан. Няколко години по-късно в бежански лагер в Пакистан той прави най-известната си снимка – фотография на афганистанско зеленооко момиче, която впоследствие се превръща в икона.

Стив МакКъри е една от най-ярките личности в съвременната фотография през последните тридесет години. Роден във Филаделфия, Пенсилвания, той учи кинематография в „Pennsylvania State University”. Той е удостоен с някои от най-престижните награди, включително Златният медал ‘Robert Capa’,  наградата ‘National Press Photographers’ и безпрецедентните първи четири награди от конкурса ‘World Press Photo’ са сред множеството спечелени от него награди.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"“Между Берлин и София“- фотоизложбата от Инстаграм оживява06.06.2016

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE