LIFE

Изложба SeaEscape на Калоян Илиев-Кокимото ще бъде открита в UniCredit Studio

20.05.2019


На 21 май предстои да бъде открита изложбата SeaEscape (Морско бягство от действителността). Часът е 18:00, а мястото – UniCredit Studio, намиращо се пл. Света Неделя 7, София. Изложбата е с интригуваща концепция. Тя представлява над 30 произведения на морска тематика, които са създадени върху автентични карти на Хидрографската служба на Британското адмиралтейство. Авторът Калоян Илиев-Кокимото е работил по тях над 8 години.

„Платната“ на всички творби са вече отпечатаните в Кралската печатница материали, предоставени от Български Морски Флот – Варна. Върху картите Калоян Илиев изобразява различни фигури, елементи и цветни акценти. „Действието в тях се развива между два свята – на автора и пост-дигиталния свят, в който живеем. Наред с всевъзможните морски обитатели, главно действащо лице се явява създадения от мен типаж на име Кокимото, който сам определям като полуживотно-получовек в полусвят“, казва самият автор.

Напредването на технологиите и ползата от новите медии е в състояние да промени интереса към непотребните печатни издания, но в комбинация с работата на художника, стойността им днес може да достигне други измерения. „Играта на думи“ е похват, чрез който често си служа в работата. В наименованието на изложбата – Seaescape – между буквалното значение на думата за морски пейзаж (Seascape) вмъкнах буквата „е“, което измени значението й на „Морско бягство (от действителността)“. Значението на това бягство е символично, свързано с картините ми от този цикъл, олицетворява освобождението ми от догмите на общоприетото за морски пейзаж.

Калоян Илиев е роден във Варна и е завършил „Графика“ в художествения факултет на ВТУ. Той е автор на над 30 самостоятелни и гостува в повече от 300 общи изложби. Негови творби са били излагани в Япония, Полша, Южна Корея, Италия, Испания, Дания, Канада, Белгия и много други. Кокимото използва различни техники и материали, като творчеството му не влиза в определени норми и рамки. Един от най-успешните  му проекти е „Kokimoto SURPRISE”, който е вдъхновен от шоколадовите яйца (и играчките, намиращи с в тях) на Kinder Surprise. Други популярни концептуални проекти са „Махащата котка Кокимото“ (базиран на ивестната в Япония махаща котка) и „Живот в розово“, която осъществява в Париж. Вдъхновява се от автори като Такаши Мураками, Анди Уорхол и Салвадор Дали.

Изложбата SeaEscape ще може да бъде посетена до 19 юни 2019 година.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни науки03.09.2019

Още от Под Моста

Калоян Гуглев5 акцента в „Нощ на театрите“Театър