LIFE

Изложба SeaEscape на Калоян Илиев-Кокимото ще бъде открита в UniCredit Studio

20.05.2019


На 21 май предстои да бъде открита изложбата SeaEscape (Морско бягство от действителността). Часът е 18:00, а мястото – UniCredit Studio, намиращо се пл. Света Неделя 7, София. Изложбата е с интригуваща концепция. Тя представлява над 30 произведения на морска тематика, които са създадени върху автентични карти на Хидрографската служба на Британското адмиралтейство. Авторът Калоян Илиев-Кокимото е работил по тях над 8 години.

„Платната“ на всички творби са вече отпечатаните в Кралската печатница материали, предоставени от Български Морски Флот – Варна. Върху картите Калоян Илиев изобразява различни фигури, елементи и цветни акценти. „Действието в тях се развива между два свята – на автора и пост-дигиталния свят, в който живеем. Наред с всевъзможните морски обитатели, главно действащо лице се явява създадения от мен типаж на име Кокимото, който сам определям като полуживотно-получовек в полусвят“, казва самият автор.

Напредването на технологиите и ползата от новите медии е в състояние да промени интереса към непотребните печатни издания, но в комбинация с работата на художника, стойността им днес може да достигне други измерения. „Играта на думи“ е похват, чрез който често си служа в работата. В наименованието на изложбата – Seaescape – между буквалното значение на думата за морски пейзаж (Seascape) вмъкнах буквата „е“, което измени значението й на „Морско бягство (от действителността)“. Значението на това бягство е символично, свързано с картините ми от този цикъл, олицетворява освобождението ми от догмите на общоприетото за морски пейзаж.

Калоян Илиев е роден във Варна и е завършил „Графика“ в художествения факултет на ВТУ. Той е автор на над 30 самостоятелни и гостува в повече от 300 общи изложби. Негови творби са били излагани в Япония, Полша, Южна Корея, Италия, Испания, Дания, Канада, Белгия и много други. Кокимото използва различни техники и материали, като творчеството му не влиза в определени норми и рамки. Един от най-успешните  му проекти е „Kokimoto SURPRISE”, който е вдъхновен от шоколадовите яйца (и играчките, намиращи с в тях) на Kinder Surprise. Други популярни концептуални проекти са „Махащата котка Кокимото“ (базиран на ивестната в Япония махаща котка) и „Живот в розово“, която осъществява в Париж. Вдъхновява се от автори като Такаши Мураками, Анди Уорхол и Салвадор Дали.

Изложбата SeaEscape ще може да бъде посетена до 19 юни 2019 година.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновРубик - човекът, който създаде най-популярното кубче05.10.2020

Още от Под Моста

Момчил Русев17 години и 38 издания: Как Seattle Night промени СофияМузика